RO EN
Košík je prázdný

STUDIU: Peste jumatate din muncitorii din constructii lucreaza "la negru" sau "la gri"

Mai mult de jumatate dintre angajatori si angajati (53%) estimeaza ca procentul muncitorilor din domeniul constructiilor care lucreaza integral nedeclarat (“la negru”) este mai mult de 30% din totalul personalului din acest domeniu. In plus, 52% dintre angajatori si 57% dintre angajati estimeaza ca procentul muncitorilor din domeniul constructiilor care lucreaza partial nedeclarat (“la gri”) este de cel putin 30% din totalul lucratorilor din domeniu. De asemenea, mai mult de 20% dintre angajati si angajatori cunosc personal mai multe persoane care sunt implicate in munca nedeclarata (integral sau partial), arata rezultatele unui studiu intitulat “Piata fortei de munca in sectorul Constructii - analiza la nivelul Romaniei”, realizat de dr. Adrian Vasile Horodnic si dr. Ioana Alexandra Horodnic.
Autorii remarca faptul ca munca nedeclarata este desfasurata de toate categoriile de angajati/ muncitori din domeniul constructiilor, chiar daca exista variatii in ceea ce priveste prevalenta acesteia in functie de caracteristicile socio-economice si spatiale ale respondentilor.
Gradul de sub-raportare a salariilor estimat de catre respondenti este de aproximativ 40%. Cu alte cuvinte, respondentii considera ca muncitorii pentru care nu este raportat integral salariul primesc in plus venituri cu 40% mai mari fata de valoarea inregistrata in contractul de munca.
Potrivit raportului, 17% dintre angajatii care au participat la studiu realizeaza o forma de munca nedeclarata. Cea mai mare parte dintre acestia primesc de la angajator un salariu mai mare, diferit de cel stipulat in contractul de munca:
• 5% dintre angajati primesc lunar o suma fixa in plus fata de salariul trecut in contractul de munca;
• 4% dintre acestia primesc bani in functie de numarul total de ore lucrate, desi in contractul de munca este prevazuta o suma fixa;
• 3% primesc bani in plus la salariul trecut in contractul de munca, in functie de rezultatele obtinute;
• 1% dintre angajati primesc ocazional bani suplimentari nedeclarati in plus fata de salariul prevazut in contractul de munca.
Astfel, rezultatele arata ca 13% dintre respondenti se afla intr-o situatie de sub-raportare a veniturilor realizate in cadrul unei relatii de munca angajat-angajator. Un procent de doar 1% dintre respondenti lucreaza integral nedeclarat, fie fara un contract de munca pentru un angajator, fie pe cont propriu, fara forme legale (PFA, II, IF).
 
Companiile sunt afectate de concurentii care utilizeaza munca nelegala
Analiza mai releva ca mai mult de jumatate dintre angajatorii care au raspuns cercetarii (56%) considera ca activitatea de la firma pe care o reprezinta este afectata de concurentii care utilizeaza munca “la negru” sau “la gri”. Mai mult decat atat, in momentul in care angajatorii au fost rugati sa estimeze masura in care firmele pe care le reprezinta sunt afectate de concurentii care utilizeaza munca “la negru” sau “la gri” (pe o scala de la 1 la 10, unde 1 reprezinta faptul ca firma este afectata in mod nesemnificativ si 10 reprezinta faptul ca firma este afectata in mod semnificativ), rezultatele arata ca impactul muncii nedeclarate utilizate de concurenti este unul ridicat. Astfel, media obtinuta pe baza raspunsurilor este de 6,92, reliefand un impact ridicat al concurentei neloiale datorate utilizarii muncii nedeclarate. Important de precizat este faptul ca nu exista diferente semnificative in ceea ce priveste gradul in care firmele se simt afectate de concurentii care utilizeaza munca “la negru” sau “la gri” in functie de caracteristicile firmei.
In ceea ce priveste motivatia utilizarii fortei de munca “la negru” sau “la gri”, din punctul de vedere al angajatorilor, motivatia principala este legata de mentinerea scazuta a costurilor fortei de munca (49% dintre angajatori impartasesc aceasta opinie).
Analizand perceptia privitoare la riscul de a fi depistat in situatia in care o firma utilizeaza forta de munca nedeclarata, mai putin de o treime dintre angajatori considera ca acest risc este unul foarte ridicat (30% dintre acestia impartasesc aceasta parere privitor la munca nedeclarata integral, respectiv 26% privitor la munca nedeclarata partial). Insa, aproximativ un sfert dintre acestia considera ca firmele care folosesc munca nedeclarata se supun unui risc destul de scazut sau foarte scazut de a fi depistati de catre institutiile de control (24% dintre acestia impartasesc aceasta parere privitor la munca nedeclarata integral, respectiv 27% privitor la munca nedeclarata partial).
 
Muncitorii pe santiere sunt mai predispusi la munca nedeclarata
In ceea ce priveste distributia in functie de ocupatie, dirigintii de santier, inginerii si arhitectii inregistreaza procente mai ridicate de implicare in munca nedeclarata (26% dintre acestia), insa acestia reprezinta doar 4% din totalul angajatilor chestionati si 6% din totalul celor care muncesc nedeclarat. Cea mai mare parte a celor care au declarat ca desfasoara munca nedeclarata este constituita din muncitorii calificati (53%) si necalificati (35%), categorii ce prezinta o pondere ridicata in cadrul esantionului analizat in studiu.
Totodata, rezultatele studiului indica faptul ca nu exista diferente foarte mari privind participarea in munca nedeclarata in functie de numarul de ani de experienta pe care il au angajatii chestionati. O prevalenta mai ridicata poate fi observata in randul celor cu o vechime in munca de 16-20 de ani, unde un procent de 21% dintre respondenti au declarat ca lucreaza nedeclarat. Intr-adevar, acest segment de respondenti reprezinta doar 14% din total si 17% din totalul celor care fac munca nedeclarata.
In ceea ce priveste distributia in functie de domiciliul respondentului, muncitorii care locuiesc intr-un oras mic sau mediu sunt implicati in munca nedeclarata intr-un procent mai ridicat decat cei cu domiciliul in mediul rural sau intr-un oras de mari dimensiuni (25% dintre acestia desfasurand activitati nedeclarate comparativ cu 19%, respectiv 10%). Cu toate acestea, cea mai mare parte dintre respondentii din esantion (54%) este formata din muncitori/ angajati cu domiciliu in mediu rural, respondenti care reprezinta 62% din totalul celor care desfasoara munca nedeclarata.
Pentru a consulta raportul integral “Piata fortei de munca in sectorul Constructii - analiza la nivelul Romaniei”, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter