RO EN
The cart is empty

EUROSTAT: Scadere anuala puternica pe piata de constructii din Romania

Biroul european de statistica Eurostat a dat publicitatii un nou comunicat, cu date rectificate (dupa schimbarea metodologica prin care anul de referinta sau de baza devine 2015) sau recalculate, prin intermediul caruia se atesta faptul ca, pentru piata de constructii din Romania, informatiile aferente celui de-al doilea trimestru a.c. continua sa fie negative, indicand o diminuare pe baze secventiale de comparare, respectiv o crestere anuala aflata in marja de eroare statistica. Datele anuntate au astfel o precizie a estimatiilor de ±3%, la un nivel de incredere de 95%, prin calcularea cifrei de afaceri la un nivel de reprezentativitate de 94,62% din multimea totala a unitatilor active (operatori economici) pe piata de constructii specifica tarii noastre.
In acelasi timp, informatiile certificate de Eurostat arata ca, la nivelul UE-28, s-a inregistrat, in luna august 2018, un progres anual de +2,3% al indicatorului analizat (respectiv, volumul lucrarilor de constructii), iar in zona euro (UE-19) acesta s-a majorat, de asemenea (+2,5%), astfel incat estimarile initiale, ce indicau o apreciere pe toata linia, inclusiv ca urmare a efectului pozitiv dat de factorul sezonier ce a fost propice executiei lucrarilor, s-au concretizat. Consultand noile date statistice, se observa insa, in acelasi timp, ca deprecierile secventiale din cea de-a opta luna a anului in curs (-0,5% atat in UE-28, cat si in zona euro), ceea ce constituie un aspect negativ, pot fi explicate mai ales prin motive ce tin de o conjunctura investitionala relativ nefavorabila la nivel continental, ce a influentat inclusiv sectorul constructiilor de cladiri, deoarece in UE-28 s-a raportat un regres de -0,5% al acestui ultim indicator (iar in UE-19 s-a remarcat o diminuare de -0,3%), in timp ce piata ingineriei civile a consemnat, in continuare, situatii negative (-0,7% in UE-28 si -1,1% in UE-19).
Biroul Eurostat mai avertizeaza ca, in randul statelor membre, in luna august 2018, potrivit primelor estimari, in randul statelor pentru care sunt disponibile date statistice, volumul lucrarilor de constructii, calculat pe baze secventiale, a crescut in Slovenia (+2,8%), Slovacia (+2,5%) si Ungaria (cu +1,9%), inregistrand un trend descendent cu precadere in Suedia (-2,4%), Germania (-1,8%) si Belgia (-0,9%). Totodata, pentru aceasta baza de comparare, tara noastra a raportat o crestere, plasandu-se pe locul al cincilea din UE (dupa Polonia, pentru care s-a raportat +1,6%), majorare care a survenit unui regres secvential rectificat la -8,9% la nivelul lunii iulie a.c.
Consultand baza de date cu informatiile trimestriale pentru seria secventiala de calcul, piata constructiilor din UE-19 a evitat recesiunea, deoarece in primul trimestru din acest an s-a raportat o scadere (-0,2%), respectiv o diminuare cu aceeasi cota (-0,2%) pentru intregul spatiu comunitar (UE-28), datele fiind modificate, dupa care intervalul aprilie-iunie a.c. a adus un progres de +1,5% la nivelul UE-19 si o crestere de +1,2% in UE-28. Astfel, la acest capitol, dupa o confirmare, recalculare sau anuntare a datelor trimestriale (dintre care doar pentru Cipru acestea raman momentan confidentiale), se pot observa pietele de constructii care au intrat (sau se afla in continuare) in recesiune tehnica (statistica). Acestea sunt reprezentate de Suedia (pentru care s-a reconfirmat starea de recesiune, incepand cu trimestrul al treilea din 2017), respectiv Romania (ce a intrat initial in recesiune la nivelul celui de-al doilea semestru din 2016, iar ulterior s-au consemnat fluctuatii trimestriale ce nu au permis o redresare consecutiva a volumului lucrarilor), ceea ce denota ca tara noastra se afla si in continuare printre putinele state membre ale UE care se confrunta cu aceasta situatie nedorita. Pentru baza comparativa anuala, volumul lucrarilor de constructii din august 2018 reflecta o tendinta substantial negativa in Romania (-10,3%), Suedia (-1,6%), Bulgaria si Spania (ambele, cu -1,2%), respectiv situatii pozitive in Slovenia (+33,5%), Ungaria (+24,3%), Polonia (+19,2%) etc., tara noastra fiind pusa in evidenta, de aceasta data, prin cea mai semnificativa scadere din UE.
Strict pentru Romania, ca o completare si actualizare a datelor de la Institutul National de Statistica (institutie ce nu le comunica de fiecare data pe cele trimestriale, eventual cu rectificari), merita amintite seriile trimestriale si lunare atat in ceea ce priveste baza de comparare secventiala, cat si cea anuala. Astfel, de la un trimestru la altul, in perioada cuprinsa intre iulie 2017 si iunie 2018, volumul lucrarilor de constructii din tara noastra a fost fluctuant: +1,8%, -2,8% +6,7% si -3,7% (in trimestrul al doilea din 2018, fata de primul trimestru al anului in curs), in timp ce seria de la o luna la alta a datelor, intre martie 2018 si august a.c., arata astfel: -9,8%, +0,7%, +5,9%, -4,1%, -8,9% si +1,4%.
Datele anuale pentru Romania indica, din nou, scaderi trimestriale ale volumului lucrarilor de constructii pe toata linia (cu o exceptie), astfel: -5,4%, -2,9%, -1,7% si +1,7% (in cazul seriei trimestriale, pentru fiecare trimestru comparat cu cel similar din anul anterior), in timp ce noul sir actualizat de date reflecta fluctuatii de -10,9%, -0,4%, +6,2%, -0,4%, -16,8% si -10,3% (pentru fiecare luna din intervalul martie-august 2018, comparata cu luna corespunzatoare din anul precedent). Pentru informatii suplimentare privind sursa datelor trimestriale ce pot fi extrase si analizate, click aici, iar pentru a vizualiza comunicatul Eurostat privind dinamica volumului lucrarilor de constructii din UE si statele membre ce au transmis date statistice, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter