RO EN
Košík je prázdný

USR PLUS: Deficitul in constructii, zeci de mii de muncitori calificati si ingineri

Oana Ozmen, deputat USR PLUS, membru in Comisia pentru industrii si servicii, atrage atentia asupra faptului ca, in contextul noilor prevederi ale Planului climatic al Comisiei Europene, eficientizarea energetica a cladirilor devine esentiala, insa fara o piata a constructiilor corespunzator dezvoltata va fi dificil sa punem in aplicare toate recomandarile europene.
Oana Ozmen: „Incepand cu a doua jumatate a anului 2020 pretul materialelor de constructii a explodat, ajungand la majorari record pentru unele produse si componente.
Cauzele sunt multiple, cea mai de impact fiind pandemia si efectele acesteia asupra economiilor lumii. Capacitatile de productie s-au redus, afectand fluxurile de transport international cu materiale, iar asta afecteaza major fluctuatia preturilor, intrucat Romania importa majoritatea materiilor prime pentru domeniul constructiilor din tari precum Italia, Franta, Rusia, Turcia sau China.
In cazul anumitor materiale de constructii folosite in termoizolatii pretul a crescut cu pana la 60% si trendul este, din pacate, crescator. Astfel, se preconizeaza ca scumpirile vor continua pana cel putin la sfarsitul acestui an.
Pe de alta parte, industria constructiilor din Romania se confrunta si cu o lipsa acuta a fortei de munca. Sunt estimari conform carora avem peste 700.000 de romani care lucreaza in constructii in afara granitelor, iar deficitul in tara este de cateva zeci de mii de persoane calificate, ingineri si specialisti. Oficial, avem 300.000 de lucratori in constructii. Calificarea, in domeniul constructiilor, vine dupa 10-15 ani de studiu si experienta.
Acest deficit este acoperit cu forta de munca din afara tarii din nevoia de a raspunde cererii din piata constructiilor pe plan local. Astfel, suplimentarea numarului angajatilor a fost posibil prin aducerea fortei de munca din Orient, in ceea ce priveste acest domeniu. In ultimii ani, foarte multi angajati romani au plecat din acest sector, fie in alte tari, fie in alte domenii, astfel ca, incepand cu 2019, pe santierele din Romania au fost adusi muncitori din Vietnam si din alte state din Asia de Sud-Est.
Pentru a duce la indeplinire proiectele de constructii anuntate in Romania, va fi nevoie de o dublare a personalului din constructii existent astazi, tinand cont de estimarile care spun ca putin peste 300.000 de oameni au mai ramas sa lucreze in tara in domeniul constructiilor, dupa declansarea pandemiei.
Cauzele acestui deficit acut de forta de munca sunt: disparitia scolilor profesionale, lipsa alocarii de resurse pentru formarea tinerilor in acest domeniu si discrepantele salariale, motiv pentru care multi muncitori aleg sa plece in afara tarii dupa obtinerea calificarii.
Lipsa fortei de munca si pretul in continua crestere al materialelor de constructii vor determina, inevitabil, o crestere a pretului final pentru lucrarile executate.
De asemenea, nu trebuie sa uitam ca, in lumina pactului pentru mediu si a discutiilor purtate in cadrul UE privind certificatele verzi pentru cladirile care nu sunt eficiente din punct de vedere energetic, exista riscul unui decalaj in cazul tarilor al carui fond construit este imbatranit.
In atentia Legislativului, si Executivului deopotriva, se afla masuri legale care sa aduca imbunatatiri legislatiei in privinta posibilitatii indexarii valorii contractelor conform cresterilor segmentare de pret, pentru a nu impovara si mai mult acest domeniu greu incercat de pandemie, la fel ca multe altele. In contextul Planului Climatic european, eficientizarea energetica devine esentiala, iar fara o piata a constructiilor optim dezvoltata va fi foarte dificil sa punem in aplicare toate recomandarile europene.
Avem, in egala masura, nevoie si de masuri legislative la nivel european care sa asigure o evolutie corecta a preturilor materialelor de constructie pe o piata aflata in cadere libera.
Sunt convinsa ca solutiile vor veni cat mai curand si industria constructiilor va reusi surmontarea treptata a dificultatilor pe care le-a intampinat in aceasta perioada extrem de grea pentru noi toti.” Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter