RO EN
Košík je prázdný

DTZ ECHINOX: Premise de dezvoltare a pietei de birouri in perioada urmatoare

Masurile de austeritate din Europa polarizeaza piata investitiilor imobiliare, pietele de birouri cele mai expuse crizei datoriilor guvernamentale oferind randamente anuale totale cu 25% mai mari decat cele neafectate, potrivit oficialilor companiei de consultanta imobiliara DTZ Echinox. In aceste conditii, Romania, cu una dintre cele mai mari cresteri estimate ale PIB pentru anul 2012 in Europa, ar putea experimenta o dezvoltare a sectorului de birouri in perioada urmatoare. Cel mai recent studiu publicat de DTZ, care masoara impactul masurilor de austeritate asupra pietelor de birouri europene, evidentiaza faptul ca investitorii raman precauti in ceea ce priveste plasarea de capital. Analiza, intitulata "Impactul masurilor de austeritate in Europa", clasifica tarile europene folosind trei criterii: datoria nationala raportata la PIB, cresterea PIB si procentul de scadere a locurilor de munca din sectorul public. Grecia, Irlanda, Italia si Portugalia corespund categoriei celor mai expuse tari, indeplinind doua sau mai multe criterii. Cinci state, inclusiv Germania si Marea Britanie sunt clasificate ca fiind expuse marginal, iar tarile care nu corespund niciunui criteriu fac parte din categoria celor mai putin expuse si sunt dominate de economiile din afara zonei euro, respectiv tarile nordice si cele din Europa Centrala si de Est. Cele mai expuse piete inregistreaza randamente anuale totale de 8,4%, cele expuse marginal, de 7,8%, iar cele mai putin expuse, de 6,7%.
 
Bogdan Sergentu, seful departamentului de evaluare si consultanta din cadrul DTZ Edchinox: "Expansiunea economica duce, in general, la niveluri mai ridicate ale ocuparii fortei de munca si ale cererii pentru spatii de birouri. Romania, cu una dintre cele mai mari cresteri ale PIB prognozate pentru anul 2012 in Europa, ar putea experimenta o dezvoltare a acestui sector al pietei imobiliare in perioada urmatoare. Cu toate acestea, avand in vedere riscul ridicat de contaminare, precum si relatiile economice dintre Romania si cele patru tari identificate drept cele mai expuse la masurile de austeritate (si anume Grecia, Irlanda, Italia si Portugalia), orice rezultat relevant este impredictibil si are un grad ridicat de incertitudine. Desi raportul DTZ se bazeaza pe criterii aplicate la nivel national, sunt evidentiate diverse grade de expundere la nivelul fiecarei tari. Regiunile si orasele secundare sunt, in general, cele mai afectate, avand o pondere mare de angajari in sectorul public. Unele zone, in special din Europa Centrala si de Est si pietele periferice, sunt dominate de administratia publica, avand pana la 70% din forta de munca angajata de catre autoritati. In general, un procent ridicat din forta de munca in administratia publica este asociat angajarilor reduse in sectorul serviciilor financiare si de afaceri, si, prin urmare, majoritatea pietelor centrale (CBD) au o pozitie relativ puternica in raport cu diminuarea locurilor de munca din sectorul public. Astfel, impactul masurilor de austeritate asupra pietelor de investitii din Europa a avut un efect de polarizare. Randamentul proprietarilor a ramas crescut in economiile periferice, in timp ce s-a comprimat in locatiile centrale. Capitalul a disparut rapid din tarile care prezentau riscuri, chiar si din orasele mai putin expuse ale tarilor respective. Cu toate acestea, impactul problemelor de pe piata inchirierii asupra evolutiei chiriilor este inca in analiza. Reducerile cauzate de austeritate in Europa au fost deja anuntate insa impactul final va putea fi evaluat pe parcursul urmatorilor ani".

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter