RO EN
Košík je prázdný

iSense Solutions: Schimbarile din pandemie provoaca stari de anxietate si depresie

Institutul pentru Studiul si Tratamentul Traumei impreuna cu agentia de cercetare de piata iSense Solutions continua publicarea datelor studiului despre efectele psihologice ale pandemiei resimtite de romani (februarie 2021). Din concluziile cercetarii reiese faptul ca, in multe dintre aspecte, femeile au resimtit mai puternic pandemia, efectele acesteia afectand modul de desfasurare al vietii lor profesonale si personale, intr-o masura mai mare decat cea a barbatilor.
Care au fost principalele efecte ale pandemiei asupra vietii profesionale a femeilor din mediul urban?
Femeile din mediul urban au resimtit mai puternic pandemia si efectele acesteia, cu atat mai mult cu cat au fost expuse, dintr-o data, mai multor situatii de gestionat si au fost nevoite sa indeplineasca mai multe roluri in acelasi timp:
- 27% dintre femeile din mediul urban au declarat ca au lucrat de acasa in timpul pandemiei, tot timpul sau aproape tot timpul (vs doar 15% dintre barbati), in timp ce 23% au lucrat si de acasa, si de la birou/locul de munca;
- 44% considera viata profesionala mai dificila decat inainte de pandemie (vs. 30% barbati);
- 42% dintre femei au declarat ca volumul de munca a fost mai dificil de gestionat in timpul pandemiei decat inainte (vs. 32% dintre barbati);
- 42% dintre femei considera ca planul de dezvoltare a carierei a fost mai greu de urmat (vs. 30% barbati);
- Pe de alta parte, aproximativ 67% dintre femei considera ca relatiile cu colegii si cu seful direct au ramas la fel si in timpul pandemiei (vs.70% dintre barbati).
Ce dificultati au intampinat femeile din mediul urban in timpul pandemiei in plan personal?
- 46% dintre ele declara ca au simtit mai acut oboseala, iar 43% au resimtit momente dese de iritabilitate (vs.doar 27% dintre barbati);
- Aproape jumatate dintre femeile din mediul urban (48%) au declarat ca s-au simtit nelinistite (au experimentat stari de anxietate) in timpul pandemiei (vs. 25% dintre barbati), si 40% dintre ele au experimentat dificultati legate de somn;
- Relatiile cu familia au fost mai dificil de gestionat in timpul pandemiei de catre 24% dintre femeile din mediul urban (vs. doar 10% dintre barbati);
- Peste jumatate dintre i femeile din mediul urban au suferit o deteriorare a rutinei legata de miscare: 58% (vs 48% dintre barbati).
Toate aceste date reprezinta inca un semnal de alarma in ceea ce priveste posibilitatea ca femeile sa fie o categorie vulnerabila, privind dezvoltarea anumitor afectiuni sau probleme de sanatate mentala, in stransa legatura cu pandemia. Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii (OMS), depresia, anxietatea, suferinta psihica, violenta sexuala, violenta in familie si consumul de droguri afecteaza femeile intr-o masura mai mare decat barbatii din diferite tari si in diferite contexte, la nivel global. De asemenea, tulburarile depresive reprezinta aproape 41.9% din dizabilitatile cauzate de tulburarile neuropsihiatrice in randul femeilor, comparativ cu 29.3% in randul barbatilor.
„Sanatatea psihica a femeilor reprezinta unul dintre cei mai importanti factori de pastrare si recuperare ai sanatatii unei populatii, tocmai prin contributia lor la dezvoltarea tuturor ariilor semnificative pentru evolutia unei societati cum sunt educatia si sanatatea, dar si prin prezenta lor numeroasa in institutii. Schimbarile pe care le-a adus pandemia in 2020 a crescut vulnerabilitatea lor la dezvoltarea unor simptome de anxietate si depresie care pot duce la instalarea unor disfunctii sau tulburari psihice pe termen lung in absenta unor factori, programe, strategii de protectie.
Invitam intreaga societate civila sa se implice in stimularea sanatatii fizice si psihice a femeilor, folosind ceea ce studiul nostru, alaturi de alte studii din literatura de specialitate, a demonstrat: receptivitatea si disponibilitatea femeilor pentru invatare, dezvoltare, remodelare si transformare. Acestea sunt aspecte cheie in dezvoltarea rezilientei si progresului in toate ariile personale si sociale.”, afirma Diana Vasile, presedinta Institutului pentru Studiul si Tratamentul Traumei.
Cum au reusit femeile sa-si mentina starea de bine si echilibrul in aceasta perioada dificila pe care au traversat-o?
- 38% dintre femei declara ca au invatat lucruri noi in pandemie (sa gateasca, sa foloseasca mai bine tehnologia, perfectionari prin participarea la diferite cursuri, vs. 34% dintre barbati)
- 61% dintre femei (dar si un procent ridicat dintre barbati, 58%) au apreciat mai mult viata si ceea ce au in prezent;
- 34% dintre femei si-au descoperit forta personala ca ajutor pentru depasirea obstacolelor (vs. 28% dintre barbati);
- 49% dintre femei au citit mai mult in timpul pandemiei (vs. 37% dintre barbati);
- 32% dintre femei considera ca o relatie apropiata, buna cu altcineva le-a fost de ajutor pentru a-si pastra echilibrul in timpul pandemiei (vs. 24% dintre barbati), precum si increderea in propriile capacitati de a se descurca cu situatia (36% femei, 38% barbati).
Datele prezentate mai sus fac parte din studiul omnibus saptamanal realizat de iSense Solutions, reprezentativ pentru persoanele din mediul urban cu varsta intre 18 si 65 de ani, utilizatori de internet, avand 500 de interviuri online, grad de eroare +/- 4.38%, la un nivel de incredere de 95%. Datele au fost culese in luna februarie 2021.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter