RO EN
Košík je prázdný

COLLIERS: Incetinirea economica poate fi evitata prin automatizare si productivitate

Somajul foarte scazut, cresterea dinamica, emigrarea si dezvoltarea rapida a sectorului de servicii au creat o lipsa acuta de forta de munca in regiunea Europei Centrale si de Est (ECE). Conform ultimului raport intitulat “CEE Labour Force Riddle” al companiei de consultanta imobiliara Colliers International, o posibila incetinire economica rezultata in urma acestei situatii poate fi evitata prin mai multe solutii.
In prezent, disponibilitatea scazuta a potentialilor angajati este, poate, cel mai important factor luat in considerare de catre companii atunci cand evalueaza planurile de afaceri si perspectivele de extindere in regiune. In cazul in care problema lipsei fortei de munca din cele mai mari 6 state membre UE din regiunea ECE nu este rezolvata, ar putea urma presiuni asupra cresterii PIB care s-ar putea transforma chiar si intr-o recesiune, iar efectele negative asupra investitiilor s-ar resimti pe termen mediu sau lung. Toate aceste elemente ar putea avea implicatii negative asupra pietei imobiliare din ECE in urmatorul ciclu economic.
„Problema aceasta exista deoarece, de regula, atunci cand economiile ating niveluri ciclice scazute ale somajului, precedentul istoric arata ca va avea loc o incetinire economica. Aceasta incetinire presupune pierderea locurilor de munca, cresterea ratei somajului si, astfel, se restabileste un echilibru pe piata muncii. Acest mecanism implica pierderi economice deloc atragatoare pentru factorii de decizie politica, pentru mediul de afaceri sau pentru proprietarii de active imobiliare”, a declarat Mark Robinson, CEE Research Specialist.
Exista 6 solutii care ar putea rezolva aceasta problema:
1. Reintoarcerea fortei de munca din vest. In jur de 0,5 mil. locuitori ai celor 6 tari din ECE au migrat spre vest in 2016. Efectul de bumerang nu se resimte inca, insa conditiile economice care sa il declanseze, inclusiv cresterea salariilor in regiune, sunt prezente.
2. Imigratia din est, din fosta URSS si nu numai, poate stimula forta de munca din ECE. Prezenta strainilor este vizibila in regiune pentru prima data. Aproape 7,1% din populatia Cehiei in 2017 a fost straina, potrivit datelor Bancii Mondiale. Cea mai mica rata a fost de 1,8% in Polonia, daca tinem cont de estimarea Bancii Mondiale de 221.307 de ucraineni prezenti in aceasta tara, desi cifra ar putea fi considerabil mai mare. Ucrainenii influenteaza performantele economice ale Poloniei si rezolva problemele demografice si ale fortei de munca.
3. Imbunatatirea calitatii muncii furnizate in regiune, printr-o educatie si o formare mai buna pentru a spori productivitatea. Mutarea angajatilor din posturile publice poate fi o optiune in Ungaria si Slovacia.
4. Cresterea "ratei de activitate" a populatiei cu varsta cuprinsa intre 15 si 64 ani si, probabil, si a celor la varsta de pensionare. In ultimii 15 ani, regiunea a avut succes cu politicile menite sa creasca participarea fortei apta de munca.
5. Automatizarea si reducerea orelor de lucru saptamanale ar putea ajuta. Automatizarea imbunatateste productivitatea fiecarui angajat prin eliminarea unor angajati. Tarile cu probleme legate de forta de munca pot incuraja indirect chiar investitiile companiilor in automatizare. In timp ce regiunea ECE nu este deloc singura care se confrunta cu aceasta amenintare la adresa locurilor de munca, o pondere ridicata a PIB-ului regiunii este generata de industria prelucratoare, intr-un context al pietei muncii tensionate. Automatizarea in industria prelucratoare poate face diferenta din prisma cererii de forta de munca mai degraba in industrie decat in servicii. Semnele unor evolutii in aceasta directie sunt prezente in Germania, unde putem vedea exemple de trecere la o saptamana de lucru de 28 de ore in companiile de productie auto.
6. Recesiunea nu este inevitabila pentru economiile tarilor ECE, dar inflatia este in crestere, iar bancile centrale incep sa majoreze ratele dobanzilor. O incetinire economica poate actiona pentru a reduce cererea de munca.
Primele doua solutii pot avea rezultate bune pe termen scurt. Solutiile 3 si 4 sunt avantajoase pe termen lung. Ultimele doua sunt prea putin utile in perspectiva.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter