Guvernul s-a angajat, inca o data, ca va mentine facilitatile fiscale acordate sectorului de constructii prin adoptarea OUG nr. 114/2018, in pofida presiunilor constante care se fac in aceasta directie, inclusiv din partea Comisiei Europene. In plus, Executivul cunoaste si tine sub supraveghere problema cresterilor de preturi la materii prime si materiale de constructii si si-a asumat rezolvarea acestei dificultati in cel mai scurt timp posibil.
Recent, la fabrica de tamplarie termoizolanta Silcar Prod, din Zalau, a avut loc o intalnire a conducerii producatorului cu Ministrul de Interne Lucian Bode, Ministrul Muncii si Protectiei Sociale Raluca Turcan, Presedintele Agentiei Nationale AJOFM - Maria Mares, Inspectorul General de Stat ITM Dantes Nicolae Bratu, precum si cu alte oficialitati judetene si secretari de stat.
"Legat de pastrarea facilitatilor pentru firmele din constructii (OUG nr. 114/ 2018, care reglementeaza salariul minim la 3.000 de lei si beneficii salariale pentru angajati, am obtinut promisiunea ferma a d-nei Ministru Raluca Turcan ca nu se vor atinge de aceste facilitati, in ciuda presiunilor constante ce vin in aceasta directie, inclusiv din partea Comisiei Europene. Sectorul constructiilor va ramane unul de importanta strategica, mai ales acum cand se doreste atragerea unor fonduri insemnate prin PNRR, si este nevoie mai mult ca oricand de personal calificat pentru implementarea cu succes a acestor proiecte", anunta reprezentantii Silcar Prod.
Referitor la problema cresterilor de preturi ale materiilor prime si materialelor utilizate in constructii, majoritatea firmelor de constructii angajate in contracte cu statul se afla intr-o situatie deosebit de dificila si fie nu pot duce la bun sfarsit aceste contracte, fie risca falimentul. "Problema aceasta este cunoscuta de membrii Guvernului si am primit asigurari ca, in cel mai scurt timp, se va incerca rezolvarea ei, incepand chiar cu prima sedinta de Guvern (n.r. din aceasta saptamana). Au fost si alte discutii constructive si credem ca cel putin in privinta celor doua probleme dezvoltate mai sus, vestile sunt bune. Apreciem deschiderea membrilor Guvernului catre problemele cu care se confrunta mediul de afaceri, chiar daca nu este un an electoral", au subliniat reprezentantii Silcar Prod.
Discutiile dintre conducerea Silcar si reprezentantii Guvernului au mai vizat formarea fortei de munca prin intarirea invatamantului in sistem dual, dar si proiectele de digitalizare si debirocratizare care se afla pe agenda Executivului.
"Nu in ultimul rand, am vorbit astazi despre diversificarea masurilor de sprijin pentru companii si pentru angajati, mai ales in contextul in care unele dintre masuri (n.r. luate in contextul pandemiei) nu se vor mai aplica, odata cu reluarea activitatilor economice. Am primit astazi mai multe propuneri in acest sens, pe care le vom include in efortul nostru de a imbunatati sprijinul acordat companiilor in perioada urmatoare. Pe de alta parte, am agreat sa identificam impreuna, companii si institutii, potentialul de crestere a ocuparii la nivel local, in conditiile in care din cei aproximativ 5.000 de someri inregistrati, peste 3.700 nu beneficiaza de indemnizatie de somaj, deci sunt persoane pentru care pot fi gasite solutii de integrare pe piata muncii", a declarat Raluca Turcan, ministrul Muncii.
Investitiile in dezvoltarea infrastructurii regionale continua
In cadrul intalnirii, ministrul de Interne Lucian Bode, fost deputat de Salaj, a prezentat cateva proiecte de investitii care vor fi derulate in perioada urmatoare in regiune.
"In cadrul intalnirilor am dat si cateva vesti bune pentru salajeni. Prima este legata de proiectul de investitie VO Zalau, care a mai parcurs o etapa importanta. Astfel, in sedinta de Executiv din 3 iunie a fost aprobata Hotararea de Guvern prin care sunt scoase 12,36 ha de teren impadurit din circuitul silvic. Prin rezolvarea acestei probleme amplasamentul este eliberat de sarcini iar antreprenorul poate lucra nestingherit. Cu totii ne dorim ca acest proiect sa avanseze conform graficului de lucrari fiind un obiectiv care va impulsiona mult dezvoltarea regiunii, alaturi de Autostrada Transilvania. Cea de-a doua veste buna vizeaza semnarea de catre CNI a contractelor pentru 4 proiecte de investitii in dezvoltarea infrastructurii sociale si sportive din judetul nostru. Este vorba despre investitia din Chiesd, unde va fi construit un centru comunitar de asistenta sociala, precum si alte trei proiecte de investitii din Municipiul Zalau: Construire bazin didactic - str. Fagetului, Baza sportiva Tip 2 la Clubul Sportiv Scolar Zalau - str. Stadionului si Construire si dotare sala de sport - str. Salcamilor din Municipiul Zalau. Perioada de implementare a acestor proiecte variaza intre 9 luni si 12 luni iar valoarea lor totala este de aproximativ 22 milioane de lei. Ma bucur ca aceste proiecte de investitie au ajuns in etapa finala, intrand in faza de executie si imi doresc, totodata, ca antreprenorii sa trateze cu maxima seriozitate aceste contracte, sa se incadreze in graficele de executie, astfel incat cetatenii sa se bucure de beneficiile acestor investitii", a declarat Lucian Bode cu prilejul intalnirii care a avut loc la fabrica Silcar din Zalau.