RO EN
The cart is empty

Piata constructiilor dupa un an de pandemie: majorari de preturi si noi provocari

Editia Mai 2021 a revistei Agenda Constructiilor cuprinde date si informatii referitoare la situatia actuala si perspectivele pietei nationale de constructii si instalatii, precum si date referitoare la impactul pandemiei de coronavirus (Covid-19) asupra economiei, in general, si a sectorului de constructii, in particular, dupa un an de restrictii, conform datelor care erau disponibile in momentul redactarii articolelor.
Tema centrala a editiei o reprezinta dezvoltarea pietei nationale de constructii in noul context generat de scumpirile semnificative inregistrate in domeniu in ultimul an, precum si perspectivele pe termen scurt si mediu pentru acest sector.
In materialul de deschidere, editia abordeaza problematica impactului pe care l-a avut situatia creata de pandemia de coronavirus asupra pietei locale de constructii prin prisma majorarilor semnificative ale preturilor materiilor prome si produselor finale, care au crescut chiar si cu mai mult de 100% in ultimii doi ani. Conform producatorilor, in ultimele 12 luni pretul otelului-beton a crescut cu 57%, cel al panzelor laminate s-a majorat cu 116%, in timp ce pretul bitumului s-a dublat si el. Evolutii semnificative au fost inregistrate si in cazul produselor pe baza de PVC si polipropilena, ca efect al scumpirii foarte mari a etilenei, materia prima pentru produsele din plastic. Pentru perioada august 2020 - aprilie 2021, producatorii specializati indica variatii ale acestor preturi cuprinse intre 45% si 90%. O mare parte a acestor majorari au fost transferate deja in preturile finale ale produselor, alte scumpiri fi ind asteptate si in lunile urmatoare. Materialul mai include situatia existenta pe piata muncii in sectorul de constructii, in contextul in care antreprenorii anticipeaza o noua criza de personal incepand de anul viitor. Articolul prezinta, de asemenea, cele mai recente proiectii economice si pentru constructii publicate de CNSP in varianta de primavara, precum si estimari privind evolutia sectorului de constructii in intervalul 2021-2024.
In continuare, rubrica dedicata digitalizarii subliniaza importanta crescuta a securitatii cibernetice pentru companii, in contextul in care lucrul in regim remote a devenit o practica uzuala si normala. Potrivit unui studiu realizat de Bitdefender si prezentat in analiza, circa 43% dintre angajatii din Romania lucreaza in prezent din alta parte decat de la birou, iar riscurile de securitate IT pentru companii cresc semnifi cativ, mai ales cand munca se desfasoara de pe dispozitive nesecurizate sau cand viata personala se amesteca cu cea profesionala. Mai mult, numarul atacurilor ransomware a crescut de sase ori in ultimul an, acestea ramanand printre cele mai prolifice amenintari informatice ale momentului. Materialul include sfaturi ale companiilor de securitate cibernetica pentru companii, abordand si alte subiecte conexe, precum noile nevoi legate de securitatea identitatii digitale, in contextul actual, precum si opinii tematice ale unor experti in tehnologii de la companii precum Accenture, Connections, Smart Factory, DocProcess, Tailent si PwC Romania.
La sectiune juridica - Juridic & Afaceri -, s-a incercat inventarierea si explicarea, de catre avocati, juristi, consultanti si alti specialisti, a principalelor programe si acte normative adoptate de autoritati in sprijinul companiilor, in contextul relansarii economice. Legislatia fiscala din Romania este volatila, cu modifi cari dese ale taxelor si legilor. In primele patru luni din 2021, autoritatile au adoptat o serie de acte normative prin care se urmareste acordarea de sprijin companiilor si angajatilor acestora prin stimularea cresterii ocuparii fortei de munca (Legea nr. 58/2021, care aproba OUG nr. 211/2020 privind prelungirea aplicarii unor masuri de protectie sociala adoptate in contextul raspandirii coronavirusului SARS-CoV-2 - referitoare la reducerea temporara a timpului de lucru/ kurzarbeit) sau modifi carea Legii contabilitatii (OUG nr. 13/ 2021). Totusi, in contextul in care Guvernul va trebui sa identifi ce resurse financiare importante pentru a putea acoperi deficitul bugetar actual, cu siguranta vor fi luate masuri mai putin prietenoase cu contribuabilii, fie ei persoane juridice, fie persoane fizice. Toate aceste subiecte sunt tratate de speicalisti din cadrul EY Romania, D&B David si Baias, Filip & Company, KPMG si ONV LAW.
Un material separat este dedicat si pietei muncii, acesta fiind centrat in jurul legislatiei prin care se introduce si reglementeaza utilizarea semnaturii electronice in raporturile de munca, un pas firesc in contextul mutarii unei mari parti a activitatii de la birouri in locuinte. Legislatia este explicata si interpretata de specialisti, care o gasesc, insa, destul de neclara si aproape imposibil de utilizat. Despre aceasta, dar si alte tranformari suferite de piata muncii in ultimele 12 luni relateaza, in articolul dedicat, reprezentanti ai unor companii precum BestJobs, Valoria, Mazars Romania, Deloitte Romania, BCR Pensii si eJobs.
 
Companiile s-au adaptat noului context si continua investitiile
Revista din luna mai 2021 include si un material Cover Story, ce prezina activitatea Florea Grup in cei 25 de ani de activitate neintrerupta pe piata locala. Compania continua investitiile, cu o noua fabrica de 10 milioane de euro pe care o construieste si o inaugura in acest an aniversar, la Arad. Materialul prezinta, pe scurt, reperele de dezvoltare a grupului in cei 25 de ani, date privind afacerile si noile planuri de investitii si obiective ale acestuia, precum si un interviu cu fratii David si Marcel Florea, fondatorii Florea Grup.
Activitatea intensiva din sectorul de constructii in ultima perioada, in pofida pandemiei Covid-19, a sustinut afacerile din sector, ccea ce reiese din seria de interviuri inclusa in editie, si realizata cu Florin Prunaru (Process Engineering Director in Romania & Hungary la Bilfinger Tebodin), ing. Stefan Dorin Oltean (director general TCI Contractor General SA), Andrei Moanta (CEO, Prima Development Group), ing. Teodor Matei (Partener, Concept Structure), Tiberiu Gabriel Visan (Manager BIM la Popp & Asociatii), Lóránd Sata (director general, SBR Soletanche Bafhy Fundatii), Marinela Dracea (presedinte CIROM), arh. Mario Kuibus (arhitect fondator, re-act now architecture), Ruben Marian (fondator si CEO la Utilben), Bogdan Costea (Project Developer/ Business Developer, Masterbuild), Radu Dragomir (CEO, Urban Scope), Cristian Niculescu (fondator si director general la Thermosystem Construct), arh. Sabrina Ene-Butnariu si arh. Sergiu Catalin Petrea (Managing Partners, Tecto Arhitectura), dr. ing. Ilie Vlaicu (presedinte, Asociatia Romana a Apei) si ing. Mihnea Crihan (Managing Partner la Concrete Design Solutions).
Editia Mai 2021 a revistei Agenda Constructiilor mai include un material de sinteza realizat avand ca sursa studiul "Profesia de arhitectura in Europa 2020", realizat de compania de cercetare Mirza & Nacey Research, pentru Consiliul European al Arhitectilor (ACE). Acesta cuprinde date referitoare la sectorul european si romanesc de arhitectura - evolutia acestora in 2020 si estimari pentru 2021.
La randul sau, rubrica Info-Santiere include date despre cele mai noi proiecte lansate de dezvoltatori, in timp ce sectiunea Produse de Top trece in revista cateva din cele mai noi tehnologii concepute pentru a sustine eforturile de eficientizare energetica si reducere a amprentei de carbon a oraselor, in aceasta epoza a urbanizarii (fatade bioreceptive, aliaje cu memorie de forma, tehnoligii de procesare aditiva etc.). Rubrica mai include si alte tehnologii inovatoare specifice sectorului de constructii, promovate de companii precum Holcim Romania, Ford Trucks, Nullifire, Elmas si Man and Machine.
In incheiere, editia include Top 500 Antreprenori si Firme de Constructii in Romania 2021, in functie de cifra de afaceri realizata in 2019, dar si un clasament al principalelor companii pe baza mediei rezultatelor financiare inregistrate in perioada 2017-2019. Tabelul include actualizari realizate in aprilie 2021.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter