RO EN
Košík je prázdný

PSC: Proiectele de infrastructura vor sustine sectorul constructiilor

Tiberiu Andrioaiei (44 de ani)
Functia/Institutia: vicepresedinte, Patronatul Societatilor din Constructii - PSC;
Experienta profesionala: 10 ani in domeniul constructiilor si 6 ani pe segmentul consultantei in sisteme asociative.
 
Pe termen mediu, cea mai buna dinamica a pietei constructiilor la nivel autohton ar fi data de evolutia sectorului de infrastructura, mai ales ca exista studii/proiecte ce analizeaza posibilitatea ca tara noastra sa devina un nod logistic important in zona sud-estica a Europei. In acest sens, pot fi dezvoltate investitii in centre logistice, care vor atrage, la randul lor, proiecte in alte domenii economice. In opinia vicepresedintelui PSC, in prezent, Romania are toate premisele de a atinge aceste obiective, cel mai important aspect in aceasta directie fiind constituit de depasirea „crizei psihologice”, care a urmat celei financiare.

- Care sunt cele mai fezabile proiecte din domeniul constructiilor?
- In prezent, segmentul constructiilor rezidentiale este cel mai afectat de contextul economic incert, bransa respectiva fiind sustinuta, in special, de achizitiile efectuate de persoane fizice, care, in conditiile actuale, nu mai sunt eligibilibile in ceea ce priveste acordarea creditelor bancare. Genul acesta de investitii poate fi denumit „pasiv” si, nefiind generator de profit, nu prezinta interes nici din partea potentialilor beneficiari ce ar dispune de fonduri pentru astfel de achizitii, nici pentru institutiile bancare, in vederea acordarii de imprumuturi pentru locuinte. Astfel, se asteapta ca, la un interval cuprins intre 6 luni si 10 luni dupa evetuala relansare economica, potentialii beneficiari - care au statutul de angajati - sa poata accesa, din nou, instrumente financiare pentru achizitia de locuinte. In prezent, se estimeaza ca sectoarele cu adevarat viabile, ce ar putea sustine activitatea din domeniul constructiilor, sunt reprezentate de reabilitarile termice, proiectele finantate din fonduri structurale si/sau publice, respectiv lucrarile de infrastructura (rutiera, logistica, geniu, energie etc.).
 
- Cum se prezinta activitatea bransei dupa inca un an de dificultati?
- In prezent, se pare ca societatile mari din ramura de constructii au reusit sa se stabilizeze, acest lucru fiind esential pentru tara noastra, deoarece avem nevoie de companii de constructii cu potential (resurse, portofoliu de lucrari etc.) la un nivel cel putin similar celor din Uniunea Europeana, pentru a face fata competitiei si presiunilor din cadrul licitatiilor pentru investitii derulate pe plan international. In ceea ce priveste companiile de tip IMM, la debutul recesiunii acestea au dovedit o oarecare stabilitate, iar dupa prelungirea crizei s-au restructurat masiv. PSC intentioneaza sa sustina activitatea acestor firme, ce sunt capabile sa execute lucrari de subantrepriza specializata, fara a fi coplesite de operatorii mari, dar care sa-si poata mentine activitatea la parametri optimi de calitate si performanta pe nisa respectiva. In acest sens, am incurajat participarea IMM-urilor din constructii la licitatiile pentru proiectele internationale importante.
 
- Ce activitati a intreprins patronatul in vederea sprijinirii firmelor?
- Noul program de dezvoltare al PSC, elaborat pentru o perioada de 2,6 ani - fiind continuat inclusiv in 2012 - cuprinde cateva planuri: regional, national si international. Cel mai important aspect in vederea sustinerii companiilor membre consta in imbunatatirea colaborarii cu autoritatile locale si regionale, in vederea crearii unor conditii mai bune pentru derularea activitatilor de constructii. O alta componenta a programului se refera la axa nationala, ce vizeaza si membrii PSC din afara Capitalei, constand in reevaluarea/ierarhizarea - in colaborare cu autoritatile locale - a proiectelor, astfel incat firmele sa aiba acces la investitiile realizate pe plan intern. Cea de-a treia componenta vizeaza promovarea, la nivel mondial, a investitiilor si firmelor membre mentionate anterior si „reinventarea” participarii constructorilor din Romania la proiectele internationale de anvergura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter