RO EN
Košík je prázdný

K2S: Cresc recrutarile, iar noile modele de business cer multe competente noi

Tendinta principala in randul companiilor este focusul asupra bunastarii angajatilor, care se va accentua in a doua jumatate a anului 2022. Angajatii valorosi vor face diferenta intre companiile care reusesc sa se adapteze imprevizibilului si cele care nu reusesc.
Desi 3.801 companii romanesti si-au suspendat activitatea in primele 3 luni ale anului (ceea ce reprezinta o crestere de 19% fata de aceeasi perioada din 2021), atat business-ul local cat si companiile internationale active in Romania continua procesele de transformare incepute din 2020, accelerand o restructurare sistemica odata cu relaxarea post-pandemica.
In urmatoarele 3-6 luni, la nivelul companiilor active din Romania, numarul recrutarilor pentru posturi de middle si top management ar putea sa creasca, ca mecanism de adaptare al mediului de business la evolutiile recente macroeconomice si geopolitice, releva o analiza a companiei de solutii de resurse umane K2S – Key2Success.
Desi potrivit datelor Registrului Comertului, la nivel national, in primele 3 luni din 2022 si-au suspendat activitatea 3.801 companii romanesti (cu aproape 19% mai multe fata de aceeasi perioada a anului trecut), aceasta etapa este fireasca si va fi urmata de o perioada care va aduce idei noi de afaceri, extinderi ale business-urilor existente pe noi piete sau lansari de noi divizii. Recent, BERD – Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare a ajustat estimarile privind evolutia economica a Romaniei in 2022 si in 2023, astfel incat ritmul de crestere previzionat a scazut cu 0,3% pentru 2022, respectiv 1,2% pentru 2023, conform ultimului raport BERD. Devoltarile din domeniul energiei regenerabile si Legea Offshore pot dinamiza de asemenea recrutarile din Energie si domeniile conexe, potrivit specialistilor K2S.
„Volumul de recrutare pentru roluri de middle si top management a crescut in ultimele 2 luni si credem ca se va mentine pe un trend ascendent, cel putin pentru urmatoarea jumatate din an. De asemenea, companiile cauta solutii pentru optimizarea productivitatii angajatilor - fie printr-un management mai bun al resurselor umane, fie prin solutii de recompensare a angajatilor competitivi. Acestea reprezinta o forma de adaptare a business-ului la transformarea sistemica la care asistam cu totii,” declara Valentin Dima, Consultant Senior in cadrul K2S – Key2Success.
In unele sectoare (precum cel de retail) au fost inregistrate deja cresteri salariale, pentru a stimula productivitatea angajatilor. De asemenea, mecanismele periodice de ajustare a remuneratiilor din cadrul companiilor din Romania ar putea fi accesate la intervale mai scurte decat de obicei (respectiv anual sau o data la doi ani), considera specialistii K2S.
 
Cum s-a transformat mediul de business in ultimii 2 ani si ce urmeaza?
  • Au fost create noi linii de business care au crescut rapid, iar acum companiile au nevoie de resurse umane adecvate, pentru a continua dezvoltarea.
  • Modelele de business au suferit schimbari, in context pandemic si/sau post pandemic, necesitand competente noi, neexistente anterior in companiile respective.
  • Industria energetica cunoaste o efervescenta ridicata dupa cativa ani de stagnare. In alte industrii, unele companii care au intrat pe piata din Romania in perioada 2019-2021 au stopat dezvoltarea, astfel incat acum sunt disponibile oferte de angajare care pot recupera decalajul acestor 2 ani.
Nu in ultimul rand, o tendinta majora in randul companiilor este focusul asupra bunastarii angajatilor, care se va accentua in a doua jumatate a anului 2022, noteaza specialistii K2S. In majoritatea companiilor, activitatile se desfasoara acum in format hibird, iar o preocupare esentiala a liderilor de companii va fi mentinerea echilibrului emotional si a starii de bine a angajatilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter