RO EN
Košík je prázdný

BOSCH: Crestere de doua cifre pe piata tehnologiilor pentru constructii

Bosch, lider global in furnizarea de tehnologii si servicii, a incheiat anul fiscal 2020 cu vanzari consolidate in valoare de aproape 2,2 miliarde lei (448 milioane de euro) in Romania, inregistrand o crestere de aproximativ 3% in comparatie cu anul precedent. Vanzarile totale nete, de 6,8 miliarde lei (1,4 miliarde euro), ce includ rulajul companiilor neconsolidate si livrarile interne catre societati afiliate, au ramas la un nivel similar celui din 2019. Pentru anul in curs, conducerea grupului estimeaza mentinerea tendintei crescatoare la nivel de business si operatiuni.
Grupul Bosch este prezent in Romania de 27 de ani si are peste 8.160 de angajati in cinci entitati. Pe langa centrul de cercetare-dezvoltare din Cluj si unitatile de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si din Blaj, Bosch opereaza si o unitate de productie de tehnologie industriala, in Blaj, precum si un centru de servicii de externalizare a proceselor de afaceri (BPO), in Timisoara. In Bucuresti, grupul detine un birou de vanzari pentru produsele sectoarelor Solutii de mobilitate, Bunuri de larg consum si Tehnologie pentru constructii si energie. In plus, o filiala a BSH Hausgeräte GmbH, activa pe piata electrocasnicelor, are sediul, de asemenea, in capitala.
Interviu cu Mihai Boldijar, director general al Robert Bosch SRL si reprezentantul Grupului Bosch in Romania. Managerul are o experienta profesionala de peste 35 de ani in productie si inginerie tehnologica, din care 26 de ani in cadrul grupului Bosch.
 
- Cum comentati evolutia grupului Bosch in 2020 si ce previziuni aveti pentru 2021?
- In 2020, grupul Bosch a obtinut rezultate financiare notabile in Romania, in ciuda efectelor pandemiei de coronavirus si a scaderii productiei in domeniul auto. De fapt, am avut rezultate mai bune decat ne asteptam initial, datorita efortului remarcabil depus de intreaga noastra organizatie, angajamentului extraordinar si rezilientei angajatilor nostri, dar si datorita colaborarii stranse cu partenerii. Cu un prim trimestru foarte bun, Bosch in Romania a inceput cu succes anul 2021. In pofida mediului de piata provocator, prognoza noastra pentru anul fiscal curent in Romania, astfel, ramane pozitiva. Implementam, in continuare, o gama larga de masuri pentru a ne asigura ca angajatii sunt protejati impotriva infectiei cu coronavirus si pentru a asigura continuitatea operatiunilor. Numarul angajatilor Bosch din Romania a ajuns la aproximativ 8.160, la 31 decembrie 2020.
 
- Ce investitii ati realizat in productie si cum s-a derulat aceasta, in contextul crizei?
- Bosch a investit in Romania aproximativ 487 milioane de lei (aproximativ 100 de milioane de euro) in anul 2020, in special pentru a continua dezvoltarea unitatilor de productie pentru Solutii de mobilitate din Cluj si Blaj. Fabrica de componente auto electronice din Jucu, judetul Cluj si-a marit capacitatea de productie si de depozitare, investind peste 85 milioane de euro in 2020. Din grija pentru sanatatea angajatilor sai, Bosch a deschis recent, in colaborare cu autoritatile locale, un centru de vaccinare impotriva Covid-19 la fabrica sa din Cluj, contribuind astfel la limitarea efectelor si raspandirii pandemiei. Centrul va permite accesul facil la vaccinarea voluntara pentru orice angajat Bosch care lucreaza in zona si o ruda a acestuia, precum si pentru furnizorii companiei si personalul care lucreaza la alte doua companii din parcul industrial Tetarom III. In plus, fabrica din Blaj si-a deschis in noiembrie 2020, propriul Centru Medical Bosch, in colaborare cu furnizorul de servicii medicale Elisa Med. Aceasta este prima unitate medicala Bosch din Romania care ofera servicii de sanatate, avand o suprafata de 600 mp. Angajatii Bosch si membrii de gradul I ai familiilor acestora pot beneficia de o gama larga de servicii. Fabrica din Blaj produce senzori pentru industria auto, dar si elemente de inalta tehnologie pentru sectorul industrial. In plus, fabrica din Blaj a devenit in 2020 unitatea principala Bosch la nivel global pentru senzori de detonatie.
 
 
- Ce evolutie inregistreaza segmentul de Tehnologii pentru constructii si energie?
- Sectorul de activitate Tehnologie pentru constructii si energie a avut o evolutie pozitiva anul trecut, deoarece divizia Bosch Termotehnica a inregistrat, in 2020, o crestere a vanzarilor de doua cifre. Principalii factori de dezvoltare sunt noua gama de centrale termice in condensare pe gaz pentru cladiri rezidentiale, solutiile pentru aer conditionat nou lansate si segmentul cazanelor industriale. De asemenea, divizia Scule electrice Bosch a inregistrat o crestere puternica in 2020, de doua cifre, in cadrul tuturor segmentelor de produse: scule electrice profesionale, pentru casa si gradina, instrumente de masurare si accesorii. De asemenea, divizia a lansat anul trecut pe piata din Romania gama de scule profesionale echipate cu noua tehnologie BITURBO - motorul fara perii de inalta performanta, impreuna cu bateriile ProCore18V. Cu aceasta tehnologie, sculele electrice fara fir pot chiar sa depaseasca performantele celor cu fir.
In sectorul de activitate Tehnologie industriala, divizia de vanzari Bosch Rexroth a fost partenerul principal al Conferintei nationale Factory 4.0 din Romania care a avut loc in 2020, cu obiectivul de promovare a avantajelor oferite de Industria 4.0. Compania este un partener de incredere pentru proiectele din domeniul eficientei energetice, oferind clientilor sai solutii industriale inteligente cum este CytroBox, unitatea hidraulica compacta ce poate fi integrata cu usurinta in cadrul fabricilor conectate si necesita cu pana la 80 de procente mai putina energie decat sistemele de actionare conventionale.
 
- Ce initiative aveti in directia sustenabilitatii si a productiei durabile?
- Bosch continua sa isi concentreze strategia asupra domeniilor importante pentru viitor, acordand importanta practicilor comerciale sustenabile. Compania utilizeaza o varietate de parghii, inclusiv imbunatatirea eficientei energetice a fabricilor si cladirilor sale de birouri, generarea interna de energie si implementarea solutiilor tehnologice care fac productia eficienta din punct de vedere al resurselor. Pentru acest obiectiv, Bosch a implementat diverse proiecte de eficienta energetica in unitatile sale de productie din Cluj si Blaj, cum ar fi solutiile de monitorizare a consumului de energie, care asigura monitorizarea si raportarea energiei in timp real, achizitionarea de energie electrica 100% din surse regenerabile si inlocuirea corpurilor de iluminat existente cu tehnologie LED. In plus, unitatea de productie din Blaj a inceput recent sa produca propria energie verde, prin instalarea mai multor panouri fotovoltaice in fabrica, facand astfel urmatorul pas catre productia sustenabila. Aceste panouri genereaza energie verde echivalenta cu consumul de energie electrica pe care il au 50 de gospodarii. 
 
 
- Cum se vede viitorul energetic al planetei, din perspectiva grupului Bosch?
- Eforturile globale de combatere a schimbarilor climatice stimuleaza domeniile electrificarii si hidrogenului verde. Electrificarea ofera companiei Bosch oportunitati noi in mai multe domenii de activitate, deoarece necesita solutii nu doar pentru conducerea electrica a masinilor, ci si pentru incalzirea electrica a cladirilor. In tehnologia pentru sisteme de propulsie, electromobilitatea se evidentiaza ca activitate de baza a companiei Bosch. Celulele de combustie convertesc hidrogenul in electricitate, iar Bosch dezvolta atat solutii de celule de carburant stationare, cat si mobile. In perioada 2021-2024, Bosch intentioneaza sa investeasca un miliard de euro in tehnologia celulelor de carburant. 
Bosch isi continua planul de atingere a propriilor obiective in materie de actiuni climatice, in cadrul caruia a infaptuit o etapa majora: in primavara anului 2020 a obtinut statutul de neutralitate din punct de vedere climatic al celor peste 400 de locatii ale sale din intreaga lume. Acest lucru a fost deja confirmat prin teste independente. Drept urmare, Bosch este prima companie industriala globala cu locatii fara amprenta de carbon, iar acest lucru include si unitatile din Romania. De asemenea, Bosch isi propune ca pana in 2030 sa reduca cu 15 procente fata de nivelul din 2018 emisiile de CO2 in cadrul intregului sau lant valoric, de la furnizori la clienti, ceea ce reprezinta o reducere de 67 de milioane de tone a emisiilor de dioxid de carbon.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter