La jumatatea lunii martie 2022, Compania de Apa Somes (CASSA) a semnat contractul de lucrari privind constructia celei de-a doua sectiuni din traseul conductei de aductiune Cluj-Salaj, respectiv a tronsonului de pornire de pe teritoriul judetului Cluj, mai precis din Cluj-Napoca. Cu o lungime totala de 164 km, aductiunea principala Cluj-Salaj va reprezenta, probabil, cea mai lunga aductiune de apa potabila din Romania. Valoarea contractului semnat in martie este de 222,5 milioane de lei, el fiind parte a programului de investitii finantat din fonduri europene POIM Cluj-Salaj, in valoare de 355,6 milioane de euro, implementat de CASSA.
Proiectul major POIM Cluj-Salaj este structurat pe 34 de contracte de lucrari, servicii si achizitii produse (26 de lucrari) din care pana in prezent au fost adjudecate, prin licitatii internationale, 27 contracte, 22 dintre acestea fiind contracte de lucrari. Potrivit datelor CASSA, progresul fizic in cadrul contractelor de lucrari demarate este de 71% la lucrarile de alimentare cu apa, respectiv circa 900 km si de 43% la lucrarile de canalizare, respectiv 109 km. Din totalul celor 34 de contracte, mai trebuie atribuite sase, din care trei de lucrari.
In prezent, se fac demersuri pentru obtinerea unei suplimentari a programului cu alte 48 milioane de euro, pentru investitii suplimentare.
"Extinderea previzibila a ariei de deservire a Companiei in perioada urmatoare se va face atat pe seama localitatilor rurale in care se infiinteaza retele de apa/ canal in cadrul programului de investitii in curs POIM Cluj-Salaj, fie pe seama retelelor infiintate de catre autoritatile locale cu finantare de la UE, surse guvernamentale sau bugete locale, un stimulent important in acest sens fiind realizarea in cadrul POIM a peste 300 km de aductiuni la care localitatile care nu au indeplinit criteriile pentru includere in acest program, vor putea sa se conecteze ulterior realizarii de investitii prin eforturi proprii", a declarat dr. ing. Calin Vasile Neamtu (foto sus), directorul general al Companiei de Apa Somes.
Fonduri europene totale de peste 630 milioane euro atrase de CASSA
CASSA deruleaza POIM Cluj-Salaj din anul 2018, acesta fiind al cincilea si cel mai mare program major de investitii cu cofinantarea Uniunii Europene dintre cele demarate incepand cu 1997, ceea ce face ca suma totala atrasa de operatorul regional pentru judetele Cluj-Salaj (si partial Mures) sa treaca de 630 de milioane de euro.
Investitiile din cadrul POIM Cluj-Salaj se realizeaza in 174 localitati, din care 76 localitati (34 UAT) in judetul Cluj si 98 localitati (42 UAT) in judetul Salaj. Consiliul Judetean (CJ) Cluj, in calitate de actionar majoritar al operatorului regional, acorda un sprijin sustinut pentru atragerea si implementarea programului, la fel ca si celelalte autoritati locale si ADI - Asociatia de Dezvoltare Intercomunitara Cluj-Salaj.
In total, circa 1.550 km de retele de alimentare cu apa si de colectare a apelor uzate se vor infiinta, moderniza sau reabilita in cadrul acestui program in judetele Cluj si Salaj, la care se adauga aproximativ 317 kilometri de aductiuni care vor extinde semnificativ osatura sistemului centralizat regional si care va avea, ca efect principal, eliminarea vulnerabilitatii sistemelor alimentate din surse locale afectate de efectele schimbarilor climatice, asigurand astfel continuitatea si siguranta alimentarii cu apa pentru cat mai multi utilizatori din cele doua judete.
Contestatiile continua sa amane startul lucrarilor
"Principala problema intampinata in derularea proiectului POIM Cluj-Salaj ramane intarzierea semnarii unor contracte din cauza contestatiilor, fiind nevoie inclusiv de recursul la justitie. Se constata de asemenea un interes scazut din partea firmelor de constructii, unele proceduri trebuind sa fie reluate de pana la sase ori", a precizat soc.Victor-Lucian Croitoru, directorul de comunicare al Companiei.
In paralel cu programul POIM Cluj-Salaj, Compania de Apa Somes deruleaza investitii de mai mica anvergura in cadrul programului IID (Intretinere, Inlocuire, Dezvoltare) cu finantare din redeventa si impozitul pe profit ale CJ Cluj si din surse proprii ale Operatorului. Fondul este utilizat in principal pentru investitii complementare si rambursarea sumelor din creditele asumate pentru cofinantarea programelor Europene.
Un proiect important care a fost demarat in cursul anului 2021 la initiativa presedintelui CJ Cluj este alimentarea cu apa a unor comune din zona montana a judetului Cluj, respectiv Calatele, Rasca, Manastireni, Belis, Marisel si Maguri Racatau. In cadrul acestui program, in cursul anului 2022 vor continua lucrarile de alimentare cu apa sau de introducere a canalizarii.
"In continuarea investitiilor destinate a operationaliza prevederile Master Planului - strategiei de investitii pe termen lung, concomitent cu eforturile pentru implementarea si finalizarea in bune conditii a proiectului major POIM Cluj-Salaj, Compania de Apa Somes SA incepe pregatirile pentru investitiile in infrastructura de apa-canal destinate ameliorarii rezilientei economice si sociale a ariei regionale deservite in cadrul Planului National de Redresare si Rezilienta (PNRR), cat si pregatirile pentru accesarea Programul Operational Dezvoltare Durabila (PODD) 2021-2027, axa privind promovarea managementului durabil al apei", a precizat dr. ing. Calin Vasile Neamtu.
***
Compania de Apa Somes SA - CASSA, infiintata in 1892 cu numele de Uzinele de Apa si Canalizare Cluj, este din 2006 operator regional de alimentare cu apa si colectare-epurare ape uzate pentru judetele Cluj, Salaj si o parte din judetul Mures.
La finalul anului 2021, aria deservita de CASSA cuprindea 298 de localitati, respectiv 8 municipii si orase si 290 de localitati rurale din judetele Cluj, Salaj si Mures (localitatea Valea Larga), preluand, in cursul anului, 11 noi localitati care s-au adaugat la numarul total de 287 localitati urbane si rurale deservite la finele anului 2020. La finele anului 2021, infrastructura administrata de CASSA masura o lungime totala de peste 4.000 km aductiuni si retele de alimentare cu apa cu un numar de 136.602 bransamente si peste 2.079 km de colectoare si retele de canalizare cu 79.360 de racorduri, 48 de surse de apa (zonale si locale) si 60 de statii de epurare, ce deserveau circa 850.000 de locuitori.