RO EN
The cart is empty

Comisia Europeana: Raspunsul la crize si transformarea digitala, prioritati in 2023

Comisia a adoptat ieri, 18 octombrie, programul de lucru pentru 2023. Acesta stabileste o agenda indrazneata, menita sa raspunda actualei serii de crize care afecteaza viata de zi cu zi a europenilor, dubland in acelasi timp eforturile privind transformarea verde si cea digitala in curs si sporind rezilienta la nivelul Uniunii Europene.
In acest spirit, Comisia urmareste sa sprijine cetatenii si intreprinderile - atat prin reducerea preturilor la energie, asigurand aprovizionarea esentiala pentru competitivitatea noastra industriala si securitatea alimentara, cat si prin consolidarea economiei sociale de piata.
Programul de lucru al Comisiei, care contine 43 de noi initiative politice circumscrise tuturor celor sase obiective ambitioase emblematice mentionate in Orientarile politice ale presedintei von der Leyen, se bazeaza pe discursul sau privind starea Uniunii din 2022 si pe scrisoarea de intentie din 2022.
Multe dintre initiativele-cheie din prezentul program de lucru sunt rezultatul Conferintei privind viitorul Europei. In plus, noua generatie de grupuri de dezbatere ale cetatenilor va fi parte din procesul de elaborare a politicilor Comisiei in anumite domenii-cheie. Primele grupuri de dezbatere ale cetatenilor vor aborda problema risipei de alimente, a mobilitatii in scopul invatarii si a lumilor virtuale.
Presedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat: „In ultimul an, ne-am confruntat cu o coliziune de crize, provocata de invadarea barbara a Ucrainei de catre Rusia. In 2023, vom promova o agenda ambitioasa pentru cetateni, in care vom aborda problema preturilor ridicate la energie pentru a reduce povara pentru familiile si intreprinderile din intreaga Europa, accelerand in acelasi timp tranzitia verde. Vom apara democratia si statul de drept atat acasa, cat si in restul lumii.”
Maros Sefčovič, vicepresedintele pentru relatii interinstitutionale si prospectiva, a declarat: „Urmatorul program de lucru al Comisiei se inscrie in eforturile noastre de a raspunde celor mai presante provocari, cum ar fi criza energetica, intensificand, in acelasi timp, eforturile de a raspunde provocarilor generationale. Acest lucru se reflecta bine si in angajamentul nostru de a propune masuri UE care sa stimuleze autonomia strategica a Europei in ceea ce priveste materiile prime critice, fara de care transformarea verde si digitala este pur si simplu imposibila. In calitate de presedinte al Grupului privind sanatatea, sunt mandru sa anunt transpunerea concluziilor Conferintei privind viitorul Europei in multe dintre initiativele noastre, implicarea cetatenilor ramanand parte din procesul nostru de elaborare a politicilor. Invit acum Parlamentul European si Consiliul sa ajunga rapid la un acord cu privire la principalele propuneri legislative, astfel incat cetatenii si intreprinderile noastre sa beneficieze de actiuni concrete in aceste vremuri dificile.”
 
Transpunerea in realitate a celor sase obiective ambitioase emblematice
1. Un Pact verde european
In contextul razboiului purtat de Rusia impotriva Ucrainei, Comisia va propune, la inceputul anului 2023, printre alte initiative, o reforma cuprinzatoare a pietei energiei electrice din UE, inclusiv decuplarea pretului la energie electrica de pretul la gaze. Pentru a contribui la dezvoltarea rapida a economiei noastre ecologice pe baza de hidrogen, Comisia va propune crearea unei noi Banci europene a hidrogenului, care va investi 3 miliarde EUR in lansarea unei piete a hidrogenului in UE.
In 2023, Comisia va lua, de asemenea, masuri pentru a reduce deseurile si impactul deseurilor asupra mediului, cu accent pe deseurile alimentare si textile, un subiect relevant identificat in cadrul Conferintei privind viitorul Europei. In mod similar, ca raspuns la preocuparile cetatenilor, Comisia va propune revizuirea legislatiei UE privind bunastarea animalelor.
 
2. O Europa pregatita pentru era digitala
Pentru a aborda riscurile actuale si viitoare ale dependentelor strategice, Comisia va propune masuri la nivelul UE pentru a asigura un acces adecvat si diversificat la materiile prime critice necesare pentru rezilienta digitala si economica a Europei.
Cu ocazia celei de a 30-a aniversari a pietei unice, vom prezenta beneficiile semnificative ale pietei noastre unice si vom gasi solutii pentru a elimina problemele legate de realizarea obiectivelor sale. Revizuirea normelor privind intarzierea efectuarii platilor va contribui la reducerea sarcinilor pentru IMM-uri intr-o perioada de incertitudine economica. Initiativa noastra privind extinderea si imbunatatirea in continuare a utilizarii instrumentelor si a proceselor digitale in domeniul dreptului societatilor comerciale va ajuta intreprinderile de pe piata unica prin simplificarea procedurilor administrative si judiciare.
Comisia va propune, de asemenea, un spatiu european comun al datelor privind mobilitatea pentru a stimula digitalizarea sectorului mobilitatii, in timp ce un cadru de reglementare al UE pentru sistemul Hyperloop ne va ajuta sa ne pregatim pentru implementarea solutiilor de mobilitate emergente.
 
3. O economie in serviciul cetatenilor
Tinand seama de contributiile Conferintei privind viitorul Europei, Comisia va efectua o revizuire a guvernantei noastre economice pentru a se asigura ca aceasta este in continuare adecvata scopului urmarit. Pentru a consolida si mai mult bugetul Uniunii in contextul actualelor provocari urgente, vom efectua, de asemenea, o evaluare la jumatatea perioadei a bugetului UE pentru perioada 2021-2027 si vom prezenta un al doilea set de noi resurse proprii, pe baza propunerii privind un set unic de norme fiscale pentru desfasurarea de activitati economice in Europa.
Pentru a ne asigura ca moneda comuna a Uniunii este adecvata pentru era digitala, vom prezenta o propunere de stabilire a principiilor unei monede euro digitale inainte de emiterea sa potentiala de catre Banca Centrala Europeana.
Avand in vedere provocarile sociale create de pandemia de COVID-19 si de razboiul purtat de Rusia impotriva Ucrainei, ne vom actualiza cadrul pentru stagii de calitate pentru a aborda aspecte precum remunerarea echitabila si accesul la protectie sociala, in scopul stimularii rezilientei sociale a Europei.
Acest program de lucru a fost stabilit intr-o perioada de mare incertitudine economica. Prin urmare, suntem pregatiti sa il reevaluam dupa perioada de iarna, in special in ceea ce priveste masurile care pot afecta competitivitatea.
 
4. O Europa mai puternica pe plan international
Realitatea cruda a razboiului confirma necesitatea intensificarii eforturilor UE in domeniul securitatii si apararii. Pentru a ne apara interesele, principiile democratice, pacea si stabilitatea, vom prezenta strategia spatiala a UE pentru securitate si aparare, precum si o noua strategie a UE in materie de securitate maritima. De asemenea, ne vom actualiza instrumentarul de sanctiuni pentru a include coruptia.
Vom propune o noua agenda pentru a ne revigora relatiile cu America Latina si zona Caraibilor. In acelasi timp, vom coopera in continuare cu tarile candidate din Balcanii de Vest, precum si cu Ucraina, Moldova si Georgia, in vederea viitoarei lor aderari la Uniune.
 
5. Promovarea modului nostru de viata european
Avand in vedere ca doar 15 % dintre tineri au facut studii, cursuri de formare sau stagii de ucenicie in alta tara din UE, Comisia va propune actualizarea actualului cadru al UE de mobilitate in scopul invatarii, pentru a le permite studentilor sa se deplaseze mai usor de la un sistem de invatamant la altul. Intrucat 2023 va fi Anul European al Competentelor, dorim sa atragem profesionisti cu inalta calificare in sectoarele in care Europa se confrunta cu un deficit de forta de munca, prin propuneri privind recunoasterea calificarilor resortisantilor tarilor terte. O initiativa specifica va promova una dintre competentele cele mai importante din punct de vedere strategic, prin intermediul unei Academii de competente in materie de securitate cibernetica.
Pentru un spatiu Schengen rezilient si sigur pentru calatoriile fara frontiere, vom propune legi privind digitalizarea documentelor de calatorie din UE si facilitarea calatoriilor.
Pentru a construi in continuare uniunea europeana a sanatatii, Comisia va propune o abordare cuprinzatoare a sanatatii mintale, care a fost una dintre initiativele-cheie ale Conferintei privind viitorul Europei, precum si o recomandare revizuita privind mediile fara fum de tutun si o noua recomandare privind formele de cancer care pot fi prevenite prin vaccinare.
 
6. Un nou elan pentru democratia europeana
Democratia este piatra de temelie a Uniunii noastre. In 2023, Comisia va prezenta un pachet privind apararea democratiei, inclusiv o initiativa privind protejarea spatiului democratic al UE impotriva intereselor straine.
Vom continua sa construim o Uniune a egalitatii prin propunerea unui card european pentru persoanele cu handicap, care va asigura recunoasterea reciproca a statutului de persoana cu handicap in toate statele membre. De asemenea, ne vom continua activitatea de abordare a lacunelor in ceea ce priveste protectia juridica impotriva discriminarii pe motive de rasa sau origine etnica.
In conformitate cu principiile noastre privind o mai buna legiferare, Comisia va continua sa identifice potentialul de simplificare si de reducere a sarcinii administrative si sa sprijine durabilitatea. Pentru a completa efortul sistematic de identificare si eliminare a birocratiei, un grup la nivel inalt de parti interesate va contribui in continuare la rationalizarea specifica a acquis-ului care afecteaza cetatenii si intreprinderile.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter