„Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apa si apa uzata in judetul Brasov/ Regiunea Centru”, in valoare de 250 de milioane de euro, este pregatit de aprobare.
Lucrarile se vor derula etapizat, prin intermediul Programului Operational de Infrastructura Mare (50 milioane euro pana in 2023) si al Programului Operational de Dezvoltare Durabila (200 milioane euro pentru perioada 2023- 2026).
Contributia financiara este asigurata in proportie de 80% din fonduri ale Uniunii Europene, 12% de la bugetul de stat, 6% Compania Apa Brasov si 2% de la autoritatile locale.
In plan concret, Compania Apa va asigura o cofinantare de 14,2 milioane de euro, la care se vor adauga cheltuielile pentru urmarirea implementarii proiectului.
Pentru lucrarile din orasul nostru, Primaria Municipiului Brasov va asigura echivalentul a 1,4 milioane de Euro.
Consiliul Judetean Brasov si-a manifestat disponibilitatea de a asigura cofinantarea tuturor lucrarilor aferente sistemelor regionale de apa si canalizare, care sunt detinute in proprietatea sa, dar si a restului localitatilor din proiect, asigurand o suma de 2,4 milioane de euro.
In aceste zile, toate autoritatile publice partenere in proiect au in analiza studiul de fezabilitate si analiza cost - beneficiu, in vederea emiterii hotararii consiliilor locale. Acestea urmeaza a fi transmise la Ministerul Investitiilor si Proiectelor Europene, in vederea semnarii contractului de finantare.
La selectarea lucrarilor, consultantii angajati au inventariat necesarul de investitii si, impreuna cu ministerul, le-au selectat pe cele care respecta criteriile de eligibilitate, rezultand investitii in urmatoarele localitati: municipiile Brasov, Sacele, Codlea, orasele Rupea, Ghimbav, comunele Hoghiz, Prejmer, Harman, Feldioara, Halchiu, Sanpetru, Bod si Homorod.
Pentru infrastructura de apa potabila se vor realiza:
- Extinderea si reabilitarea retelei de distributie a apei, pe o lungime de aproape 300 km
- Aductiuni de apa potabila, pe o lungime de cca. 75 de km
- 1 decantor lamelar pentru Uzina de Apa Tarlung (pentru atenuarea turbiditatii apei)
- Construirea a 2 rezervoare noi
- Reabilitarea a 7 rezervoare de apa potabila
- Reabilitarea a 7 statii de pompare a apei potabile
- 1 reabilitare de captare a izvoarelor de la Saros (zona Rupea)
- Instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local si 1 la nivel regional
Pentru infrastuctura de canalizare, in proiect sunt cuprinse urmatoarele:
- Extindere si reabilitare a retelei de canalizare, pe o lungime de cca. 200 km
- Conducte de refulare, pe o lungime de cca. 40 km
- Construirea a 63 de statii de pompare a apei uzate
- Realizarea unei instalatii de uscare termica a namolului
- Instalarea a 12 sisteme SCADA la nivel local si 1 la nivel regional
Precizam ca toate bunurile rezultate (retele, statii, instalatii), ca urmare a programelor de investitii, raman in proprietatea publica a localitatilor respective, indiferent daca acestea au participat sau nu la finantarea lor si nu intra in activul Companiei Apa Brasov.
Reamintim ca, aceste investitii vor contribui atat la dezvoltarea infrastructurii localitatilor mentionate, la atingerea gradului de conformare la cerintele Directivelor europene in materie, cat si la imbunatatirea calitatii vietii locuitorilor din judetul Brasov, prin accesul la servicii de apa si canalizare, conform standardelor europene.