RO EN
Košík je prázdný

SUPERLIT: Circa 80% din vanzari sunt realizate in afara tarii

Compania Superlit, parte a grupului Karamanci Holdings - Turcia si unul dintre cei mai importanti furnizori europeni de conducte si accesorii realizate din PAFSIN (poliester armat cu fire de sticla si insertie de nisip), estimeaza ca va depasi in acest an nivelul de 16 milioane de euro al afacerilor. In 2013, vanzarile firmei s-au situat la 15 milioane de euro, in contextul in care piata de tubulatura din Romania s-a contractat cu aproximativ 15%. La nivel national, Superlit detine o fabrica la Buzau, realizata in 2008 in urma unei investitii de 10 milioane de euro. Principalii competitori pe piata PAFSIN sunt grupurile Superlit, Amiantit si Hobas.
Interviu cu Bogdan Nitu, directorul general al Superlit.
 
- Cum credeti ca se va dezvolta piata conductelor din PAFSIN?
- Previziunile privind piata locala de tubulatura sunt in continuare negative, in principal ca urmare a numeroaselor schimbari in structura si strategiile guvernamentale. Se poate previziona o scadere de 10% in 2014, motiv pentru care ne vom concentra eforturile asupra pietelor din afara Romaniei. Exporturile genereaza aproape 80% din vanzarile companiei. Cu o pondere semnificativa putem mentiona tari precum Austria, Norvegia si Polonia, insa anul trecut am realizat proiecte si in Grecia, Ungaria, Italia, Belgia, Serbia etc.
 
- Ce obiective ati stabilit pentru perioada urmatoare?
- In acest an vizam in special extinderea portofoliului de produse si lucrari in vestul Poloniei si estul Germaniei, zone prioritare pentru noi. Cel mai mare proiect realizat anul trecut a fost in Polonia, unde am conlucrat excelent cu partenerul nostru local si grupul international Strabag. Este un proiect de prestigiu, ce vizeaza construirea unei statii de epurare ce deserveste o baza militara NATO. Mentionez si microhidrocentralele construite cu tevi Superlit in Austria si Norvegia.
 
- Ce obstacole ati intampinat in desfasurarea activitatii?
- Iarna trecuta am avut o comanda din Norvegia, iar conductele trebuiau livrate pe un santier situat in apropierea Cercului Polar. Am avut o usoara intarziere din cauza zapezii, a traficului blocat si a drumurilor din Buzau, iar in Norvegia nu era nicio problema. In Romania am pierdut un proiect in Ramnicu Sarat in favoarea unui producator din Africa, din motive greu de inteles pentru un observator strain. Sper ca in urma verificarilor modului in care se cheltuie fondurile europene sa nu apara si alte surprize.
 
- Care sunt principalele categorii de lucrari din portofoliu?
- In ultimii ani, lucrarile la microhidrocentrale au devenit segmentul cel mai important din portofoliul firmei (cu o pondere de circa 60% din total), urmat de proiectele de irigatii si cele clasice de apa si canalizare si statii de epurare (40%). Cererea din Romania s-a modificat foarte mult in ultima perioada, deoarece in urma cu 5 ani lucrarile de alimentare cu apa si canalizare reprezentau 80% din total. Ponderea a scazut semnificativ, multe dintre proiectele finantate de UE prin POS Mediu fiind blocate sau intarziate.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter