RO EN
Košík je prázdný

ISH 2023, cel mai important eveniment din instalatii, a revenit cu succes

O multitudine de solutii concrete din sectorul constructiilor special proiectate pentru atingerea obiectivelor de protectie climatica au fost in centrul atentiei la targul international ISH, derulat in primavara acestui an la centrul expozitional din Frankfurt pe Main. Industria tehnologiei sanitare, de incalzire si de aer conditionat arata calea catre un viitor sustenabil: decarbonizarea, utilizarea energiei regenerabile si o eficienta sporita a consumului de resurse au fost subiecte la ordinea zilei. Cel mai important targ de profil a sarbatorit astfel o revenire impresionanta si a depasit toate asteptarile. Peste 153.000 de vizitatori din 154 de tari au fost mai mult decat multumiti si, dupa o pauza de patru ani cauzata de pandemie, au profitat de ocazie pentru a afla detalii despre status quo-ul si viitorul tranzitiei catre o economie durabila. Cei 2.025 de expozanti, veniti de pe intregul mapamond, au ocupat intregul spatiu expozitional din Frankfurt si au prezentat cele mai recente evolutii ale solutiilor tehnologice promovate pe piata de profil. 
 
Vizitatori satisfacuti de nivelul tehnic deosebit de inalt al expozitiei
Ca o componenta importanta a tranzitiei energetice, pompele de caldura, lemnul ca sursa de energie si formele alternative de stocare au avut un loc bine determinat in cadrul evenimentului. Alte subiecte de interes au fost reprezentate de deficitul fortei calificate de munca, ce afecteaza inclusiv segmentul HVAC, schimbarile structurii demografice, care implica o orientare explicita spre o serie de nevoi speciale ale unei categorii tot mai extinse de consumatori, solutiile inovatoare de ventilatie si fitingurile fara atingere, care castiga teren in special datorita cererii masive din timpul pandemiei etc. In amplul program de evenimente conexe, au fost prezentate si discutate de experti cele mai importante tendinte din industrie. In ceea ce priveste structura participantilor, dupa Germania, principalele tari vizitatoare au fost Olanda, Italia, Franta, Elvetia, Belgia, China, Marea Britanie, Polonia, Austria si Turcia. Nivelul ridicat de satisfactie arata ca efortul a fost justificat, potrivit unui sondaj realizat de Messe Frankfurt 94% dintre vizitatori atingandu-si obiectivele propuse, iar 96% fiind multumiti de gama de exponate. De asemenea, targul a consfintit instituirea unei stari generale de optimism, 52% dintre cei chestionati declarand ca se asteapta ca situatia economica din industrie sa se imbunatateasca in perioada urmatoare, inclusiv datorita accentului tot mai mare pus pe reducerea amprentei de carbon, eficientizarea energetica, cresterea gradului de confort, implementarea tehnologiilor moderne etc. De altfel, adaptandu-se acestor trenduri, ISH 2023 a fost completat de o extensie digitala, care a fost deschisa pana la finele lunii aprilie, unde profesionistii din bransa au putut accesa la cerere inregistrarile prelegerilor tinute in cadrul forumurilor de specialitate. Succesul acestei forme complementare de comunicare s-a masurat prin intensitatea cu care instrumentul respectiv a fost utilizat, datele disponibile indicand inregistrarea a 106.932 de accesari.
 
Stabilirea cursului industriei catre un viitor sustenabil
Dupa cum se stie, urgenta climatica necesita reduceri masive ale emisiilor de CO2, o tranzitie catre surse regenerabile de energie si utilizarea unor tehnologii mai eficiente. Solutii care sa faciliteze astfel de demersuri au fost omniprezente la ISH 2023, pe parcursul celor cinci zile ale targului intreaga atentie fiind focalizata pe produsele ce contribuie la atingerea obiectivelor mentionate anterior, prezentate in cadrul celor doua sectiuni principale, ISH Energy si ISH Water. Au fost detaliate informatii despre cele mai recente evolutii pentru pietele de incalzire, racire, aer conditionat, ventilatie si automatizare inteligenta pentru locuinte si cladiri, fiind exemplificate solutii de design sustenabil si modern al baii, precum si tehnologii inovatoare de punere in opera. Oficialii federali prezenti la deschiderea evenimentului au afirmat ca in prezent este intens promovata constructia de cladiri noi ecologice, fiind investite miliarde de euro pentru edificarea de locuinte noi, la preturi accesibile pentru populatie. "In acest fel, schimbam modul in care construim si felul in care incalzim locuintele, astfel incat confortul sa fie asigurat. In Europa, sectorul constructiilor reprezinta aproximativ 40% din consumul total de energie, ceea ce reflecta nu numai importanta sa mare pentru atingerea obiectivelor climatice, ci si relevanta socio-politica a problemelor conexe. Toate acestea sunt plasate in centrul atentiei la ISH, ceea ce justifica pozitia acestei expozitii ca cel mai important loc de intalnire pentru identificarea de solutii concrete la problemele actuale si stabilirea cursului catre un viitor sustenabil", au mai afirmat politicienii germani. 
 
Focalizare a atentiei pe sisteme ce asigura eficienta consumului de resurse
Pe piata sistemelor de incalzire, accentul este pus in prezent pe tehnologiile care contribuie la o crestere a randamentului folosind resurse regenerabile. De aceea, expozantii din sectiunea ISH Energy au prezentat, intr-o maniera extensiva, solutii bazate pe pompe de caldura, sisteme de incalzire cu peleti, noutati in materie de management si stocare a energiei, precum si sisteme de automatizare inteligente, demonstrand cu aceasta ocazie ca utilizarea hidrogenului si producerea de caldura si energie in sistem dual constituie alternative viabile. In mod concret, atentia expozantilor s-a concentrat pe instalatii de cogenerare, sisteme de incalzire cu celule de combustie, panouri fotovoltaice si solare, cazane in condensare cu functionare pe baza de hidrogen, sisteme cu alimentare pe material lemnos, solutii digitale, dispozitive de ventilatie cu recuperare de caldura si instalatii de automatizare pentru economisirea energiei. De asemenea, o componenta importanta a targului, constituita de transportul, tratarea si purificarea aerului s-a dovedit a avea capacitatea de a aduce o contributie importanta la atingerea obiectivelor propuse de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si obtinerii unor economii energetice semnificative. Astfel, companiile de top din domeniu au promovat tehnologii de ventilatie de ultima generatie - pornind de la sisteme pentru unitati rezidentiale individuale si terminand cu instalatii specifice destinate halelor industriale si imobilelor de birouri. In ceea ce priveste sectiunea ISH Water, aceasta s-a concentrat pe utilizarea economica a apei ca resursa vitala, alimentarea cu apa potabila si constructia de camere de baie sustenabile. Expozantii care au fost prezenti la cel mai mare showroom din lume pentru obiecte sanitare au prezentat solutii orientate spre design si indeplinirea cerintelor de accesibilitate, sisteme de instalare de inalta calitate, statii sigure de tratare a apei si aplicatii software.
 
Diversificarea surselor si promovarea abordarilor alternative
Programul amplu de evenimente si conferinte derulate cu ocazia ISH 2023 a reflectat in mod fidel temele si tendintele care ghideaza dezvoltarea sectorului de ventilare, incalzire si conditionare a aerului. Structurate tematic pe principalele subiecte aflate in atentia specialistilor, sectiunile din cadrul forumurilor au oferit participantilor o gama bogata de prelegeri, prezentari de produse si tehnologii, ceremonii de premiere, discutii si seminare, organizate in cooperare cu sponsorii - Federatia Germana a Industriei Termicei (BDH), Asociatia pentru Climatizare si Ventilare in Cladiri (FGK), Asociatia Germana a Industriei Sanitare (VDS), Asociatia Germana pentru Eficienta Energetica in Servicii de Cladiri (VdZ) etc. La sectiunea Energy, accentul a fost pus pe un program cuprinzator de prelegeri, ce au acoperit cele mai importante probleme cu care se confrunta sectorul termic, teme de actualitate fiind dezbatute cu o serie de reprezentanti ai industriei, comertului si asociatiilor. Un subiect de interes a fost constituit de diversificarea surselor de energie si reducerea emisiilor in sectorul termic. Scopul declarat a fost acela de a oferi o imagine de ansamblu a stadiului actual de dezvoltare si a potentialelor solutii pentru atingerea obiectivelor de protectie a climei. O concluzie a discutiilor a fost aceea ca domeniul instalatiilor are un rol decisiv in realizarea unei revolutii energetice de succes. Pentru a face fata provocarilor viitorului, este necesara o imaginatie bogata si abordari alternative oferite de specialistii care poseda calitati creatoare, s-a mai afirmat in finalul reuniunii. O atentie sporita a fost acordata sistemelor inteligente de producere a energiei termice pentru cladiri, precum si subiectelor de stocare si management al energiei. Pe acest din urma segment, au fost popularizate solutii de stocare pe baza de baterii, precum si sisteme de management al energiei la domiciliu, care au capacitatea de a lega, monitoriza si gestiona in mod inteligent diferitele fluxuri interne de energie, pentru a acoperi in mod eficient si durabil cererea utilizatorilor. In paralel, in contextul progreselor semnificative inregistrate in revolutia energetica din sectorul cladirilor, mai ales in ceea ce priveste legislatia si programele de finantare, a avut loc Conferinta Consultantilor Energetici din Germania, in cadrul careia expertii au pus la dispozitia celor prezenti date interesante, deosebit de utile pentru cresterea gradului de securitate energetica. 
 
Aportul de aer curat, o necesitate in cladirile viitorului
Seminarele ce au vizat segmentul de ventilare s-au referit in special la alimentarea igienica cu aer a cladirilor, ca factor ce reduce riscurile pentru sanatate, promovand in paralel eficienta si starea de bine a utilizatorilor. S-a subliniat, de asemenea, faptul ca alimentarea cu aer are o contributie importanta la atingerea obiectivelor de reducere a emisiilor de dioxid de carbon si a celor de economisire a energiei. La Forumul Indoor-Air participantii au avut ocazia sa acceseze informatii despre cele mai recente teme si tendinte din sectorul HVAC, prezentate in cadrul unei mari varietati de discutii si prelegeri, sustinute de Asociatia de Aer conditionat si Ventilatie in Cladiri (FGK), Asociatia Europeana a Industriei de Ventilare (EVIA), Federatia Asociatiilor Europene de Incalzire, Ventilare si Climatizare (REHVA), Asociatia Companiilor Germane de Refrigerare si Climatizare (VDKF) si Sectiunea de Tehnologie de Tratare a Aerului a Federatiei VDMA (VDMA ALT). Tot cu aceasta ocazie, invitatii au avut prilejul de a viziona o expozitie speciala dedicata ventilatiei in institutiile de invatamant si cele rezidentiale, oferind posibilitatea unui schimb util de idei si informatii. 
 
Accesibilitatea, o tema de maxim interes pentru companii
Prelegerile pe tema energiei obtinute prin arderea masei lemnoase s-au concentrat pe importanta majora a lemnului privit ca resursa pentru protectia climei si securitatea aprovizionarii. Conferinta, organizata de asociatiile BDH si ZVSHK, in cooperare partenerii din sector, a fost acompaniata de un showroom unde cei mai importanti producatori de sisteme de incalzire centrala pe lemne, semineuri individuale si sisteme pentru tehnologia gazelor de ardere, au prezentat o serie de solutii moderne deosebit de eficiente. Sectiunea de tehnologii pentru cladiri a evidentiat cele mai recente dezvoltari din domeniul serviciilor pentru cladiri inteligente. De mare interes s-au bucurat si forumurile dedicate sistemelor de apa, reprezentand veritabile platforme pentru transferul de cunostinte si inspiratie. In cadrul acestora au fost dezbatute patru teme majore, cu semnificatie decisiva pentru planificarea atotcuprinzatoare a baii viitorului, oferind informatii despre tendinte si know-how. In plus, cu aceeasi ocazie a fost organizat un grup de discutii, ce au oferit o oportunitate excelenta pentru schimbul direct de informatii intre participanti. De asemenea, avand in vedere ca, pentru a face fata consecintelor schimbarilor demografice, comertul cu instalatii trebuie sa satisfaca cresterea abrupta a cererii de bai cu dotari orientate spre accesibilitate, asociatiile de profil au pus la dispozitia utilizatorilor o gama completa de informatii referitoare la acest subiect de actualitate.
 
ISH, un promotor principal al principiilor dezvoltarii durabile
In fine, sectiunea seminarelor dedicate inovatiei a gazduit ceremonia de acordare a premiilor Design Plus, acordate de ISH - competitie concentrata exclusiv pe produsele orientate spre viitor, care se disting printr-o combinatie optima de sustenabilitate, estetica si functionalitate. Premiile de produs ZVSHK "Bathroom Comfort for Generations" au recompensat cele mai convingatoare solutii de produse pentru bai inter-generationale. De mentionat faptul ca la ISH 2023 de o atentie deosebita au beneficiat tinerele generatii de experti, pentru care a fost organizata competitia Plumbing Champions@ISH 2023, ce a oferit nu numai o experienta internationala unica de invatare si creare de retele pentru talente emergente, ci a promovat inclusiv parteneriatele in materie de responsabilitate sociala intre industria sanitara si diverse organizatii non-profit. Toate acestea au constituit masura succesului unei platforme internationale de comunicare pe segmentul instalatiilor sanitare, care, in pofida reputatiei enorme pe care a castigat-o de-a lungul multor decenii de experienta, si-a vazut periclitata existenta in timpul recentei crize sanitare. Momentul a fost insa depasit, iar ISH si-a reconfirmat statutul de lider, iar organizatorii sai au reafirmat ambitia de a fi unul dintre promotorii principali al conceptului de sustenabilitate din domeniul constructiilor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter