RO EN
The cart is empty

MDLPA: Peste 4 miliarde euro alocate prin PNRR, pentru dezvoltare locala /renovari

”Principala provocare a anului 2021 a constituit-o absorbtia fondurilor europene”, a precizat ministrul Cseke Attila, in cadrul unei conferinte de bilant sustinuta la Ministerul Dezvoltarii, Lucrarilor Publice si Administratiei.
Astfel, in cadrul Programului Operational Regional (POR), tinta de absorbtie a fost de 950 milioane de euro si s-au realizat 1,02 miliarde de euro (absorbtia pe program fiind de 49,80%). De asemenea, la programele de cooperare teritoriala, tintele au fost atinse, iar pentru Programul Operational Capacitate Administrativa (POCA), absorbtia este de 52%.
In ceea ce priveste dezvoltarea teritoriala (echilibrarea finantarii si sustinerea coeziunii teritoriale), pentru prima data am reusit sa construim patru programe de finantare care au urmarit si respectat acest deziderat, a afirmat ministrul dezvoltarii:
- prin PNRR, Ministerul Dezvoltarii are alocate peste 4 miliarde de euro, din care, pentru Fondul local sunt 2,1 miliarde de euro (fiecare unitate administrativ-teritoriala are prealocata o suma identica, indiferent de marimea acestora), iar 2,17 miliarde de euro sunt repartizate in Fondul renovarii, care asigura pe ambele componente o teritorializare a finantarilor acordate pe proiectele de eficienta energetica (pe judete si pentru zonele mai subdezvoltate 20%);
- Programul national de investitii ”Anghel Saligny” prevede finantarea a cel putin 1 proiect eligibil pe fiecare categorie de UAT, cu aceeasi valoare minima inclusa, iar investitiile urmaresc echilibrul social si economic al tuturor localitatilor;
- pentru institutiile de cultura descentralizate, s-au alocat finantari de 266,3 milioane de lei pentru 66 de teatre, opere si filarmonici din 34 judete ale tarii, iar finantarea va fi asigurata si in anul 2022, ca o forma de echilibru financiar, fata de institutiile de cultura similare care sunt finantate exclusiv de la bugetul de stat, prin Ministerul Culturii;
- pentru aeroporturile regionale din subordinea consiliilor judetene, am creat temeiul legal si financiar pentru finantarea nu numai a celor 6 aeroporturi mai mari (exclusiv sustinute in anul 2020), ci si a aeroporturilor cu un numar de pasageri sub 200.000/an, afectate de consecintele pandemiei, astfel ca, in 2021, 12 aeroporturi au primit 84 milioane de lei.
In ceea ce priveste domeniul investitiilor realizate prin Compania Nationala de Investitii (CNI), in comparatie cu 2020, toti indicatorii sunt in crestere. Astfel ca, in anul 2021 au fost aprobate 432 de investitii in valoare de 6,87 miliarde de lei (32% crestere), 975 obiective contractate in valoare de 9,1 miliarde lei (crestere cu 82%) si 849 de proceduri de achizitie publica in valoare de 6,3 miliarde de lei (crestere cu 35%).
Prin Agentia Nationala pentru Locuinte (ANL), in anul 2021, s-au receptionat 751 de locuinte, fata de 464 in 2020 (crestere de 61%), din care 583 pentru tineri, 21 pentru comunitatile de romi si 147 locuinte de serviciu.
”Anul trecut, am demarat un program nou si extrem de asteptat deopotriva de autoritatile locale, cat si de tinerele familii (Programul national de construire a creselor), prin care vom construi trei tipuri de crese”, a precizat ministrul Cseke Attila, adaugand ca, pana in prezent, 53 de investitii au documentatie aprobata, dintre care 23 sunt deja in procedura de achizitie publica.
In continuare, cea mai mare provocare ramane absorbtia fondurilor europene: pentru POR, pe anul 2022 tinta va fi de 1,25 miliarde de euro, iar pe anul 2023, tinta care trebuie atinsa va fi de 2,19 miliarde de euro - a spus ministrul dezvoltarii.
De asemenea, in anul 2022, Ministerul Dezvoltarii isi propune aplicarea reformelor din PNRR si a investitiilor din acesta, precum si implementarea Programului national de investitii ”Anghel Saligny”, cu o valoare de 50 miliarde de lei (pana in prezent, au fost depuse 7.545 de proiecte, in valoare de 137,5 miliarde de lei).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter