RO EN
Košík je prázdný

VALORIA: Legatura puternica intre eficienta energetica si Internetul Lucrurilor (IoT)

Ce legatura exista intre eficienta energetica si Internetul Lucrurilor (IoT)? Pentru a raspunde la aceasta intrebare mai intai trebuie sa definim ce este Internetul Lucrurilor. IoT este reteaua de obiecte fizice care au incorporata o tehnologie ce le permite sa comunice si sa interactioneze cu mediul extern. O solutie IoT este un produs/obiect mixat cu un serviciu, livrat avand la baza o tehnologie ce foloseste Internetul.
Dispozitive si aplicatii in IoT
Exemplele de dispozitive conectate la IoT din domeniul eficientei energetice includ: senzori simpli, senzori mai complexi (de exemplu, dispozitive de masurare a puterii electrice), dispozitive de actionare (de exemplu controler de camera HVAC), controale logice programabile (PLC), etc. Acestea pot fi utilizate in cladiri rezidentiale sau in cladiri de birouri, in spatii comerciale sau in spatii industriale.
Aplicatiile IoT pot varia de la o simpla aplicatie de monitorizare pentru masurarea temperaturii intr-o cladire, la o aplicatie complexa pentru asigurarea automatizarii energetice complete a unei facilitati de productie industriala. Aplicatiile IoT din domeniul eficientizarii energetice pot transmite datele colectate la momente prestabilite sau in timp real.
Solutii traditionale si emergente
Solutiile traditionale de IoT utilizeaza sisteme complexe de gestionare a cladirilor (Building Management System) interconectate cu controale logice programabile care trimit ordine actuatorilor pe baza datelor venite de la senzori. Sistemul trebuie sa tina cont, in timp real, de foarte multi parametri, de la prognozele meteo la costul energiei.
Solutiile emergente de IoT se bazeaza pe senzori si actuatori care interactioneaza intr-o maniera autonoma. Pentru a asigura gestionarea parametrilor de functionare a cladirii in timp real, un grup local de dispozitive va schimba informatii (de exemplu, puncte de temperatura) cu alte grupuri de nivel superior, pentru a construi aplicatia globala de control al cladirii. Aceasta abordare necesita dispozitive mai inteligente, dar ofera aceleasi rezultate fara structura complexa a unui sistem BMS si PLC. Mai mult decat atat, autonomia locala face sistemul mai rezistent si mai fiabil, si il elibereaza de constrangerile de comunicare.
Impactul asupra domeniului eficientei energetice
Internetul Lucrurilor are un impact major asupra eficientei energetice, confirmand tendinta clara pentru obiectele conectate. Totul trebuie conectat, chiar daca serviciile nu sunt clar definite la inceput. Arhitecturile si tehnologiile actuale pentru conectarea obiectelor trebuie sa se adapteze. Modelele de afaceri din IoT vor fi orientate spre aplicatii si servicii, unde analizele Big Data vor fi esentiale. Aceasta este o schimbare dramatica fata de aplicatiile de astazi, unde valoarea este in dispozitive (senzori / actuatori). Ecosistemul evolueaza foarte repede. Este imposibil de anticipat cum vor arata peste cativa ani solutiile IoT.
Beneficiile IoT in eficientizarea energetica
Beneficiile potentiale ale Internetului Lucrurilor in domeniul eficientei energetice sunt uriase, in special pentru utilizatorii finali si pentru integratori. Dispozitivele bazate pe IoT vor permite utilizatorilor acestei tehnologii sa masoare, sa verifice si sa adapteze rapid parametrii instalatiilor sau cladirilor in functie de cerintele consumatorilor, de costul materiilor prime sau de preturile la energie.
Pentru integratorii de sisteme de eficienta energetica, IoT va imbunatati capacitatea de a raspunde nevoilor clientilor, reducand rapid timpul de integrare si punere in functiune. Integratorii vor imbunatati capacitatea de intretinere a sistemelor, utilizand capacitatea de diagnosticare si reparare la distanta a dispozitivelor.
Concluzie
IoT promite sa ofere solutii flexibile, utilizand noi solutii de comunicare provenind din lumea internetului. In consecinta, noi jucatori sunt atrasi de aceasta piata. IMM-urile si start-up-urile pot oferi solutii cu costuri reduse, cel putin pentru un set complet de aplicatii de nisa, si pot deveni competitori directi ai jucatorilor traditionali mari.
In concluzie, dezvoltarile IoT din domeniul eficientei energetice ofera oportunitati uriase atat pentru actorii traditionali - in cazul in care acestia sunt capabili sa creeze si sa animeze comunitati deschise - cat si pentru noi jucatori si integratori care au din start avantajele acestor comunitati, ca parte a modelelor lor de business.
Despre EnergyPal
Fondatorul brandului EnergyPal, dipl.ing. Lucian Anghel, are experienta in operarea si mentenanta cladirilor insumand peste 3.000.000 mp in Romania. Experienta acumulata in decursul a 15 ani de facility management a condus la realizarea conceptului EnergyPal de eficienta energetica, prin care clientii beneficiaza de cele mai eficiente solutii de reducere a costurilor de operare a cladirilor. Echipa EnergyPal este constituita din personal cu experienta de peste 8 ani in facility management si asistenta tehnica. Personalul este specializat in domeniile: smart metering, HVAC (instalatii termice si de climatizare), automatizari, izolatii, luminotehnica, mentenanta preventiva si predictiva. Solutiile si tehnologiile folosite au ca rezultat reducerea costurilor de operare ale beneficiarilor, ceea ce permite finantarea solutiilor din economiile realizate.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter