RO EN
The cart is empty

IRSOP: Populatia sprijina reformele anuntate, dar nu prevede crestere economica

Bugetul de stat aferent anului 2021 este construit pe ideea optimista ca economia o sa creasca si o sa existe bani pentru cheltuielile sociale. Totusi, cei mai multi dintre romani nu sunt optimisti privind cresterea economiei in acest an, desi sprijina reformele anuntate de Guvern, potrivit rezultatelor unui sondaj IRSOP pe tema bugetului pentru 2021.
Astfel, intrebati cum vad viitorul economic al Romaniei, cei mai multi dintre respondenti au indicat ca acesta va fi cu “ploaie si frig” (46%) si cu “nori” (30%). Numai 21% din populatie estimeaza ca in acest an va fi “soare” din punct de vedere economic, iar 3% spun ca nu stiu.
Totodata, cei mai multi dintre romani sunt de acord in totalitate cu orientarea preponderenta a bugetului catre investitii in infrastructura, sanatate si educatie (65%), 27% sunt numai partial de acord cu aceasta strategie, iar 8% au declarat ca aceasta directie nu corespunde cu parerea lor absolut deloc.
Cei mai multi dintre romani si-au exprimat acordul cu privire la cateva masuri de inghetare sau reducere a cheltuielilor din cateva domenii, in topul preferintelor aflandu-se eliminarea unora dintre pensiile speciale (92%), reduceri de personal in administratia publica (70%), reducerea sporurilor salariale (54%), reducerea fondurilor pentru Biserica (53%), inghetarea salariilor de stat la nivelul anului 2020 (49%) si eliminarea tuchetelor de vacanta (49%).
 
Premierul Florin Citu are capital politic, dar va trebui sa-l mareasca inainte de a putea sa-l „cheltuiasca” pe reforme
Desi a fost numit premier de putina vreme, numai 37% dintre romani apreciaza ca acesta face o treaba buna sau foarte buna. Majoritatea (52%) spune ca activitatea sa este slaba sau foarte slaba, iar 11% nu stiu.
Deocamdata populatia nu pare impresionata de noul Guvern, dar apreciaza organizarea campaniei de vaccinare. Desi au trecut numai cateva luni de la instalarea Executivului in functie, 57% din populatie apreciaza activitatea acestuia drept “slaba” si numai 17% o considera buna sau macar satisfacatoare (19%).
Totusi, jumatate din populatie considera ca organizarea activitatii de vaccinare anti-Covid-19 in Romania este buna sau foarte buna, 41% crede ca esre slaba sau foarte slaba, iar 9% spun ca nu stiu.
***
Pentru realizarea sondajului, IRSOP a intervievat telefonic 713 persoane in perioada 16-26 februarie 2021. Esantionul este reprezentativ pentru populatia in varsta de peste 18 ani rezidenta in Romania. Toleranta de esantionare este ±3,7%.
Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter