RO EN
Košík je prázdný

PMI: Managementul de proiect si profesionalizarea activitatii in constructii

Project Management Institute (PMI) reprezinta cea mai importanta organizatie profesionala a managerilor de proiect. Asociatia are peste 400.000 de membri in 185 de state, standardele interne fiind recunoscute si aplicate pe plan mondial in cadrul programelor derulate de o mare diversitate de structuri organizationale, indiferent de specializarea acestora. PMI pune la dispozitia expertilor sase tipuri de certificare ce atesta nivelul cunostintelor, competenta profesionala etc. In Romania, sucursala locala - PMIRC - include 400 de manageri de proiect, din care circa 300 de persoane detin acreditarea internationala (PMP - Project Manager Professional). Ilie Dragan, specialist al organizatiei, ofera, in continuare, cateva detalii legate de aceasta activitate.
 
 
Care este perceptia antreprenorilor autohtoni fata de aceasta modalitate de abordare a proiectelor?
In domeniul constructiilor, piata nationala este destul de imatura, desi ar fi trebuit ca lucrurile sa fie diferite, avand in vedere importanta sectorului analizat. O situatie diametral opusa este consemnata pe segmentul tehnologiei informatiei si telecomunicatiilor, unde sistemul a fost deja implementat, fiind impus de catre conducerea executiva a companiilor multinationale ce activeaza in bransa. Explicatia intarzierii din constructii este data de faptul ca antreprenorii nu detin inca exercitiul delegarii sarcinilor, responsabilitatilor si autoritatii, avand tendinta de a controla, in mod nemijlocit, intreaga activitate. De fapt, atributiile top-managementului nu constau in verificarea fiecarui detaliu, ci in respectarea angajamentelor luate, care este controlata prin interfata managerilor de proiect. Totusi, accesul in Uniunea Europeana si afluxul de proiecte finantate din fonduri structurale a determinat o oarecare deblocare a sistemului.
 
Definiti avantajele implementarii unui astfel de concept.
Chiar si o analiza superficiala a modului de lucru in Romania releva faptul ca niciun obiectiv nu este finalizat in termenii contractual stabiliti initial, in materie de timp si costuri. Aceasta se datoreaza unei gestiuni financiare deficitare si duce la o disipare - pana aproape de anulare - a beneficiilor preconizate initial a fi generate de proiectul respectiv. Antreprenorii straini aplica modelul managementului de proiect si inregistreaza performante net superioare, insa acestea sunt puse de competitorii autohtoni - in mod eronat - pe seama diferentelor de putere financiara sau de notorietate, fara a lua in calcul motive mult mai logice, cum ar fi, de exemplu, utilizarea, pentru fiecare proiect in parte, a unui profesionist.
 
Ce programe ati gestionat in ultimul timp?
Suntem implicati, la nivelul companiei European Project Consulting, in proiecte care depasesc valoarea 500 de milioane de euro, mai ales in cele cu finantare europeana, aflate in diferite faze de executie. Am derulat colaborari cu mai multe companii locale, printre care se afla Straco, Petrom etc., precum si direct, pentru autoritati publice. De exemplu, am gestionat intreaga activitate de constructie/reabilitare a drumurilor judetene din Ilfov si am coordonat proiectele edilitare din localitatea Chitila, cu o valoare de peste 30 milioane de euro. Alte referinte sunt constituite de reabilitarea Sectiei ambulatorii a Spitalului Judetean Calarasi, a Muzeului Buzau si a teatrului George Ciprian din localitate etc.
 
Cum percepeti perspectivele de implementare a acestei modalitati de lucru?
Sansele de dezvoltare sunt reale, intrucat, la sfarsitul anului 2012, va fi publicat standardul ISO 21500, special dedicat managementului proiectelor. Documentul integreaza toate metodologiile de specialitate existente in acest moment pe plan international. Desi certificarea conform acestei norme nu va fi obligatorie, autoritatile publice o vor implementa cu siguranta si - conform estimarilor noastre - antreprenorii importanti vor urma acest exemplu.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter