Retele apa si canalizare Mangalia, ce cuprinde investitii majore in infrastructura de alimentare cu apa si de colectare-tratare a apei uzate din municipiul Mangalia. Contractul face parte din Proiectul Regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata din aria de operare a RAJA SA Constanta care se inscrie in ”Proiectul prioritar strategic privind Programul Operational Infrastructura Mare (POIM), Axa Prioritara 3 – Dezvoltarea infrastructurii de mediu in conditii de management eficient al resurselor”, sprijinit financiar de Comisia Europeana.
Pana in prezent, in cadrul Programului Operational Infrastructura Mare, au fost atribuite 52 de contracte – 46 Contracte de Lucrari, 5 Contracte de Servicii si un contract de furnizare produse, cu o valoare totala de 1.964.910.238,98 lei cu TVA, iar 4 documentatii de atribuire sunt publicate pe platforma SICAP, avand o valoare estimata de 522.763.803,66 lei cu TVA.
Proiectul prevede investitii in 91 de localitati. La data prezentei se lucreaza in 82 de localitati, iar in alte 12 lucrarile au fost finalizate (Dumbraveni, Plopeni, Movila Verde, Independenta, Jegalia, Galdau, Iezeru etc). Din cele 46 de Contractele de Lucrari atribuite, a fost efectuata Receptia la Terminarea Lucrarilor pentru 5 contracte.
Investitiile au ca beneficiari finali populatia din zonele de implementare, dar si turistii care cresc exponential numarul consumatorilor in sezonul estival in judetul Constanta. Implementarea acestora asigura in primul rand imbunatatirea calitatii vietii si dezvoltarea durabila a ariei de deservire prin cresterea eficientei sistemelor de alimentare cu apa si de canalizare, dotate cu tehnologii moderne de prelucrare a datelor si solutii de optimizare.
”Nu putem sa progresam daca nu avem utilitati/infrastructura, baza de dezvoltare a acestui judet. Fara sa aducem apa in fiecare casa, fara canalizare, fara drumuri si absolut tot ce tine de infrastructura, nu vom dezvolta judetul. Asa cum am aratat, atat eu cat si toata echipa Consiliului Judetean Constanta ramanem deschisi si ne conjugam eforturile pentru finalizarea acestor investitii majore” a declarat Mihai Lupu, Presedintele CJC.
Contractul de lucrari CL16 – “Retele apa si canalizare Mangalia” are o valoare totala de 41.284.406,44 lei cu TVA si se va derula pe parcursul a 12 luni. Investitiile prevazute sunt reabilitarea sau extinderea retelei de apa pe o lungime de peste 21 km si a retelei de canalizare cu 11,5 km. Pe langa acest proiect, tot in cadrul POIM se deruleaza si:
CL17 – ”Retele apa si canalizare Mangalia Nord si Statiuni” – conducte reabilitate de apa si canalizare pe o lungime de aproape 17 km;
CL38 – ”Sistemul Regional Constanta – Obiectul: Aductiune Gospodaria de Apa Tatlageac – Gospodaria de Apa Mangalia. Aductiune Mangalia”, ce presupune infiintarea unei aductiuni noi – 37 km, ce face parte din SRC, un proiect ambitios in valoare de 100.118.763,80 Euro. Practic, in urma acestor investitii Mangalia si statiunile aferente vor fi alimentate cu apa de o calitate foarte buna de la sursele subterane de mare adancime din zona Medgidia.
Prezent la intalnire, Viceprimarul Municipiului Mangalia – Dragos Angelescu a punctat urmatoarele: ”Acest proiect, ca si toate celelalte derulate pana acum, fac parte dintr-o necesitate a zonei. Cu siguranta ne-am dorit foarte tare aceste investitii din partea dumneavoastra ca operator de apa si canalizare, pentru ca era o nevoie imperativa de realizare a lor, avand in vedere vechimea retelelor. Ne bucuram ca lucrarile ajung si in zona de sud a litoralului si beneficiarii directi, cetatenii, dar si turistii care ne trec pragul, vor simti o crestere a calitatii serviciilor la finalizarea acestor contracte”.
Inca de la primele programe cu finantare europeana, RAJA SA a investit masiv in sistemul de alimentare cu apa din Mangalia si statiuni, valoarea proiectelor ajungand la 73.849.414 Euro:
21.463.041Euro prin Programele LSIF si ISPA;
46.256.373 Euro Programele POS Mediu si POIM;
6.130.000 Euro din fonduri proprii.
Legat de toate aceste proiecte investitionale, Presedintele Consiliului de Administratie RAJA SA, Constantin Chirila a declarat: ”Fac un apel la realism pentru ca toate actiunile intreprinse de RAJA nu sunt populare – cand sapi, cand trebuie sa opresti apa, dar sunt actiuni cu o remanenta fantastica, fiindca vorbim de niste servicii a caror calitate va fi imbunatatita pentru urmatorii zeci de ani, deoarece stim ca sunt unele sisteme vechi de peste 65 de ani. Primarii sunt tentati sa fuga de aceasta poveste pentru ca nu este prea populara, cand vezi cum ti se rascoleste orasul, dar trebuie sa gasim de fiecare data o formula eficienta intrucat nu avem agende separate si trebuie sa privim binele cetateanului/consumatorului din unitatea administrativ teritoriala unde se desfasoara aceste investitii majore”.
La finalul evenimentului, Directorul General RAJA SA, Aurel Presura a punctat importanta implicarii si sustinerii autoritatilor locale in implementarea cu succes a acestor proiecte: ”Vreau sa insist pe faptul ca programele cu finantare europeana nu se pot face fara sprijinul autoritatilor locale si centrale. Nu intamplator la semnarea acestor contracte sunt prezenti si reprezentantii primariilor, dar si Presedintele CJC, care este alaturi de noi, si sunt convins ca pentru judetul Constanta vom reusi sa finalizam impreuna toate lucrarile, a caror valoare depaseste peste 500 milioane euro”.
Aceste investitii vor contribui la indeplinirea obiectivelor privind calitatea apei destinate consumului uman conform directivelor europene (98/83/CE) si epurarea apelor uzate (91/271/EEC), concomitent cu conformarea utilitatilor la cerintele de mediu si indeplinirea angajamentelor asumate de Romania prin Tratatul de Aderare.