RO EN
The cart is empty

BT: PIB-ul national isi revine si creste cu 5,6% in T3, dupa caderea cu 12,2% din T2

Institutul National de Statistica (INS) a publicat primele estimari (“semnal”) privind evolutia economiei Romaniei in trimestrul III si perioada ianuarie-septembrie 2020. Statisticile indica redinamizarea economiei trimestrul trecut, pe fondul eliminarii graduale a restrictiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare si resimtirii mix-ului relaxat fara precedent de politici economice in implementare. Astfel, PIB-ul a crescut cu o dinamica trimestriala de 5.6% in T3, dupa ajustarea cu 12.2% din T2 (determinata de incidenta pandemiei si consecintele acestui soc fara precedent).
In dinamica an/an economia Romaniei a scazut cu 6% in T3, ritm in atenuare dupa declinul cu 10.3% inregistrat in T2, confirmandu-se perspectiva unei relansari in V, dupa cum se poate observa in primul grafic alaturat. Prin urmare, in perioada ianuarie-septembrie 2020 PIB-ul s-a ajustat cu 5.1% an/an, pe fondul incidentei crizei sanitare si restrictiilor implementate pentru contracararea acesteia.
INS va comunica primele estimari cu privire la dinamica componentelor PIB din trimestrul III la inceputul lunii decembrie.
Consideram ca economia a depasit punctul critic al socului indus de incidenta crizei sanitare in prima jumatate a anului, evolutiile recente ale indicatorilor macro-financiari (inclusiv comenzile in industrie, dinamica constructiilor, expunerea bancilor straine, etc) exprimand faptul ca ne indreptam spre un nou ciclu economic.
Pe de alta parte, atragem atentia cu privire la reintensificarea crizei sanitare in ultimul trimestru al anului curent (ceea ce a determinat reintroducerea unor restrictii), dar si la eforturile fara precedent (la nivel mondial) pentru dezvoltarea de solutii medicale pentru contracararea pandemiei.
Mentinem prognoza pe termen mediu pentru economia interna: o dinamica medie anuala de peste 2.5% in intervalul 2020-2022 - ajustarea din 2020 determinata de incidenta pandemiei urmand sa fie contrabalansata de cresterea din 2021 si 2022, sustinuta de mix-ul relaxat fara precedent de politici economice in implementare pe plan mondial, la nivel european si in Romania.
In acest scenariu ne asteptam la o crestere a investitiilor productive cu un ritm mediu anual de 6.8% in perioada 2020-2022, evolutie sustinuta de persistenta costurilor reale de finantare la un nivel redus, implementarea programelor lansate la nivelul Uniunii Europene (Next Generation si cadrul financiar multianual 2021-2027) si potentialul ridicat de dezvoltare si convergenta europeana din Romania (indeosebi la nivel de infrastructura critica, digitalizare si cercetare-dezvoltare).
Astfel, conform programului Next Generation Romania ar putea beneficia de subventii nete de peste 5% din PIB. Pentru consumul privat (principala componenta a PIB) prognozam o dinamica medie anuala de 1.4% in intervalul 2020-2022.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter