Companiile estimeaza o crestere a numarului total de angajati in primul trimestru din 2019, dupa cum se arata in editia ianuarie-martie 2019 a studiului Manpower Group privind perspectivele angajarii de forta de munca. Cea mai puternica piata a fortei de munca este prognozata in sectorul industriei prelucratoare. Si angajatorii din domeniile finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri estimeaza la randul lor cresteri solide ale numarului de angajati. Previziuni robuste sunt raportate si in sectoarele de comert cu ridicata si cu amanuntul si transport, depozitare si comunicatii, respectiv in constructii, perspectivele fiind pozitive inclusiv pentru domeniile hoteluri si restaurante, administratie publica si servicii sociale.
Potrivit raportului, „angajatorii romani raporteaza planuri de angajare conservatoare pentru perioada ianuarie-martie 2019. Circa 19% dintre angajatori anticipeaza o crestere a numarului total de angajati, 9% prognozeaza o scadere si 70% nu prevad nicio schimbare, ceea ce rezulta intr-o previziune neta de angajare de +10%. Dupa ajustarea datelor pentru eliminarea variatiilor sezoniere, previziunea este de +15%. Intentiile de angajare slabesc cu doua puncte procentuale comparativ cu trimestrul precedent si raman relativ stabile comparativ cu trimestrul intai din 2018. In comparatie cu trimestrul al patrulea din 2018, angajatorii din organizatii medii raporteaza un declin considerabil al previziunii, de noua puncte procentuale, in timp ce perspectivele din organizatiile mici slabesc cu doua puncte procentuale. Previziunile raman neschimbate comparativ cu trimestrul trecut in micro-organizatii si relativ stabile in organizatiile de dimensiuni mari. In schimb, angajatorii din micro-organizatii raporteaza o imbunatatire a previziunii fata de anul trecut, perspectivele din primul trimestru al lui 2019 fiind cu sase puncte procentuale mai puternice decat cele din acelasi trimestru din 2018. Si angajatorii din organizatii mici raporteaza imbunatatiri de la un an la altul, de doua puncte procentuale. In schimb, previziunea formulata de angajatorii din organizatii mari pentru intervalul ianuarie-martie 2019 este cu sase puncte procentuale mai slaba comparativ cu acelasi interval din 2018, iar cea formulata de angajatorii din organizatii mici este cu doua puncte procentuale mai slaba decat anul trecut”.
Pe domenii economice, dupa cum se mentioneaza in cercetare, in noua din cele zece sectoare de activitate analizate, angajatorii se asteapta la cresteri ale numarului total de angajati in primul trimestru al anului 2019. „Cea mai puternica piata a fortei de munca este prognozata in sectorul industriei prelucratoare, unde previziunea neta de angajare se situeaza la +26%. Angajatorii din sectorul de finante, asigurari, servicii imobiliare si servicii de afaceri se asteapta la randul lor la cresteri solide ale numarului de angajati, raportand o previziune de +23%. Previziuni robuste, de +20% sau de +19%, sunt raportate si in sectoarele comert cu ridicata si cu amanuntul, respectiv transport, depozitare si comunicatii. Angajatorii din sectorul de constructii continua sa raporteze planuri de angajare ambitioase, cu o previziune de +18%”, subliniaza autorii raportului.
***
Conform cercetarii, indicatorul previziunii nete de angajare se calculeaza facand diferenta dintre procentul de angajatori care anticipeaza o crestere a numarului total de angajati din unitatea lor in trimestrul urmator si procentul de angajatori care prevad o scadere a numarului total de angajati in urmatoarele trei luni. Procentul rezultat din aceasta scadere reprezinta previziunea neta de angajare. Angajatorii care participa la studiu (un esantion reprezentativ de 627 de companii) sunt clasificati in patru tipuri, in functie de dimensiunea organizatiei: micro-organizatii, definite ca structuri cu mai putin de 10 de angajati, organizatii mici, adica organizatii cu 10-49 de angajati, organizatii medii (mijlocii), care au intre 50 si 249 de angajati si organizatii mari, cu 250 sau mai multi angajati. Pentru a descarca studiul integral, click aici!