RO EN
The cart is empty

CE saluta acordul privind impozitarea minima a societatilor multinationale

Comisia Europeana a salutat acordul unanim anuntat de presedintia ceha a Consiliului UE cu privire la propunerea Comisiei de directiva care sa asigure o rata minima efectiva de impozitare a marilor grupuri multinationale, informeaza un comunicat de presa al Executivului comunitar.
Prin acest acord istoric, angajamentul UE de a fi printre primele care implementeaza acordul OCDE privind reforma fiscala se apropie de concretizare. Odata implementat, acest acord va asigura echitatea, transparenta si stabilitatea cadrului international de impozitare a societatilor.
Directiva, care va fi adoptata de Consiliu prin procedura scrisa, include un set comun de norme privind modul de calculare a ratei minime efective de impozitare de 15%, astfel incat aceasta sa fie aplicata in mod corespunzator si consecvent in intreaga UE. Rata minima de impozitare de 15% a fost convenita la nivel mondial de 137 de tari.
"Acest acord privind impozitarea minima a societatilor este un avantaj pentru echitate, pentru diplomatie si pentru multilateralism. Comisia Europeana nu a renuntat niciodata la acest acord si sunt mandru sa vad ca acesta devine realitate. Interesul european comun a prevalat si doresc sa aduc un omagiu presedintiilor franceza si ceha pentru toate eforturile pe care le-au depus si care ne-au condus pana la acest punct. Acum trebuie sa ne concentram eforturile asupra finalizarii discutiilor privind celalalt pilon al acordului global, care se axeaza pe impozitarea celor mai mari grupuri multinationale si pe transpunerea lui in legislatia UE", a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.
Normele se vor aplica grupurilor multinationale de societati si grupurilor nationale de mari dimensiuni din UE, cu venituri financiare combinate de peste 750 de milioane euro pe an. Normele propuse se vor aplica oricarui grup mare de societati, atat national, cat si international, cu o societate-mama sau o filiala situata intr-un stat membru al UE. In cazul in care rata efectiva minima nu este impusa de tara in care isi are sediul o filiala, statul membru al societatii-mama trebuie sa aplice un impozit complementar. Directiva asigura, de asemenea, impozitarea efectiva in situatiile in care societatea-mama este situata in afara UE intr-o tara cu un nivel scazut de impozitare care nu aplica norme echivalente.
Statele membre trebuie sa implementeze noile norme pana la 31 decembrie 2023.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter