RO EN
Košík je prázdný

ANALIZA: Situatie defectuoasa a retelelor nationale de apa

Retelele de alimentare cu apa si cele de canalizare au probleme semnificative, chiar si in cazul celor noi, realizate in ultimii ani, care prezinta infiltratii in 90% din cazuri, situatii intalnite atat in mediul rural, cat si, mai grav, in zonele urbane. "Problema este cauzata fie de licitarea la un pret foarte scazut a centralelor (deci de lipsa fondurilor necesare, care duce la economii fortate), fie de calitatea scazuta a lucrarilor si de profesionalismul indoielnic al operatorilor, o problema veche in constructii. Personalul nu poate fi mentinut si platit in sezonul rece, cea mai mare vina pentru aceasta situatie fiind tot a statului, care nu are politici coerente pentru rezolvarea problemei fortei de munca pe timp de iarna. Problema statiilor de epurare poate produce un real dezastru. Ca urmare a tendintei de maximizare a profiturilor la nivelul antreprenorilor generali, se achizitioneaza echipamente ieftine si de slaba calitate, aplicandu-se solutii tehnologice cu pret scazut sau inadecvate", este de parere Marius Barbat, directorul general al Ecotrust AB, furnizor de sisteme si tehnologii pentru tratarea si epurarea apei. O problema existenta la nivel tehnologic se refera la faptul ca standardele aflate in vigoare impun valori ale influentului (debit, incarcare) mult peste ceea ce se intampla in realitate, neregula ce are drept rezultat nefunctionalitatea intregului ansamblu tehnologic. Nu exista, totodata, analize la nivel regional si national asupra caracteristicilor reale ale influentului, de unde apar erori grave de proiectare. "Rezultatele asupra calitatii lucrarilor sunt usor de cuantificat. De exemplu, in bazinul Mures, din treizeci de statii de epurare existente, abia cinci functioneaza la parametri optimi. Rezultatul poate fi dezastruos pentru tara noastra, deoarece exista posibilitatea unui infrigement pentru Romania, urmat de diminuarea fondurilor alocate, deoarece finalitatea intregului demers investitional, tratarea apelor uzate, nu este realizata. La un control amanuntit, dezastrul este iminent. Multe statii de epurare nu functioneaza deoarece locuitorii din mediul rural nu se branseaza, fapt ce ar fi trebuit prevazut initial, din motive financiare sau din cauza imbatranirii populatiei", a precizat directorul Ecotrust AB. O alta problema foarte importanta identificata de managerul companiei Ecotrust AB si care tine de lipsa de viziune si profesionalism la nivelul autoritatilor, este reprezentata de modernizarea drumurilor fara a se tine cont ca nu exista retele utilitare in regiunile respective. Acest lucru duce la distrugerea asfaltului si genereaza costuri uriase de reparatii. "Este cazul modernizarii soselei Transalpina fara a se lua in calcul introducerea de retele utilitare in comuna Sasciori (judetul Alba). S-au cheltuit sute de milioane de euro pentru constructia soselei si nu s-au realizat un colector si cateva bransari in localitatile comunei, care ar fi costat circa un milion de euro", a concluzionat Marius Barbat.
O analiza completa a pietei locale de tubulatura, sisteme de pompare si statii de epurare si opiniile celor mai importante companii de pe aceste piete pot fi lecturate in editia martie-aprilie a revistei Agenda Constructiilor. Pentru informarii suplimentare, click aici!
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter