RO EN
Košík je prázdný

MAT lanseaza in dezbatere publica doua noi programe de sustinere a companiilor

Ministerul Antreprenoriatului si Turismului a pus in dezbatere publica doua proiecte de proceduri de implementare aferente schemelor de ajutor de minimis prevazute in cadrul Programului de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata si al Programului national multianual de microindustrializare.
„Cele doua programe fac parte din Pachetul de stimulare economica Innovation si Pachetul de stimulare a producției interne si a lanțurilor de aprovizionare «Fabricat in România » din Programul de Guvernare si se adreseaza atat companiilor care activeaza in zona de productie, cat si in zona de comert si servicii. Programele sunt multianuale si ofera acea predictibilitate pentru societatile mature care au nevoie de retehnologizare sau extinderea afacerii”, a declarat Constantin-Daniel Cadariu, ministrul antreprenoriatului si turismului.
• Programului de dezvoltare a activitatilor de comercializare a produselor si serviciilor de piata
Obiectivul principal al schemei de minimis il constituie sprijinirea operatorilor economici, societati si societati cooperative, prin facilitarea accesului la finantare pentru una sau mai multe din urmatoarele categorii eligibile de cheltuieli: echipamente tehnologice, achizitionarea de spatii de lucru, spatii de comert sau servicii si spatii de depozitare, mijloace de transport (autoturisme, elevatoare, incarcatoare, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala), achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale, salariile, utilitatile (energie electrica, consum apa, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru, spatii de depozitare sau spatii pentru prestari servicii si comert si pachet digital (voucher de digitalizare), care sa contina minim site de prezentare a activitatii sau magazin on-line, dar care poate contine si echipamente IT. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezinta cheltuiala obligatorie in cadrul programului si este in valoare eligibila de maxim 25.000 lei.
Totodata, programul acopera si costurile aferente consultantei pentru intocmirea documentatiei in vederea obtinerii finantarii in cadrul prezentului program si/sau pentru implementarea proiectului, in valoare eligibila de maxim 8.000 lei, decontabila in cererea de rambursare.
Cheltuielile efectuate trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor/subactivitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN, autorizat la momentul inscrierii, pentru care se solicita finantare.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022, este de 50.000.000 lei.
Schema este valabila de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei pana la 31 decembrie 2027, iar platile in cadrul schemei de minimis vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2028.
Prin implementarea programului, in perioada 2022-2027, se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de 1.000 de beneficiari, din care aproximativ 170 de beneficiari in anul 2022.
Link: https://bit.ly/3uFGxZO
• Programului national multianual de microindustrializare
Obiectivul il constituie sustinerea investitiilor in sectoarele economice prioritare stabilite prin prezenta procedura, cresterea volumului de activitate si a competitivitatii IMM din aceste sectoare, promovarea productiei interne si a conceptului “Fabricat in Romania”.
Sunt eligibile societatile care isi desfasoara activitatea in cadrul industriilor alimentare si care tin de fabricarea produselor textile, farmaceutice, de mobila, hartiei si a produselor din hartie, calculatoare si echipamentelor electrice, de prelucrare a lemnului, metalurgie etc., conform documentului pus in consultare publica.
Tipurile de cheltuieli eligibile sunt echipamente tehnologice, achizitionarea de spatii de lucru, spatii de comert sau servicii si spatii de depozitare, mijloace de transport (autoturisme, elevatoare, incarcatoare, remorci si semiremorci, platforme, izoterme si frigorifice, autoutilitare si autovehicule cu destinatie speciala), achizitionarea de mobilier, aparatura birotica si sisteme de protectie a valorilor umane si materiale, salariile, utilitatile (energie electrica, consum apa, gaze, salubritate, abonament telefon si internet), servicii de contabilitate si cheltuielile aferente chiriilor pentru spatii de lucru, spatii de depozitare sau spatii pentru prestari servicii si comert si pachet digital (voucher de digitalizare), care sa contina minim site de prezentare a activitatii sau magazin on-line, dar care poate contine si echipamente IT. Pachetul digital (voucherul de digitalizare) reprezinta cheltuiala obligatorie in cadrul programului si este in valoare eligibila de maxim 25.000 lei. Cheltuielile efectuate trebuie sa fie in legatura cu fluxul activitatilor/ subactivitatilor care sunt necesare desfasurarii activitatilor codului CAEN, autorizat la momentul inscrierii, pentru care se solicita finantare.
Bugetul alocat schemei de minimis pentru anul bugetar 2022, aprobat prin Legea nr. 317/2021 de aprobare a bugetului de stat pe anul 2022, este de 50.000.000 lei.
Schema este valabila de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei pana la 31 decembrie 2027, iar platile in cadrul schemei de minimis vor fi efectuate pana la 31 decembrie 2028.
Prin implementarea programului in perioada 2022-2027 se estimeaza acordarea de ajutor de minimis unui numar de 1.000 de beneficiari, din care aproximativ 100 de beneficiari in anul 2022.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter