RO EN
The cart is empty

CE: Mecanismul de redresare si rezilienta, structurat in jurul a sase axe principale

Comisia Europeana saluta votul Parlamentului European, care confirma acordul politic la care s-a ajuns in decembrie 2020 referitor la Regulamentul privind Mecanismul de redresare si rezilienta. Acest vot marcheaza un pas important in directia punerii la dispozitia statelor membre a unor imprumuturi si granturi in valoare de 672,5 miliarde EUR in sprijinul reformelor si al investitiilor.
Mecanismul de redresare si rezilienta este elementul central al Instrumentului de redresare al Uniunii Europene NextGenerationEU, planul menit sa permita UE sa iasa mai puternica din pandemia de COVID-19. Mecanismul va avea un rol decisiv in a asigura redresarea Europei de pe urma impactului economic si social al pandemiei, o mai mare rezilienta a economiilor si a societatilor din UE si avansarea pe calea tranzitiei verzi si digitale.
 
Planurile de redresare si rezilienta
Aprobarea Parlamentului European creeaza premisele pentru ca Mecanismul de redresare si rezilienta sa intre in vigoare in a doua jumatate a lunii februarie. Statele membre vor putea apoi sa isi prezinte in mod oficial planurile nationale de redresare si rezilienta, care vor fi evaluate de Comisie si adoptate de Consiliu. Planurile de redresare si rezilienta prezinta reformele si proiectele de investitii publice care vor fi sprijinite de Mecanismul de redresare si rezilienta. Comisia este deja angajata intr-un dialog intens cu toate statele membre cu privire la elaborarea acestor planuri.
O prefinantare de 13 % din suma totala alocata statelor membre va fi pusa la dispozitie dupa aprobarea planurilor de redresare si rezilienta, asigurandu-se astfel faptul ca fondurile oferite prin Mecanismul de redresare si rezilienta vor ajunge cat mai curand posibil acolo unde este nevoie de ele.
 
Structura si obiectivele Mecanismului de redresare si rezilienta
Mecanismul de redresare si rezilienta este structurat in jurul a 6 axe principale: tranzitia verde; transformarea digitala; coeziunea economica, productivitatea si competitivitatea; coeziunea sociala si teritoriala; rezilienta sanitara, economica, sociala si institutionala; politicile pentru generatia urmatoare.
Mecanismul va permite UE sa isi atinga pana in 2050 obiectivul in materie de neutralitate climatica si sa avanseze pe calea tranzitiei digitale, creand totodata locuri de munca si stimuland cresterea economica. Un procent de cel putin 37 % din sumele alocate pentru investitii si reforme in planurile nationale de redresare si rezilienta ar trebui sa fie dedicat obiectivelor climatice. Cel putin 20 % din sumele alocate pentru investitii si reforme din fiecare plan national ar trebui sa fie dedicate tranzitiei digitale.
Mecanismul de redresare si rezilienta va ajuta, de asemenea, statele membre sa raspunda in mod eficace provocarilor identificate in recomandarile adresate fiecarei tari in cadrul semestrului european de coordonare a politicilor economice si sociale.
 
Etapele urmatoare
Consiliul trebuie acum sa aprobe in mod oficial acordul convenit, care urmeaza apoi sa fie semnat de presedintele Consiliului ECOFIN si de presedintele Parlamentului European. Regulamentul va fi apoi publicat in Jurnalul Oficial, urmand sa intre in vigoare in ziua urmatoare datei publicarii. Comisia spera ca toate aceste proceduri necesare vor fi finalizate la timp pentru ca Mecanismul de redresare si rezilienta sa poata intra in vigoare in a doua jumatate a lunii februarie.
 
Declaratiile membrilor colegiului
Presedinta Ursula von der Leyen a declarat: Este esential sa invingem virusul cu ajutorul vaccinurilor, insa avem, de asemenea, datoria sa ajutam cetatenii, intreprinderile si comunitatile sa iasa din criza economica. Mecanismul de redresare si rezilienta va mobiliza 672,5 miliarde EUR in acest scop, prin investitii care vor sprijini tranzitia verde si transformarea digitala a Europei, precum si rezilienta sa pe termen lung, in beneficiul tuturor. Salut votul pozitiv al Parlamentului European, acesta reprezentand un pas important in directia activarii Mecanismului de redresare si rezilienta.
Valdis Dombrovskis, vicepresedintele executiv pentru o economie in serviciul cetatenilor, a declarat: Acest mecanism ofera tarilor UE sansa unica de a-si reconstrui si regandi economiile astfel incat sa fie pregatite pentru lumea de dupa pandemia de COVID. Ni se ofera ocazia sa consolidam rezilienta Europei si sa imbratisam un viitor mai digital si mai ecologic. Pentru aceasta avem nevoie de investitii si reforme adecvate. Pentru a se redresa in urma crizei si a face fata provocarilor secolului 21, statele membre ar trebui sa profite de oportunitatile oferite de finantarea furnizata de Mecanismul de redresare si rezilienta pentru a elimina blocajele din economiile lor si a insufla un nou elan unor politici si practici invechite. Indemnam statele membre sa colaboreze in continuare strans cu Comisia pentru a elabora planuri solide si credibile de redresare si rezilienta, astfel incat sa putem pune la dispozitie fondurile cat mai curand posibil. Multumesc Parlamentului European pentru sprijinul acordat si pentru rapiditatea cu care a aprobat Mecanismul de redresare si rezilienta.
Paolo Gentiloni, comisarul pentru economie, a declarat: Votul de astazi din Parlamentul European ne aduce cu un pas mai aproape de momentul intrarii in vigoare a Mecanismului de redresare si rezilienta. Sub socul teribil al pandemiei, Europa a facut un pas istoric inainte. Am facut un lucru care era de neconceput acum nici un an: am creat un instrument comun, finantat prin emisiunea comuna de titluri de datorie, care urmareste atingerea unui obiectiv comun. Timp de mai multe luni, Comisia a colaborat intens cu guvernele nationale, acompaniindu-le in procesul de elaborare a planurilor de redresare si rezilienta. Acum trebuie cu totii sa ne intensificam eforturile si sa ne asiguram ca profitam de aceasta ocazie unica pentru a ne transforma economiile, spre binele comun al tuturor europenilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter