RO EN
The cart is empty

IMPOZITAREA suplimentara a companiilor energetice are consecinte in economie

Federatia Asociatiilor Companiilor de Utilitati din Energie (ACUE) isi exprima profunda ingrijorare privind recentele declaratii politice care stigmatizeaza companiile energetice si zvonurile asociate referitoare la introducerea unui impozit pe cifra de afaceri.
Daca aceste informatii “pe surse” s-ar materializa, consecintele ar fi devastatoare, nu numai pentru sectorul energetic, ci si pentru intreaga economie romaneasca si pentru romani. De asemenea, este de asteptat sa apara numeroase falimente si nici o companie sa nu fie in masura sa isi asume rolul de furnizor de ultima instanta.
Intrucat furnizarea de energie este o activitate bazata pe marje mici de profitabilitate, introducerea unui impozit pe cifra de afaceri ar avea urmatoarele consecinte:
- Furnizorii si traderii de energie ar fi expusi riscului de a ramane fara lichiditati, ceea ce i-ar obliga sa isi intrerupa activitatea de vanzare a energiei electrice, a gazelor naturale si a agentului termic. Aceasta situatie va determina, la randul ei, probleme semnificative de siguranta a aprovizionarii cu energie, in special in perioada de iarna, putand genera un risc pentru securitatea nationala.
- Capacitatea investitionala a companiilor energetice ar fi grav afectata, iar investitorii ar fi nevoiti sa sisteze programele de investitii, desi exista un consens larg ca sunt absolut necesare investitii de mai multe miliarde de euro pentru continuarea modernizarii sistemului energetic si pentru dezvoltarea de noi capacitati si a unor noi resurse.
- Data fiind importanta strategica a sectorului energetic si rolul acestuia pentru Bursa de Valori Bucuresti, introducerea unui astfel de impozit pe cifra de afaceri ar avea consecinte foarte grave asupra pretului actiunilor si ar crea pagube colaterale, pe scara larga, companiilor romanesti listate, pietei de capital, dar si zecilor de mii de romani care au investit in actiunile acestor companii.
- Semnalul transmis comunitatii de afaceri ar fi dezastruos, perceptia despre Romana in strainatate fiind afectata pe termen lung.
ACUE subliniaza ca membrii sai respecta legislatia romanesca si sunt buni platitori de taxe si impozite, contribuind impreuna, in ultimii ani, cu circa 1 miliard de euro/an la bugetul de stat.
ACUE face apel la responsabilitatea liderilor politici si solicita consultari adecvate, precum si o evaluare detaliata a impactului inainte de luarea oricarei decizii majore care poate afecta sectorul energetic si economia Romaniei.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter