RO EN
Košík je prázdný

CUP Focsani: Judetul Vrancea va beneficia de aproape un miliard de lei prin POIM

Compania de Utilitati Publice (CUP) Focsani, operatorul retelelor de apa si canalizare din judetul Vrancea, implementeaza etapa a doua a proiectului ”Extinderea si modernizarea sistemului de apa si canalizare din aria de operare. Acesta are o valoare de 941,58 milioane de lei, din care cofinantarea europeana nerambursabila depaseste 800 de milioane de lei, urmand a fi implementat pana la finele anului 2022.
Interventiile din aceasta etapa a proiectului european vizeaza crearea de sisteme de alimentare cu apa si imbunatatirea sectorului de apa uzata din aglomerarile cu peste 2.000 de locuitori.
"Lucrarile de realizare a sistemelor de alimentare cu apa si a celor de colectare a apei uzate sunt in plina desfasurare. De la momentul inceperii proiectului, in decursul anului 2019, au fost inaugurate lucrari de investitii in aproximativ 25 de localitati din judetul Vrancea. Pana in prezent, reteaua de alimentare cu apa a fost extinsa cu aproximativ 38.700 ml, iar cea de canalizare cu peste 78.000 ml. Continuam cu incredere, pentru a aduce aceste servicii vitale in toate comunitatile in care sunt necesare", a declarat Gheorghe Vasilescu, directorul general al CUP Focsani.
In prima etapa a proiectului de reabilitare si extindere a retelelor utilitare din judetul Vrancea, derulata prin POS Mediu 2007-2013, CUP Focsani a implementat investitii de 107 milioane de euro in perioada 2010-2014. Printre rezultatele proiectului se afla imbunatatirea infrastructurii de apa si canalizare din 8 zone, respectiv: Focsani, Golesti, Cimpineanca, Odobesti, Marasesti, Panciu, Adjud si Homocea.
Anterior, prin programele nationale si europene derulate in perioada 1996-2006, CUP Focsani a beneficiat de fonduri cumulate de circa 25 milioane de euro pentru investitii.
In prezent, compania de utilitati gestioneaza 1.046 km de retele de alimentare cu apa si 177 km de sisteme de canalizare in aria de operare, gradul de conectare situandu-se intre 75% si 98%, in functie de localitati.
"Lucrarile investitionale in curs de derulare vor duce la cresterea acestor procente. Nu se poate estima cand/ daca se va atinge un procent de 100%, avand in vedere extinderea continua a localitatilor prin construirea de noi cartiere, fiind astfel constant zone care necesita extinderi de retele. Insa la aceste solicitari nu se poate raspunde imediat, fiind nevoie de o perioada pentru proiectare, contractare si derulare a lucrarilor. O ipoteza fezabila pentru atingerea procentului maxim in bransarea si racordarea locuintelor la sistemele de utilitati publice poate fi introducerea obligativitatii, pentru dezvoltatorii imobiliari, de executare a retelelor de utilitati anterior ridicarii constructiilor", explica Gheorghe Vasilescu.
 
Crestere estimata a afacerilor si probleme cu forta de munca in derularea investitiilor
CUP Focsani a inregistrat o cifra de afaceri de 45,6 milioane de lei in 2019, in crestere cu aproape 9% fata de nivelul de 41,87 milioane de lei realizat in anul anterior. Pentru 2020, conducerea companiei mizeaza pe o noua majorare a rulajului, care ar urma sa ajunga la circa 47,61 milioane de lei.
"Pentru perioada urmatoare, ne propunem extinderea ariei in care gestionam servicii de alimentare cu apa si canalizare, prin preluarea in operare a unui numar mai mare de localitati din judetul Vrancea. Totodata, intentionam sa introducem tehnologii moderne de automatizare, de comunicare la distanta a informatiilor - precum implementarea contoarelor cu citire la distanta, in vederea optimizarii schemei de personal Avem deja implementata o tehnologie moderna de epurare a apelor uzate, care eficientizeaza procesul prin reducerea consumului de energie si obtinerea unei cantitati mai mici de namol, la finalul procesului", a mai spus Gheorghe Vasilescu.
Printre problemele identificate in derularea proiectelor de investitii, managerul a indicat lipsa de personal cu care se confrunta constructorii, atat din punct de vedere al personalului de executie - muncitori, cat si in ceea ce priveste personalul de specialitate, care trebuie sa coordoneze echipele de muncitori.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter