RO EN
Košík je prázdný

Inspectia Muncii: Crestere cu 300% a sanctiunilor aplicate firmelor din constructii

Dupa cum se stie, constructiile constituie unul dintre sectoarele cu pondere importanta in economia nationala, munca in acest sector economic avand o specificitate si o complexitate aparte. Atat in Romania, cat si la nivel european, domeniul constructiilor se afla pe primele locuri la numarul accidentelor de munca. Conform Eurostat, in comparatie cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, situatia generala a accidentelor de munca inregistrate in Romania se situeaza la un nivel scazut.
La solicitarea ministrului Muncii, Raluca Turcan, Inspectia Muncii a inclus in Programul cadru de actiuni pentru anul 2021, o campanie de control ce vizeaza sectorul constructiilor si care se deruleaza la nivel national pe durata intregului an – ”Campania Nationala privind identificarea cazurilor de munca nedeclarata si verificarea modului de respectare a cerintelor minime de securitate si sanatate in munca la angajatorii care isi desfasoara activitatea in domeniul constructiilor”.
In anul 2021, au fost finalizate cercetarile si inregistrate urmatoarele accidente de munca in domeniul constructiilor:
- Nr total accidente de munca: 136
- Nr accidente de munca mortale: 7
- Nr accidente cu incapacitate temporara de munca: 129
Principalele deficiente constatate sunt urmatoarele:
1. Deficiente de natura tehnica:
- Nu sunt utilizate echipamente de munca corespunzatoare, prevazute cu sisteme de protectie colectiva, cum sunt balustradele solide (suficient de inalte si avand cel putin o bordura, o mana curenta si protectie intermediara), platforme sau plase de prindere, suficient de solide pentru a impiedica/opri caderile de la inaltime si care sa nu fie intrerupte decat in punctele de acces ale unei schele sau ale unei scari;
- Nu sunt folosite echipamente de munca pentru consolidarea marginilor sapaturilor;
- Nu sunt acordate si folosite echipamente de protectie individuala (EIP) impotriva caderilor de la inaltime;
- Nu este verificat modul in care sunt protejate si utilizate platformele de lucru, pasarelele si scarile schelelor astfel incat lucratorii sa nu cada sau sa fie expusi caderilor de obiecte.
2. Deficiente de natura organizatorica:
- Planul propriu de securitate si sanatate al santierului nu este completat si adaptat in functie de evolutia lucrarilor.
- Nu este asigurata o instruire adecvata in domeniul securitatii si sanatatii pentru toti lucratorii, consemnata in fisa de instruire individuala;
- Nu sunt verificate tehnic, la termenele scadente instalatiile de ridicat (macarale) si transport (motostivuitoare, transpalete, etc.); - Nu se tine evidenta zonelor cu risc ridicat si specific.
In perioada ianuarie – iunie 2021, Inspectoratul Teritorial de Munca Bucuresti a efectuat controale in domeniul constructiilor care au vizat identificarea cazurilor de munca nedeclarata, verificarea respectarii de catre angajatori a prevederilor legale in domeniul relatiilor de munca, precum si modul in care se respecta prevederile legale din domeniul securitatii si sanatatii in munca (SSM). Astfel, inspectorii de munca au efectuat 542 de controale, din care 346 au vizat verificarea normelor de securitate si sanatate in munca si 196 - domeniul relatiilor de munca si cazurile de munca nedeclarata. Au fost aplicate 87 de amenzi, din care 41 pentru neregulile constatate in domeniul securitatii si sanatatii in munca si 46 pentru domeniul relatiilor de munca. Valoarea totala a amenzilor este de 3.223.500 lei, 283.500 lei reprezentand amenzile pentru nerespectarea normelor SSM si 2.940.000 lei reprezinta cuantumul amenzilor pentru neregulile ce vizeaza relatiile de munca si munca fara forme legale, numarul de persoane depistate ca lucreaza fara forme legale ridicandu-se la 152 de persoane.
In ceea ce priveste derularea cercetarii acidentelor de munca ce au avut loc in ultima perioada, suntem in masura sa va punem la dispozitie urmatoarele informatii:
Referitor la Accidentul produs in data de 02.07.2021, la S.C ROMPETROL RAFINARE S.A., la Instalatia HPM (Hidrofinare petrol motorina), a avut loc o explozie urmata de un incendiu, care sa soldat cu decesul unei persoane, angajat la S.C ROMPETROL RAFINARE S.A. si accidentarea a alte 3 persoane, angajati la S.C ROMPETROL RAFINARE S.A., precum si a unui angajat al S.C. ROMINSERV S.R.L. Acesta din urma a suferit vatamari usoare si s-a prezentat la serviciu in data de 05.07.2021. Ulterior, a survenit decesul altor doua victime care erau spitalizate in Germania. In prezent, unul dintre lucratori se afla la domiciliu, in concediu medical.
Pentru cercetarea evenimentului sus-mentionat, inspectorul general de stat a stabilit o comisie si, de asemenea, in acest caz, se desfasoara ancheta organelor de cercetare penala, Parchetul de pe langa Judecatoria Constanta (procuror de caz, domnul Doru DIICEANU) si Politia Orasului Navodari. In vederea clarificarii imprejurarilor producerii evenimentului, comisia de cercetare a procedat la audierea martorilor si la ridicarea de documente de la S.C ROMPETROL RAFINARE S.A. si S.C. ROMINSERV S.R.L.
Comisia de cercetarea a solicitat, in baza dispozitiilor art. 119 alin. (1) si alin. (2) din Normele metodologice de aplicare a Legii securitatii si sanatatii in munca nr. 319/2006, aprobate de H.G. nr. 1425/2006, efectuarea de catre INCD INSEMEX Petrosani a expertizei tehnice privind evenimentul. In urma efectuarii de catre INCD INSEMEX a cercetarii la fata locului, au fost identificate si sigilate doua echipamente de munca (o supapa de siguranta si o armatura cu sens unic), cu posibila implicare in producerea evenimentului. Acestea au fost demontate in data de 07.07.2021, sub supravegherea organelor de politie si ridicate in vederea expertizarii. De la primele documente intrate in posesie, Comisia de cercetare a evenimentului lucreaza la intocmirea Procesului verbal de cercetare, completandu-l pe masura primirii actelor necesare finalizarii dosarului.
Cu privire la evenimentul produs in data de 23.07.2021 la S.C. DEMECO S.R.L., cu sediul social in Popesti-Leordeni, jud. Ilfov, la depozitul de reciclare si distrugere deseuri: In urma exploziei, a rezultat ranirea a 7 persoane, dintre care 6 sunt cetateni romani, iar unul este cetaten nepalez.
Pentru cercetarea evenimentului sus-mentionat, inspectorul general de stat a numit o comisie si, de asemenea, in acest caz, se desfasoara ancheta organelor de cercetare penala.
In ceea ce priveste explozia urmata de un incendiu care a avut loc pe platforma Azomures S.A in data de 07.07.2021, ora 10, aceasta a avut ca urmare ranirea usoara de cioburile rezultate de la o fereastra sparta de la Instalatia de Amoniac. Au fost aplicate procedurile de oprire de urgenta, iar incendiul a fost stins fara a fi puse in pericol functionarea celorlalte instalatii, siguranta altor angajati si comunitatea locala. Evenimentul este cercetat de o comisie numita de angajator.
In data de 03.07.2021, la S.C. CELCO S.A. Constanta s-a produs un incendiu la depozitul in care se aflau aproximativ 10 tone pasta de aluminiu, fara a fi inregistrate victime. Evenimentul este cercetat de I.T.M. Constanta ca incident periculos, neputand fi precizate pana in acest moment cauzele producerii evenimentului.
In ceea ce priveste evenimentul produs in data de 2.08.2021 pe un santier din sectorul 3 din Bucuresti al S.C. Algoritm Residence, in conformitate cu prevederile Legii nr. 319/2006 si ale H.G. nr. 1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cerectarea evenimentului este coordonata de Inspectia Muncii. Astfel, din dispozitia inspectorului general de stat, Dantes Nicolae Bratu, a fost alcatuita o comisia de cercetare formata dintr-un reprezentant al Inspectiei Muncii, in calitate de presedinte al comisiei, si din 2 inspectori de munca din cadrul I.T.M. Bucuresti.
Comisia a demarat cercetarea evenimentului si va analiza toate circumstantele in care au fost implicati cei 6 lucratori, toti cetateni romani, din care 2 au decedat, 4 fiind spitalizati. Comisia de cercetare s-a deplasat la fata locului producerii evenimentului, pentru a face poze, schite, pentru a identifica elementele necesare cercetarii evenimentului si pentru a audia si a lua declaratii de la martorii prezenti la eveniment. Ca o consecinta a producerii evenimentului, s-a dispus sistarea activitatii in zona santierului. In conformitate cu H.G. nr.1425/2006, cu modificarile si completarile ulterioare, cercetarea evenimentului dureaza 15 zile lucratoare si poate fi prelungita in situatia in care este necesara expertiza la fata locului, raportul medicolegal, etc.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter