RO EN
Košík je prázdný

MJ: Fonduri de 142 milioane de euro pentru investitii in sedii de instante

Ministerul Justitiei (MJ) beneficiaza de fonduri totale de 142 milioane de euro pentru construirea, reabilitarea si extinderea a 25 de sedii de instante, incluse in proiectul intitulat "Reforma sistemului judiciar". Circa 110 milioane de euro din suma totala reprezinta un imprumut acordat de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare (BIRD) si 32 milioane de euro - contributia Guvernului Romaniei. Potrivit datelor MJ, obiectivul general al proiectului consta in cresterea eficientei instantelor din Romania, imbunatatirea infrastructurii / conditiilor logistice de lucru ale acestora si cresterea responsabilizarii sistemului judiciar, in vederea sporirii eficientei si transparentei actului de justitie. Actualmente, la nivel national se afla in executie lucrari la cinci sedii de instanta, in valoare totala de aproape 40 milioane de euro (173,45 milioane de lei), proiectele fiind localizate in Satu Mare, Oradea, Iasi, Sibiu si Cluj-Napoca. Pana la sfarsitul proiectului "Reforma Sistemului Judiciar", stabilit pentru luna martie 2015, se are in vedere demararea lucrarilor la inca trei sedii de instanta, respectiv Tribunalul Dolj/ Curtea de Apel Craiova, Palatul de Justitie Prahova si Tribunalul Prahova (cladirea veche).
 
Proiecte noi, propuse prin viitorul cadru financiar 2014-2020
"Realizarea investitiilor este necesara in vederea asigurarii infrastructurii optime care sa permita functionarea instantelor judecatoresti in conditii de calitate si eficienta sporite, avand in vedere specificitatea fiecarui obiectiv (volum de activitate, situatia personalului si a populatiei arondate, starea tehnica a sediilor in care isi desfasoara activitatea instanta etc.), precum si de schimbarile legislative cu impact major asupra activitatii la nivelul instantelor (noile coduri civil, de procedura civila, penal si de procedura penala)", au precizat oficiali din cadrul Ministerului Justitiei. Potrivit acordului de imprumut incheiat in anul 2006 cu BIRD, termenul initial pentru finalizarea reformei judiciare era stabilit pentru luna aprilie 2011. In noiembrie 2010, acordul a fost prelungit pana la 31 martie 2013. Totodata, MJ a solicitat, in cadrul procesului de negociere a viitorului cadru financiar 2014-2020, includerea printre prioritatile de finantare si a proiectelor de modernizare a infrastructurii existente la nivelul sistemului judiciar, investitii ce vor deveni eligibile in cadrul viitoarelor programe operationale.
 
Circa 90 milioane de euro pentru lucrari de constructii
Acordul incheiat intre Ministerul Justitiei si BIRD presupune alocarea unei sume totale de 90 milioane de euro pentru extinderea, modernizarea si reabilitarea sediilor a 20 de instante si pentru construirea a cinci obiective noi. Alte fonduri au fost alocate pentru realizarea unor proiecte de eficientizare a capacitatilor administrative ale curtilor (11,05 milioane de euro), pentru dotarea cu sisteme de tehnologia informatiei (21,5 milioane de euro) si pentru dezvoltarea institutionala a sediilor de instante (6,61 milioane de euro). Valoarea efectiva estimata pentru lucrarile civile intreprinse se situeaza la 65,9 milioane de euro si este finantata deja in proportie de 85%.
 
Proiecte de 40 milioane de euro aflate in executie
In prezent, sunt in curs de derulare lucrari la cinci sedii de instanta, avand ca surse de finantare bugetul de stat si imprumutul BIRD. Santierele sunt localizate in Satu Mare, Oradea, Iasi, Sibiu si Cluj-Napoca. La cladirea Palatului de Justitie Satu Mare, proiect complex ce vizeaza reparatii capitale, operatiuni de consolidare, amenajare, restaurare si extindere, se lucreaza din luna septembrie 2011, antreprenori fiind desemnate societatile asociate Iasicon SA si Consilva SA, ambele cu sediul in Iasi si proiectant compania Pacic Bucuresti. Proiectul este realizat in proportie de 35%, termenul de finalizare fiind stabilit, initial, la 18 luni dupa inceperea lucrarilor. "Cel mai probabil, finalizarea va fi amanata, din cauza intarzierii unor lucrari de executie, ca urmare a nivelului insuficient al alocatiilor bugetare in raport cu sumele necesare anual", explica reprezentantii MJ. Valoarea investitiei este de 40,96 milioane de lei, fondurile provenind integral de la bugetul de stat. Un alt obiectiv vizeaza constructia Palatului de Justitie Oradea, proiect in valoare de 68,5 milioane de lei. Contractul de executie a fost semnat in urma derularii unei licitatii internationale competitive, conform procedurilor Bancii Mondiale, antreprenor fiind desemnat joint-venture-ul format din Selina Oradea si Vahostav Sk. Zilina (din Slovacia). Stadiul fizic actual de executie este de 10%, termenul estimat pentru finalizarea lucrarilor fiind stabilit pentru luna decembrie 2015. Finantarea este asigurata din fonduri BIRD si guvernamentale.
 
Proiectele din Iasi, Sibiu si Cluj-Napoca se finalizeaza in 2014
Contractul de executie pentru constructia Palatului de Justitie Iasi a fost semnat in urma derularii unei licitatii internationale, obiectivul urmand a fi edificat de joint-venture-ul format din Kranz Eurocenter si Conarg Construct. Valoarea proiectului este de aproximativ 43 milioane de lei, stadiul de executie ajungand deja la 60%. Termenul pentru finalizarea lucrarilor a fost stabilit in luna iulie 2014. Pentru reabilitarea, amenajarea si extinderea sediului Tribunalului Sibiu, asocierea Inspet SA - Coral SRL va primi 16 milioane de lei. Lucrarile, realizate in proportie de 35%, au ca termen de predare luna mai 2014. Potrivit datelor MJ, exista posibilitatea prelungirii contractului in functie de volumul lucrarilor suplimentare care vor rezulta din actualizarea proiectului de executie, impusa de modificarile aparute pe parcursul derularii acestuia. Cel de-al cincilea proiect aflat in executie presupune supraetajarea si mansardarea aripii de est a Tribunalului Cluj. Antreprenorul lucrarilor este firma TCI Contractor General SA, valoarea contractului fiind de 5 milioane de lei. Lucrarile au fost executate in proportie de 15%, termenul pentru finalizarea acestora fiind stabilit pentru luna iunie 2014. Toate cele trei investitii sunt finantate exclusiv prin intermediul acordului de imprumut incheiat cu BIRD in 2006.
 
Aproape 50 milioane de lei - fonduri necesare pentru Palatul de Justitie Neamt
Lucrarile de constructie a cladirii Palatului de Justitie Neamt, proiect ce necesita fonduri de circa 50 milioane de lei (fara TVA), au fost sistate in luna iunie 2013, la aproape un an de la inceperea acestora, din cauza lipsei de fonduri. Pana la acel moment a fost executata o cota de 7% din lucrari. Noua cladire va fi amplasata pe str. 1 Decembrie 1918 nr. 68 C din Piatra Neamt, pe un teren cu o suprafata de 6.897 mp. Cladirea (D+P+Mz+6E) va avea o arie construita de 2.485 mp si desfasurata de 18.917 mp. Lucrarile de executie au fost atribuite in luna martie 2012 companiei Victor Construct. In martie 2013, aceeasi firma de constructii a castigat un nou contract ce vizeaza realizarea reparatiilor capitale la sediul Parchetului de pe langa Tribunalul Mures, proiect in valoare de circa 6 milioane de lei. In cadrul acestui proiect, societatea va realiza lucrari de consolidare, rezistenta, arhitectura, edilitare, de instalatii si utilitati.
 

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter