RO EN
The cart is empty

CE: Industria constructiilor - in topul celor mai corupte sectoare economice

Romania este considerata una dintre cele mai corupte tari ale Uniunii Europene, alaturi de Bulgaria, Lituania, Cehia, Grecia si Croatia, sectoarele de constructii, comunicatii si medical fiind cele mai afectate de aceste practici. Potrivit datelor Comisiei Europene (CE), pana la 30% din persoanele chestionate in aceste tari au declarat ca li s-a solicitat sau au asteptat mita in 2013, in timp ce pana la 99% dintre raspunsuri acuza coruptia din aceste tari, la toate nivelurile. Pagubele aduse de coruptie economiei europene ajung la circa 120 miliarde euro pe an, suma cu putin mai mica decat bugetul anual al Uniunii Europene. Potrivit informatiilor incluse in primul raport specializat realizat de CE si intitulat "Anti-Corruption Report", patru din zece manageri de companii, respectiv una din doua societati de constructii acuza faptul ca actele de coruptie le afecteaza afacerile, cele mai frecvente fiind mita si nepotismul. Datele statistice mai indica faptul ca 57% din populatia Romaniei este implicata in acte de coruptie, in timp ce 73% din respondenti au indicat faptul ca mita si relatiile reprezinta adeseori cele mai usoare cai prin care pot beneficia de servicii publice la niveluri optime.
Dezvoltarea urbana si constructiile sunt sectoarele economice cele mai vulnerabile la coruptie din Uniunea Europeana, in special la nivelul planificarii urbane si administratiei teritoriale. Din punct de vedere al proiectelor publice, cele mai predispuse la coruptie sunt companiile implicate in executia de lucrari edilitare atribuite de unitatile administrative locale. Un alt studiu realizat in luna octombrie 2013 de Oficiul European de Lupta Antifrauda (OLAF) indica faptul ca una din trei licitatii organizate in Romania pentru proiecte finantate din fonduri europene este suspecta de fraudare prin "comisioane ilicite", practica fiind raspandinta in mod egal in toate sectoarele economice, inclusiv in cel al constructiilor.
Pentru a consulta varianta integrala a documentului CE "Anti-Corruption Report", click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter