RO EN
The cart is empty

GUVERN: Executivul sprijina accesul la finantare pentru IMM

In sedinta Guvernului din 7 aprilie a.c., membrii Executivului au aprobat alocarea temporara a unor fonduri ce permit asigurarea finantarii necesare autoritatii de management pentru Programul Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE), aferent lunii aprilie 2015. „Suma, in cuantum de 50 de milioane de euro, provine din venituri rezultate din privatizare si este destinata platii contributiei publice la Fondul de Participare JEREMIE. Programul JEREMIE (Joint European Resources for Micro and Medium Enterprises) este un instrument inovator, dezvoltat de Comisia Europeana si Fondul European de Investitii (parte a grupului Bancii Europene de Investitii) ce permite imbunatatirea accesului la finantare pentru IMM-uri in cadrul UE. Astfel, JEREMIE presupune crearea de instrumente financiare pentru IMM-uri, inclusiv garantii, capital de risc, creditare, micro-finantare, etc., implementate de intermediari financiari (cum ar fi banci sau fonduri de capital de risc)”, informeaza oficialii Guvernului.
Finantarea cu dobanda subventionata, o noua optiune pentru IMM
In tara noastra, instrumentul de finantare JEREMIE este implementat in cadrul Programului Operational Sectorial Cresterea Competitivitatii Economice (POS CCE) si are ca obiectiv sprijinirea accesului la finantare al IMM-urilor prin instrumente de garantare, micro-finantare si investitii.
„Suma de 100 de milioane de euro, alocata initial pentru fondul de participare JEREMIE a mai fost suplimentata cu 50 de milioane de euro in decembrie 2013, urmand ca diferenta de 50 de milioane de euro sa fie achitata in urma actualei decizii a Executivului. In consecinta, cele 50 de milioane de euro alocate la data de 7 aprilie a.c. vor contribui la continuarea implementarii unui nou produs destinat IMM-urilor, respectiv finantarea cu dobanda subventionata. Fondurile alocate de Guvern vor fi rambursate Ministerului Finantelor Publice in euro, din sumele restituite cu aceasta destinatie de catre Comisia Europeana, pana la finele lunii iulie a anului in curs”, concluzioneaza reprezentantii Executivului.
Marile proiecte de investitii, importante pentru Guvern
In aceeasi sedinta a Guvernului, membrii cabinetului Victor Ponta au mai aprobat singura ordonanta de urgenta aflata pe ordinea de zi, referitoare la modificarea si completarea Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, precum si o serie de hotarari cu caracter specific. La inceputul intrunirii, premierul a reiterat ideea potrivit careia actualul Executiv are in vedere, de la 1 iunie a.c., sa aplice o cota TVA de 9% pentru toate produsele alimentare (inclusiv pentru serviciile de alimentatie publica) si, incepand cu 1 ianuarie 2016, intreaga cota standard de TVA sa fie la nivelul de 20%. In alta ordine de idei, prim-ministrul Guvernului Romaniei a prezentat unele date relevante, privind executia bugetara din primul trimestru a.c., precum si cateva aspecte referitoare la marile investitii in infrastructura.
„Anul trecut am avut venituri de 48 miliarde lei - bugetul aprobat de Parlamentul Romaniei prevedea 50 miliarde lei - si s-au incasat 53 de miliarde lei. Asta inseamna ca populatia a muncit mai mult si si-a platit taxele mai corect. Deci, dupa traversarea primelor trei luni din 2015, fara sa avem cresteri de taxe, dimpotriva am avut reducerea CAS cu cinci puncte procentuale - despre care ni se spunea anul trecut ca va distruge Romania, nici vorba - si avem si alte taxe care au scazut, nicio taxa nu a crescut si totusi sunt cinci miliarde lei in plus, adica peste un miliard de euro, in primul trimestru a.c., fata de acelasi trimestru al anului 2014. La cheltuieli, am ramas in limita anului trecut, desi aveam prevazute cheltuieli mai mari. Aici sunt atat cauze pozitive, cat si altele negative si o sa va rog, in special pe partea de mari investitii, chiar daca afara este vremea rea, totusi sa ne apucam de treaba. Impreuna cu ministrul Ioan Rus am semnat, in sfarsit, contractul pentru centura Bacaului. Inteleg ca s-a stabilit castigatorul si pentru Autostrada Transilvania, cea inceputa in urma cu zece ani si oprita, din pacate, din inconstienta. Avem un nou castigator, exista finantare si putem sa o terminam. Toate celelalte lucrari si absorbtia de fonduri europene sunt aspecte extrem de importante. Deci, in loc sa avem, conform bugetului aprobat de Guvern si stabilit cu institutiile financiare internationale, un deficit de cinci miliarde lei dupa primul trimestru, avem un plus de cinci miliarde lei, ceea ce reprezinta si un lucru bun. Insa, daca stam cu banii in contul de la BNR, este o mare greseala. Am vorbit ieri cu guvernatorul BNR, Guvernul are circa 18 miliarde lei in contul de la trezorerie, pentru care primim o dobanda apropiata de zero – si anume 0,3%. Aceste sume trebuie utilizate si, din excedentul de 5 miliarde lei aferent perioadei ianuarie-martie a.c. se poate acoperi integral impactul reducerii TVA la 9% pentru alimente, la nivelul intregului an in curs”, a declarat Victor Ponta. Informatii suplimentare, la www.gov.ro, iar pentru a descarca o sinteza a documentelor prezentate de premier, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter