RO EN
Košík je prázdný

INS: Indicele costului orar al fortei de munca din constructii creste cu 11%

In trimestrul I 2019 costul orar al fortei de munca in forma ajustata (dupa numarul zilelor lucratoare) a inregistrat o rata de crestere de 4,16% fata de trimestrul precedent si de 16,35% fata de acelasi trimestru al anului anterior.
Fata de trimestrul IV 2018, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in majoritatea activitatilor economice. Cea mai semnificativa crestere s-a inregistrat in invatamant (25,58%), ca urmare a aplicarii prevederilor legale), dar si a vacantei scolare si, in consecinta, a diminuarii timpului efectiv lucrat. Cresteri importante au cunoscut si activitatile de constructii (11,01%), spectacole, culturale si recreative (9,36%), hoteluri si restaurante (9,04%).
Cele mai accentuate scaderi ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) au avut loc in productia si furnizarea de energie electrica si termica, gaze, apa calda si aer conditionat (-6,97%) si in transport si depozitare (-3,60%). Fata de trimestrul anterior, cresterea componentei cheltuielilor directe) (salariale) cu forta de munca a fost de 4,23%, iar cea a cheltuielilor indirecte) (non-salariale) de 1,40%.
Trimestrul I 2019 comparativ cu trimestrul I 2018
Comparativ cu acelasi trimestru al anului precedent, costul orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) a crescut in toate activitatile economice. Cele mai mari cresteri ale costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-au regasit in activitatile de invatamant (32,51%), respectiv sanatate si asistenta sociala (25,83%), ca efect al aplicarii prevederilor legale).
Aceste activitati au fost urmate de cele de spectacole, culturale si recreative (20,97%), constructii (18,58%), respectiv industria extractiva (18,22%). Cresterea cea mai mica a costului orar al fortei de munca (in forma ajustata dupa numarul zilelor lucratoare) s-a inregistrat in tranzactii imobiliare (5,15%).
Cresterea fata de acelasi trimestru al anului precedent pentru componenta cheltuielilor directe) (salariale) cu forta de munca a fost de 16,43%, iar pentru componenta cheltuielilor indirecte) (non-salariale) de 13,41%. Indicele trimestrial al costului orar al fortei de munca este un indicator pe termen scurt care permite evaluarea tendintelor costurilor orare suportate de angajator cu forta de munca salariata.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter