RO EN
Košík je prázdný

EGGER: Rezultate anuale in crestere cu 1,7%

Pentru exercitiul financiar 2016-2017, holdingul austriac Egger a anuntat o sporire de 1,7% a vanzarilor (pana la un nivel-record), consecutiva cresterii de 3,4% din intervalul fiscal anterior, principalii factori pozitivi fiind reprezentati de majorarea cifrei de afaceri din toate regiunile globului (exceptand, partial Marea Britanie si Turcia), dar mai ales in tarile Europei Centrale si de Est, concomitent cu sporirea cantitativa a livrarilor de produse decorative din lemn - si nu numai. Daca informatiile oficiale confirma ca subsidiara din tara noastra (cu 693 de angajati) a realizat anul trecut o cifra neta de afaceri de 1,35 miliarde lei, in conditiile in care pentru 2015 a raportat 1,3 miliarde lei (cu 681 de salariati), la nivel de grup in 2016-2017 s-au evidentiat incasari-record de 2,38 miliarde euro, comparativ cu 2,34 miliarde euro in exercitiul financiar anterior.
Dr. Thomas Leissing, purtator de cuvant al echipei manageriale a holdingului, a explicat ca, pentru grupul ce ramane o afacere de familie, anul financiar 2016-2017 s-a incheiat cu o crestere de +4% a indicelui EBITDA, pana la 363,7 milioane de euro, iar rata EBITDA a depasit nivelul anilor anteriori, ajungand la 15,3%. Cantitatea de placi brute (inclusiv cherestea) s-a majorat la 7,9 milioane mc (+3%), ceea ce a insemnat utilizarea la maximum a tuturor capacitatilor primare de productie. In medie, in ultimul an, Egger a lucrat pe plan global cu 8.145 de salariati.
In acelasi timp, Thomas Leissing a mai subliniat ca „dezvoltarea pozitiva a vanzarilor si a cotelor de piata pe plan mondial a avut loc in pofida unor evenimente cu caracter exogen. Astfel, de exemplu, in pofida incertitudinilor fenomenului Brexit, situatia Egger in Marea Britanie a indicat un trend optim, in ultimele 12 luni, iar scaderea vanzarilor si profitului pe piata britanica s-a datorat exclusiv deprecierii lirei sterline. Problemele sociale si politice din Turcia au dus, de asemenea, la o diminuare a vanzarilor, dar s-a reusit compensarea totala si recuperarea pierderilor prin intermediul exportului. Sub motto-ul Egger - «Crestere sustenabila internationala», investitiile in proprietati si bunuri intangibile, la fel ca si achizitiile cifrate in total la 259,2 milioane de euro au continuat sa se deruleze si in exercitiul financiar 2016-2017, chiar daca acestea au avut o valoare mai redusa decat in 2015-2016, cand s-au efectuat cheltuieli de capital de 302,7 milioane de euro. Din cele 259,2 milioane de euro, circa 64,3 milioane de euro s-au cheltuit pentru investitii in mentenanta si 194,9 milioane de euro au constituit investitii in dezvoltare”.
Proiecte sustinute pentru cresterea gradului de expunere pe plan global
Mai mult, prin investitiile din 2016-2017, s-a avut in vedere si dezvoltarea activitatii companiei Timberpak, operationala in Bucuresti si Cluj-Napoca - Romania, aceasta recicland deseuri din lemn si prelucrand diverse materii prime, ca parte a unei strategii de dezvoltare pe termen lung, iar rasina si adezivii specifici continua sa se obtina, intr-o proportie semnificativa, de la unitatile proprii din Wismar (Germania), Radauti (Romania) si Hexham (Marea Britanie). Astfel, Egger a continuat sa aloce fonduri si pentru centrul industrial din tara noastra, care constituie, de altfel, unul dintre cele mai importante proiecte “greenfield” din Romania, dezvoltat initial prin alocarea a 500 milioane de euro si unde s-au creat 700 de locuri de munca. Din datele furnizate de conducerea grupului rezulta ca la Radauti se pot realiza placi de PAL brut (650.000 mc pe an), PAL melaminat pentru industria mobilei (30 milioane mp/an) si panouri OSB folosite la constructii din lemn si in unitatile de fabricare a tamplariei (intr-un ritm de 340.000 mc pe an). Toate liniile tehnologice lucreaza la capacitate maxima, in parametrii planificati initial.
Pentru anul financiar curent, 2017-2018, dar si in perspectiva, Thomas Leissing a explicat ca Egger va face pasi importanti in vederea majorarii gradului de expunere pe plan global, prin acelasi slogan ce rezuma strategia de afaceri: „Crestere sustenabila internationala”. „La mijlocul lunii iulie a.c., am anuntat preluarea fabricii de prelucrare a lemnului din Concordia, in Argentina, de la compania Masisa SA, din Chile. Astfel, pentru prima data in istoria sa, grupul Egger va fi reprezentat printr-o unitate de productie amplasata in afara Europei. Dar nu ne oprim aici, pentru ca recent-anuntata constructie a unei fabrici noi de placi aglomerate la Biskupiec, in nordul Poloniei, este programata sa inceapa in saptamanile urmatoare, in cadrul acelui centru industrial cu o suprafata totala de 85 de hectare. Noua uzina ce va realiza materiale pe baza de lemn va integra, dupa inaugurare, cea mai avansata tehnologie si va fi echipata cu linii de prelucrare a materiei prime (ce vor furniza PAL brut) de 650.000 mc pe an, respectiv cu unitati de laminare si impregnare. Un alt proiect «greenfield» se afla actualmente in etapele preliminare ale planificarii. Impreuna cu guvernatorul statului american Carolina de Nord si cu oficialitatile locale, ne-am anuntat intentia de a construi de la zero o fabrica de materiale bazate pe lemn in localitatea Lexington. Implementarea proiectului va avea loc in etape, in prima faza urmand sa fie edificata o fabrica de placi aglomerate care sa dispuna si de linii de finisare”, a concluzionat Thomas Leissing.
Investitie suplimentara de circa 24 milioane de euro in Romania
Recent, dupa cum au comunicat managerii subsidiarei din tara noastra, Egger a pus piatra de temelie pentru un circuit integrat ce vizeaza colectarea si reciclarea produselor secundare pe baza de lemn prin cele doua platforme de colectare din Romania (Timberpak Cernica si Cluj-Napoca), precum si prin instalatia de reciclare a lemnului si centrala pe baza de biomasa de la fabrica grupului din Radauti.  In consecinta, „Egger Romania, pioner al industriei de procesare a lemnului, a investit 23,9 milioane de euro in instalatia de reciclare si platformele Egger Timberpak de colectare lemnului reciclabil: paleti deteriorati, mobilier vechi, deseuri de placi aglomerate din lemn, ambalaje din lemn, deseuri lemnoase de la constructii si demolari, deseuri lemnoase municipale sau biomasa. Acestea sunt solutiile companiei austriece pentru un ciclu de viata secundar, sustenabil, al materialelor pe baza de lemn. Investitia in reciclarea lemnului reprezinta, de altfel, o investitie in cea mai sustenabila si responsabila utilizare a lemnului, ca materie prima naturala”, informeaza oficialii companiei.
Dupa cum se arata in comunicat, cantitatile de lemn reciclabil prelucrate si reciclate in 2016 de catre Egger Romania au inlocuit potentialul de utilizare a 35.000 de hectare de padure. „Avem o instalatie de reciclare a lemnului unica in Romania, dedicata si utilizata exclusiv in acest scop. La nivel european, Egger utilizeaza in medie 30% lemn reciclat pentru productia placilor pe baza de lemn. Anul trecut, Egger Romania a atins un nivel de aproape 8%; iar in prima jumatate a anului  2017 ne-am propus sa atingem un procent de 15% lemn reciclat si estimam o cota de 17% pentru a doua jumatate a anului in curs. Consideram ca sunt necesare investitii in infrastructura si educatie pentru subiecte privind managementul reciclarii, pentru companii si cetateni. De exemplu, implementarea Legii nr. 249/2015 la nivel de producator este esentiala pentru a atinge obiectivele europene de reciclare. Exista o necesitate reala de a asigura trasabilitatea pentru produsele secundare, derivate si a materialelor de ambalare pe baza de lemn, de la producator si pana la reciclatorul final. Compania Egger sprijina conservarea resurselor pe termen lung si utilizarea sustenabila si responsabila a materiilor prime, conform valorilor si strategiei noastre. Obiectivul societatii pentru anul 2020 este sa reciclam mai mult de 150.000 de tone de materiale pe baza de lemn anual, echivalent cu mai mult de 30% din volumul de masa lemnoasa provenita din lucrari forestiere", a declarat Ioan Banciu, director tehnic al diviziei Egger - Europa de Est. Informatii suplimentare, la www.egger.com

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter