RO EN
Košík je prázdný

ISC: Principalele nereguli in constructii vizeaza segmentul rezidential

Cele mai multe cazuri de incalcare a legislatiei in domeniul constructiilor tin de nerespectarea autorizatiei de construire, sectorul cel mai predispus in acest sens fiind reprezentat de cel al constructiilor rezidentiale, potrivit Inspectoratului de Stat in Constructii (ISC), in timp ce problemele segmentului de infrastructura din acest punct de vedere sunt minime. In cazul nerespectarii legislatiei, masurile impuse de autoritate au vizat atat sanctionarea contraventionala si oprirea lucrarilor, cat si sesizarea Institutiei Prefectului sau a emitentului autorizatiei de construire/ desfiintare, in vederea anularii actului de autoritate emis si a opririi executarii lucrarilor. Printre masuri se afla, de asemenea, sesizarea organelor de urmarire penala (pentru faptele care constituie infractiuni); oprirea, refacerea, expertizarea sau consolidarea lucrarilor; desfiintarea lucrarilor; neautorizarea continuarii lucrarilor ajunse in faze determinante; interzicerea utilizarii constructiilor etc. "Unele neclaritati ale legislatiei in domeniu, care nu precizeaza obligatiile si raspunderile tuturor celor ce activeaza pe piata constructiilor, precum si lipsa unei educatii in acest sens a beneficiarilor-persoane fizice sunt doua aspecte importante care favorizeaza incalcarea legislatiei", au declarat oficiali din cadrul ISC.
 
Neconformitatile pietei materialelor de constructii tin de atestari si documentatii
In domeniul supravegherii pietei produselor pentru constructii, principalele neconformitati indicate de inspectori se refera la introducerea pe piata a materialelor/ sistemelor fara atestarea conformitatii produsului sau cu documente de atestare a conformitatii expirate. De asemenea, sunt frecvent intalnite neconformitati referitoare la continutul dosarului tehnic (de exemplu, privind lipsa procedurilor de control al productiei in fabrica sau proceduri de control al productiei in fabrica incomplete, precum si privind existenta si modul de aplicare a marcajului CE, informatiile ce insotesc marcajul CE, continutul declaratiei de conformitate/ performanta, certificatele de conformitate /evaluare a constantei performantei etc.
 
Peste 10.000 de controale, derulate in semestrul intai
ISC a desfasurat, in primul semestru al anului 2014, 10.512 activitati de control in domeniul calitatii in constructii, performantei energetice a cladirilor, urbanismului, amenajarii teritoriului si autorizarii executarii lucrarilor, dispunand, ca urmare a acestora, un numar de 12.321 de masuri. Activitatea de control s-a raportat, in trimestrul intai din 2014, la 36.002 de obiective de investitii aflate in evidenta, iar in trimestrul al doilea, la 32.197 de astfel de obiective, numarul agentilor economici cu activitate in constructii (societati comerciale, institutii, persoane fizice etc.) fiind de 7.883 in primul trimestru si 12.138 in cel de-al doilea. ISC a dispus instituirea activitatii de urmarire speciala a comportarii in timp a constructiilor in cazul a 189 de obiective, in primele trei luni ale anului in curs si la 341 de obiective, in intervalul aprilie-iunie 2014.
 
Aproape 1.500 de neconformitati pe piata materialelor de constructii, in semestrul intai
In domeniul supravegherii pietei produselor pentru constructii, al statiilor de producere a betoanelor, de mixturi asfaltice si agregate minerale, baze de productie si al laboratoarelor de incercari in constructii, inspectoratul a efectuat, in primul semestru a.c., 1.170 de activitati de verificare. "Activitatea de control s-a raportat, in trimestrul intai, la un numar de 3.599 de agenti economici si 3.217 de entitati cu activitate in domeniu, aflate in evidenta ISC, iar in trimestrul al doilea, la un numar de 3.528 de agenti economici si la 3.179 de entitati de acest fel. In urma controalelor, s-au constatat 1.488 de neconformitati si au fost dispuse 1.593 de masuri. In cazul unui operator economic, in urma constatarii lipsei agrementului tehnic, a fost dispusa masura interzicerii comercializarii si a utilizarii produsului pentru constructii", au specificat oficiali din cadrul ISC.
Potrivit institutiei, controlul de stat in constructii se organizeaza si se exercita conform unor programe trimestriale intocmite de inspectoratele regionale si aprobate de conducerea ISC, care prevad controale curente, verificari in faze determinante ale executiei lucrarilor de constructii si, dupa caz, controale tematice avand ca obiect analiza unor probleme complexe legate de calitatea constructiilor sau de sistemul calitatii in constructii, precum si controale la autoritatile administratiilor publice centrale si locale implicate in elaborarea certificatului de urbanism si a autorizatiei de construire. In plus, se mai efectueaza controale prin sondaj, din dispozitia conducerii ISC, precum si din initiativa proprie a conducerilor inspectoratelor regionale, precum si ca urmare a unor semnale ce decurg din controalele efectuate anterior sau ca rezultat al petitiilor transmise institutiei. Toate activitatile mentionate anterior vizeaza respectarea actelor normative si a reglementarilor tehnice privind activitatile din constructii.
 
Obiectivele ISC
Printre obiectivele Inspectoratului de Stat in Constructii, se afla:
  • armonizarea legislatiei nationale din domeniul constructiilor cu legislatia europeana, in domeniul de competenta in care se exercita controlul;
  • interventia operativa in toate cazurile producerii unor accidente tehnice la constructii aflate in exploatare sau in executie, pentru impunerea masurilor de limitare a utilizarii constructiilor care pot constitui un pericol public la adresa cetatenilor, pentru izolarea zonelor afectate si expertizarea tehnica a constructiilor in vederea stabilirii deciziei de interventie;
  • combaterea cazurilor deosebite de nerespectare a legislatiei in domeniu, in vederea diminuarii fenomenului de indisciplina in autorizarea si executarea lucrarilor de constructii, precum si pentru prevenirea accidentelor si asigurarea calitatii constructiilor;
  • redimensionarea numarului de inspectori din structurile teritoriale de control, pe domenii si specialitati de control si in raport cu obiectivele de constructii aflate in evidenta acestora;
  • actualizarea procedurilor de control al calitatii constructiilor;
  • promovarea unor modele de buna practica in domeniu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter