RO EN
Košík je prázdný

UTILBEN: Cererea de utilaje si preturile de pe piata vor creste semnificativ in 2022

Economia globala se afla momentan intr-un context de redresare, in ciuda noilor valuri pandemice. Potrivit Fondului Monetar International, se estimeaza ca economia mondiala va creste cu 4,9% in 2022. De asemenea, potrivit rezultatelor unui sondajul realizat in randul membrilor organizatiei “Association of Equipment Manufacturers” (AEM), mai mult de 80% dintre membrii acesteia anticipeaza o crestere a cererii de echipamente pentru constructii si agricultura in urmatorul an.
 
Tendintele anului 2022
- cererea pentru utilaje de constructii va creste semnificativ
- producatorii de utilaje vor intampina obstacole in fabricarea si livrarea echipamentelor catre dealeri si clientii finali
- preturile utilajelor vor creste in urmatorul an
- probabilitatea ca proiectele din domeniul constructiilor sa fie intrerupte sau amanate este ridicata
 
Sfaturile Utilben pentru antreprenorii din constructii
- semnarea contractelor pentru achizitionarea utilajelor necesaee cu cateva luni inainte de inceperea unui proiect
- planificarea minutioasa a lucrarilor din anul urmator
- gestionarea eficienta a stocurilor
In ceea ce priveste piata utilajelor de constructii, se preconizeaza ca in 2022 aceasta va inregistra o crestere impresionanta datorita cererii ridicate din partea clientilor finali. Cu toate acestea, cererea pentru utilaje continua sa depaseasca oferta perturbata atat de problemele din productie, cat si de blocajele din transporturi.
Aproximativ 95% din membrii AEM sunt sunt afectati de problemele aferente lantului de aprovizionare. Iar, inflatia a dus deja la o majorare a preturilor la materiile prime si a altor materiale necesare in industria prelucratoare. Dupa cum era de asteptat, aceste majorari se reflecta intr-o crestere a preturilor echipamentelor fabricate de diversi producatori.
In ciuda tuturor provocarilor, membrii AEM raman optimisti: aproximativ 58% dintre membrii din segmentul constructiilor sunt de parere ca economia globala se va redresa in urmatorul an.
 
O recuperare ampla si puternica
Provocarile cu care se confrunta industria prelucratoare au tulburat si piata echipamentelor de constructii. In 2021, cererea de utilaje de constructii a depasit nivelul productiei, aceasta crescand tot mai mult cu fiecare luna a anului 2021.
Piata de utilaje s-a redresat in vara acestui an, iar volumul exporturilor nu numai ca a depasit nivelurile de dinainte de pandemie, dar au fost cele mai ridicate niveluri din 2012 pana acum. Incepand cu jumatatea anului 2021, redresarea nu s-a mai referit la cererea de utilaje, ci la oferta, la capacitatea de productie si livrare a echipamentelor.
 
Previziuni pentru piata utilajelor de constructii in 2022
Redresarea completa a pietei de utilaje este constransa inca de presiunile inflationiste si de constrangerile lantului de aprovizionare. Lipsa fortei de munca si cea a componentelor, blocajele in transport si stocurile epuizate afecteaza semnificativ disponibilitatea utilajelor in aproape fiecare colt al lumii.
Conform statisticilor AEM, cheltuielile din domeniul constructiilor au crescut cu 1,1% in 2021, iar pentru 2022 se prevede o crestere de 2,7%. Daca acest lucru se va adeveri, cheltuielile pentru constructii in 2022 vor depasi chiar si nivelul din 2019, care a fost un an emblematic pentru aceasta industrie.
Membrii AEM raman destul de optimisti in ceea ce priveste domeniul echipamentelor de constructii. Aproximativ 75% dintre acestia au inregistrat o crestere a noilor comenzi de echipamente de constructii in trimestrul al treilea. In acelasi timp 80% au inregistrat o crestere a comenzilor neonorate la timp. Aproximativ 42% au reusit sa creasca productia, in timp ce alti 42% s-au mentinut la acelasi nivel. In domeniul pieselor si atasamentelor pentru constructii, 96% din membrii AEM au inregistrat o crestere a comenzilor noi, in timp ce 90% au avut o crestere a numarului de comenzi neonorate din perioada anterioara.
In contextul pandemiei, programele publice de stimulare a economiei au oferit in ultimul an si jumatate un real ajutor pentru activitatea din domeniul constructiilor din intreaga lume. Un interes deosebit este noul proiect de lege de infrastructura in valoare de de 1,2 trilioane de dolari aprobat in Statele Unite, impreuna cu granturile in continua crestere din fondul de recuperare de 673 de miliarde de euro ale Uniunii Europene.
Conform specialistilor din cadrul Wallenius Wilhelmsen, este prevazuta o crestere de 9% in 2022, si de inca o crestere de 5% in 2023, in ceea ce priveste vanzarile de utilaje de constructii. Acest lucru ar putea insemna ca vanzarile in zona vor reveni la nivelurile de dinaintea pandemie pana la sfarsitul anului 2022.
 
Tendinte importante care vor afecta producatorii de utilaje
Lantul de aprovizionare:
Peste 95% dintre membrii AEM se confrunta cu intreruperi ale lantului de aprovizionare, atat la nivel global, cat si la nivel intern. Din pacate, 72% considera ca intreruperile se inmultesc, ceea ce ar putea duce in 2022 la o intarziere majora in livrarea echipamentelor catre dealeri localii si clientii finali.
58% Dintre membrii AEM din domeniul constructiilor preconizeaza ca problemele lantului de aprovizionare vor persista si in 2022, iar 11% sunt de parere ca aceste probleme vor persista chiar si in 2023. Spre exemplu, furnizarea de semiconductori si variatori de frecventa va fi in continuare afectata, iar aceste componente sunt utilizate in orice fabrica.
Membrii AEM si, in general, producatorii de utilaje grele au inceput sa ia masuri pentru a se adapta la situatia actuala. Aproximativ 70% dintre membrii AEM din sectorul constructiilor isi ajusteaza modul de gestionare a stocurilor.
Inflatia:
Cele mai multe categorii cheie de echipamente pentru constructii si-au mentinut la un nivel destul de stabil din august 2019 pana in august 2020, in ceea ce priveste pretul utilajelor. In 2021, insa, indicele preturilor de consum a crescut cu 5,25%.
Forta de munca:
Aproximativ 82% dintre membrii AEM din domeniul echipamentelor de constructii au dificultati in ocuparea posturilor din productie. Aproximativ 61% au mentionat ca este dificil sa gaseasca personal calificat pentru posturile de birou.
Membrii AEM au incercat diverse strategii pentru a ajuta la recrutarea eficienta si retentia fortei de munca. Cei mai de succes sunt cei care le ofera angajatilor ore flexibile de lucru si oportunitati de munca de la domiciliu.
 
Cum trebuie sa procedeze constructorii in 2022
Toate aceste aspecte ale pietei globale de utilaje pentru constructii se vor rasfrange si in mecanismele pietei romanesti. Antreprenorii care au nevoie de utilaje, vor avea de suferit din cauza intarzierilor in productie a utilajelor necesare. De asemenea, din cauza factorilor enumerati, pretul utilajelor de constructii, atat noi, cat si second-hand, va creste in 2022.
Cu toate acestea, toate dificultatile din aceasta perioada ii vor determina pe constructori sa gestioneze mai eficient fiecare proiect. Cei care vor face comenzi timpurii pentru echipamentele necesare si care-si vor defini foarte clar fiecare stadiu al proiectului, vor avea de castigat.
Astfel, recomandarea echipei Utilben pentru clientii din sectorul constructiilor, este sa isi planifice in detaliu proiectele planificate in 2022. Iar, contractele de achizitionare sau de inchiriere a utilajelor grele ar trebui sa fie intocmite cat mai din timp, chiar si cu 4-6 luni inainte de perioada in care vor fi utilizate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter