RO EN
Košík je prázdný

HIDROELECTRICA are proiecte de retehnologizare si modernizare de 3 miliarde lei

Hidroelectrica are in plan o serie de proiecte de retehnologizare si modernizare a hidrocentralelor existente, cu o valoare estimata totala de circa 3 miliarde lei, acoperind capacitati cu o putere instalata totala de aproape 2.000 MW si o productie medie anuala de aproximativ 4.651 GWh/an, conform Strategiei Investitionale a companiei. Prin retehnologizare se urmareste cresterea nivelului tehnologic al centralelor hidroelectrice si imbunatatirea functionarii acestora pe durata intregului ciclu de viata, prin implementarea solutiilor tehnice de ultima generatie care sa permita operarea de la distanta, cu implicarea minima a factorului uman.
 
Retehnologizarea CHE Dimitrie Leonida – Stejaru (comuna Pangarati, judetul Neamt). Lucrarile sunt in curs de executie si vizeaza cresterea randamentului hidroagregatelor, a volumului de servicii de sistem, aducerea echipamentelor la nivelul tehnic impus de cerintele de siguranta si fiabilitate, reducerea la minimum a perioadei de indisponibilitate a centralei, precum si asigurarea respectarii cerintelor privind protectia mediului. Lucrarile sunt derulate de asocierea Romelectro SA Bucuresti - Litostroj Power doo Slovenia, valoarea investitiei ajungand la 439,86 milioane de lei (fara TVA). In data de 5 martie 2020 a fost pus in functiune HA 6, complet retehnologizat, avand o putere instalata de 55 MW, fata de 50 MW putere initiala. Contractul se afla in derulare prin continuarea lucrarilor de retehnologizare la celelalte hidroagregate (HA).
 
Retehnologizarea AHE Vidraru are ca obiective principale pregatirea echipamentelor si instalatiilor din Centrala Vidraru si de la celelalte obiecte ale amenajarii pentru un nou ciclu de functionare, de minimum 30 de ani. Este urmarita cresterea puterii active a fiecarui hidroagregat de la 55 MW la minimum 58,8 MW, cu mentinerea debitului maxim evacuat de 22,5 mc/s pe agregat (respectiv 90 mc/s total centrala). Demersurile pentru obtinerea Avizului de Gospodarirea Apelor, incepute in 2016, sunt inca in derulare, Hidroelectrica fiind nevoita sa obtina un nou Certificat de Urbanism (emis la 24 aprilie 2019, cu valabilitate de 24 de luni). In luna octombrie 2019, APM a emis Decizia etapei de incadrare, unde se precizeaza ca proiectul se supune evaluarii impactului asupra mediului, se supune evaluarii adecvate si nu se supune evaluarii impactului asupra corpurilor de apa. In acest sens Hidroelectrica a achizitionat serviciile de elaborare a documentatiilor pentru obtinerea acordului de mediu, procedura pentru obtinerea avizului de mediu fiind in derulare la autoritatile competente. Valoarea totala a investitiei este de 530 milioane de lei (fara TVA). Durata estimata de implementare a proiectului este de circa 80 de luni de la data semnarii contractului si obtinerii avizelor si aprobarilor necesare.
 
Retehnologizare CHE Mariselu. Centrala hidroelectrica Mariselu este o centrala subterana de mare cadere, amplasata la circa 300 de metri amonte de confluenta paraului Lesu cu Somesul Cald (judetul Cluj). In anul 2014, a fost elaborat SF pentru retehnologizare CHE Mariselu, iar in 2019 au fost demarate demersurile pentru obtinerea Avizului de Gospodarirea Apelor si Acordului de mediu, proceduri aflate inca in derulare. Hidroelectrica a obtinut Certificatul de Urbanism (la data de 10 aprilie 2019, cu valabilitate de 20 de luni). Valoarea totala a investitiei ajunge la 285 milioane de lei (fara TVA), durata de realizare a proiectului fiind de 70 de luni de la data semnarii contractului si obtinerii avizelor si aprobarilor necesare.
 
Retehnologizare CHE Raul Mare Retezat, uzina de derivatie, de mare cadere. Prin implementarea acestui proiect se urmareste: cresterea disponibilitatii la nivel de hidroagregat si centrala si indeplinirea cel putin a parametrilor proiectului initial; reducerii costurilor de mentenanta; asigurarea conditiilor de performanta tehnica in vederea calificarii grupurilor pentru realizarea de servicii tehnologice de sistem; introducerea unui sistem care sa permita, in viitor, monitorizarea si comanda centralizata din DHA-Hateg/DEN; asigurarea parametrilor functionali optimi, fiabilitatii si disponibilitatii in exploatare a echipamentelor centralei, nodului de presiune si prizei aductiunii.
Valoarea totala a investitiei este de 417,28 milioane de lei (fara TVA), data de finalizare a proiectului fiind prevazuta la circa 72 de luni de la data semnarii contractului si obtinerii avizelor si aprobarilor necesare.
 
Retehnologizare CHE Bradisor. Amenajarea Bradisor face parte din schema de amenajare complexa a raului Lotru, iar CHE este o centrala subterana prevazuta cu doua hidroagregate. Prin retehnologizare se urmareste, in principal, cresterea randamentului hidroagregatului cu cel putin 2% fata de randamentul din proiectul initial si majorarea domeniului de functionare a grupurilor de la 40÷50 MW pe grup, la 20÷57,5 MW pe grup. De asemenea, prin proiect Hidroelectrica are in vedere functionarea CHE Bradisor si a celorlalte obiecte ale amenajarii, in conditii de siguranta, pentru un ciclu de 30 de ani. Valoarea totala a investitiei este de 167,86 milioane de lei, data de finalizare a proiectului fiind de 56 de luni de la data obtinerii tuturor avizelor si aprobarilor necesare.
Pentru CHE Raul Mare Retezat, CHE Bradisor, statiile de pompare energetica de mare putere Petrimanu, Jidoaia si Lotru Aval-UHE Dorin Pavel sunt contractate studiile de fezabilitate. Pentru aceste proiecte au fost incepute si procedurile pentru obtinerea avizelor de mediu si gospodarire a apelor.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter