RO EN
The cart is empty

COLLIERS: Guvernele incep sa aplice strategii de iesire din perioada de carantina

Toate tarile europene au luat anumite masuri pentru protejarea si repornirea economiilor nationale dupa perioada starii de urgenta. Printre prioritatile guvernelor, retailul, turismul si IMM-urile au beneficiat de cele mai multe masuri, avand in vedere ca aceste segmente au fost cele mai afectate de epidemia de Covid-19 in toata Europa, potrivit Colliers International. Romania a luat pana acum masuri precum sprijin direct pentru finantarea IMM-urilor, dar si amanarea platii taxelor si impozitelor sau anularea penalitatilor pentru intarzierile de plata, si se va concentra pe o strategie de relansare a retailului dupa iesirea din starea de urgenta.
Multe tari europene se afla deja in a doua etapa de evolutie a epidemiei de Covid-19, punand in aplicare strategii de iesire din perioada de carantina. Mai mult de jumatate dintre tarile din EMEA, monitorizate de Colliers International din perspectiva masurilor de stimulare a economiei, au conturat deja, iar unele chiar au inceput sa implementeze o strategie de iesire din starea de urgenta la nivel national, pe etape, multe axate pe retail, turism si IMM-uri. In ceea ce priveste sectorul imobiliar, majoritatea tarilor europene si-au concentrat strategia initiala in jurul redeschiderii retailului in diverse forme, precum si a repornirii sistemului de invatamant.
Concentrarea pe IMM-uri este relevanta datorita structurii majoritatii economiilor europene, inclusiv a Romaniei. Microintreprinderile si companiile mici si mijlocii reprezinta peste 99% din numarul total de intreprinderi din Romania si din Uniunea Europeana, generand in acelasi timp doua din trei locuri de munca si putin peste jumatate din valoarea adaugata bruta. Asadar, desi companiile mai mici nu pot fi la fel de eficiente cum sunt corporatiile si multinationalele in ceea ce priveste valoarea adaugata, acestea sunt mai relevante din perspectiva impactului social.
Masurile mentin distantarea sociala
Majoritatea planurilor de iesire din starea de urgenta, pe etape, prevad redeschiderea magazinelor si punctelor de vanzare cu amanuntul, centrele de bricolaj, de gradinarit si de infrumusetare fiind prioritare. In cea mai mare parte din cazuri, repornirea sectorului de HoReCa va urma la finalul lunii mai sau inceputul lunii iunie, potrivit specialistilor. Anumite tari europene au in acelasi timp si o strategie privind redeschiderea unitatilor de invatamant, gradinitele fiind prioritizate in raport cu invatamantul primar si secundar, ceea ce ofera parintilor posibilitatea sa revina la serviciu. In Europa de Sud, insa, inclusiv in Romania, planurile actuale prevad redeschiderea unitatilor de invatamant in toamna.
“Foarte putine tari au definit politici explicite pentru intoarcerea la birou sau au oferit indrumari pentru utilizarea transportului in comun, cu exceptia obligativitatii din multe tari de a folosi masti de protectie. Tarile care au anuntat masuri in acest sens impun limite privind numarul de persoane care pot calatori in acelasi timp prin mijloace de transport, pentru a mentine distantarea sociala. Cu exceptia Cehiei, granitele nationale raman inchise, iar calatoriile in tara sunt restrictionate”, spune Laurentiu Lazar, Managing Partner la Colliers International.
Iesirea din starea de urgenta in Europa
Germania, Austria si Elvetia sunt printre primele care au luat masuri de revenire a economiei, iar in aceste tari se vad imbunatatiri majore privind numarul de cazuri active de Covid-19, ceea ce sustine strategia de iesire din starea de urgenta.
Alte tari invecinate, precum Danemarca, Cehia, Slovacia si Italia au inceput de asemenea sa aplice strategii etapizate de iesire din starea de urgenta, chiar daca in ritmuri si circumstante diferite. Alte tari care inregistreaza o aplanare a numarului de cazuri confirmate de Covid-19 si care adopta masuri pentru iesirea din starea de urgenta sunt din regiunea Europei Centrale si de Est, printre care Croatia, Muntenegru, Lituania si Letonia. Israel se alatura, de asemenea, tarilor in aceasta situatie din EMEA.
Romania, sprijin direct pentru finantarea IMM-urilor
Una dintre cele mai importante masuri luate de Romania pentru redresarea mediului de business a fost sprijinul direct pentru finantarea IMM-urilor, microintreprinderilor si intreprinderilor mici, masura destul de recenta. In acelasi timp, Guvernul a permis companiilor care nu au datorii la banci sa solicite amanari la plata ratelor cu conditia sa detina un certificat emis de Guvern care confirma o scadere majora a activitatii in martie, din cauza starii de urgenta. De asemenea, plata anumitor taxe poate fi amanata, iar unele penalitati pentru intarzieri la plata taxelor au fost anulate.
Autoritatile au decis si sa acopere plata somajului tehnic pana la 75% din salariul mediu brut pentru persoanele a caror activitate nu a fost necesara in aceasta perioada, probabil cea mai accesata facilitate oferita pana acum. Guvernul a promis ca va sustine o parte din plata salariilor si in perspectiva, daca firmele vor reintroduce in activitate angajatii aflati in somaj tehnic, dar in prezent nu exista clarificari. Desi cele mai multe masuri au fost orientate catre IMM-uri, oficialii au declarat, de asemenea, ca vor oferi ajutor si pentru companii mai mari. Concret, pentru sectorul imobiliar, o noua lege adoptata de Parlament, care trebuie ratificata de Presedinte, ofera proprietarilor de spatii imobiliare posibilitatea sa nu plateasca impozit pe veniturile din chirii pe parcursul anului 2020, daca reduc chiriile.
Masuri de sustinere a sectorului imobiliar in Europa
Unele dintre cele mai mari tari europene au luat masuri economice ample pentru a-si proteja economia si inclusiv sectorul imobiliar. In Italia, un decret de lege din 18 martie prevede un credit fiscal - 60% din chiria din martie 2020 pentru magazine si buticuri, masura care ar putea fi extinsa. In Franta, o lege protejeaza IMM-urile impotriva evacuarii daca nu pot face fata platii chiriilor sau a taxelor de servicii, incepand cu 12 martie, pe o perioada de pana la 2 luni dupa iesirea din starea de urgenta.
In Germania si Marea Britanie, guvernele au impus un moratoriu in ceea ce priveste evacuarile, in timp ce in Ungaria evacuarile sunt suspendate pana la sfarsitul starii de urgenta. Alte tari, precum Grecia, au facut eforturi pentru reducerea chiriilor, oferind de asemenea masuri compensatorii proprietarilor, in timp ce, in Austria, au fost oferite subventii pentru chirii de catre stat daca anumite conditii au fost indeplinite.
Aproape toate tarile au luat masuri privind accesul la finantare pentru IMM-uri si pentru companiile cele mai afectate. Marea Britanie, Germania, Italia, Franta si Austria au anuntat pachete estimate la zeci sau sute de miliarde de euro pentru a sustine economia. De asemenea, majoritatea guvernelor au anuntat pachete de garantii de stat pentru plata imprumuturilor accesate, pentru a evita o inghetare completa a finantarii, cu consecinte grave in intreaga economie europeana.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter