RO EN
Košík je prázdný

TARA: E-Commerce si automatizarea, principale motoare de crestere a industriei IT

e-Commerce-ul, automatizarea proceselor industriale si optimizarea fluxurilor de lucru, alaturi de digitalizarea sistemului public, au fost principalele motoare de crestere ale industriei de software din Romania in 2021, estimata, anul acesta, la peste 9 miliarde euro, conform TARA Interactive, companie de tehnologie.
Pe langa evolutia organica, din acest an pandemic, la cresterea industriei de profil a contribuit reputatia buna la nivel international a inginerilor software romani, tot mai cautati, in proiecte complexe care implica tehnologii inovative, de generatie noua, precum: blockchain, AI, big data, deep learning, streaming etc.
"Ne asteptam la un avans cu atat mai accelerat al industriei in 2022, pe fondul investitiilor mai mari, ca urmare a intrarii in piata a fondurilor europene. Estimam investitii in crestere in zona de Big Data si AI, in special pe segmentul companiilor mari, a caror nevoie a evoluat de la solutii software care stocheaza datele (solutii de tip ERP, CRM) la o nevoie de a intelege acele date si a le interpreta intr-un mod corect pentru a putea lua decizii bune si in timp real. Totodata, pentru anul viitor, anticipam adoptarea mai accelerata a tehnologiilor blockchain, care ar aduce beneficii de trasabilitate, audit, securitate cibernetica etc.", spune  Vlad Lepadatu, Managing Partner la TARA Interactive.
O alta particularitate care a contribuit la evolutia industriei locale de software este infrastructura IT foarte bine dezvoltata, care faciliteaza conectarea si dezvoltarea pe servere din alte tari, aspecte care ofera accesul inginerilor software romani la proiecte complexe, internationale, in industrii de top, unde gradul de inovatie si de adoptie de noi tehnologii este foarte mare, precum: banking, retail, eCommerce, medical, e-learning, logistica, oil & gas.
"In prezent, 70% din cifra de afaceri este generata de proiecte din afara tarii, in conditiile in care, desi are resurse umane in masura sa dezvolte tehnologii de top, piata din Romania are de recuperat circa 5-10 ani in raport cu state tari precum Marea Britanie si SUA in ceea ce priveste inovatia si adoptia digitalizarii in companii. Avand in vedere comunicarea fara bariere lingvistice cu clientii - inginerii romani au cunostinte de limba engleza peste medie - si infrastructura IT foarte buna, dar si cererea din pietele vestice si deschiderea catre inovatie, am creat usor colaborari in aceste regiuni si am crescut proiecte de referinta", mai spune Vlad Lepadatu.
Anul acesta, cele mai importante proiecte dezvoltate de TARA Interactive au fost: 
  • optimizarea consumului de combustibil pentru flote de transport (SUA);
  • optimizare de procese pe tot lantul de productie si distributie (containere in porturi);
  • agrifood supply chain  - proiect ce a presupus optimizarea incarcarii tirurilor cu produse agrifood si optimizarea rutelor de distributie, astfel incat sa lase o amprenta de carbon cat mai redusa;
  • eCommerce;
  • dezvoltarea unei aplicatii de mobil pentru gestionarea reducerilor si cardurilor de fidelitate;
  • Enterprise Content Management System cu un motor complex de calcul a rezultatelor cautarilor in functie de prioritatile de business ale companiei.
 
Migrarea fortei de munca in IT - cea mai mare provocare
In ceea ce priveste provocarile industriei, si in 2021, migrarea fortei de munca in IT si lipsa de stabilitate a angajatilor pe termen mediu au pus presiune pe industrie, facand-o atipica. In masura in care proiectele complexe de IT se implementeaza in ani, angajatii din IT considera normala schimbarea jobului la 6 luni. Ori aceasta lipsa de sincronizare, combinata cu dinamicitatea industriei si a fortei de munca, fac ca evolutia industriei locale de software sa fie greu predictibila. Se observa insa o crestere a cererii de specialisti IT, fiind o oportunitate de a recalifica profesional personalul din alte domenii care sunt in declin - acesta fiind unul dintre trendurile pe care compania romaneasca de software TARA Interactive le anticipeaza pentru 2022. 
Cu aceste premise, TARA Interactive are in plan dublarea echipei pana la jumatatea anului viitor si a deschis deja 30 de pozitii noi pentru sediile din Bucuresti si Chisinau. In prezent, echipa TARA Interactive are 20 de angajati la Bucuresti si 10 la Chisinau, ce dezvolta software personalizat si aplicatii mobile pentru clienti din Statele Unite ale Americii, Europa de Vest si Romania. Cele 30 de pozitii deschise in birourile TARA Interactive din Bucuresti si Chisinau vizeaza preponderent absolventi de studii de profil informatic, cu un nivel de experienta de pana la 3 ani, care isi doresc sa lucreze pe tehnologii noi, precum VueJS, React, NodeJS, Computer Vision, blockchain, deep learning etc.
***
TARA Interactive este o companie romaneasca inovativa, care contribuie la transformarea digitala a clientilor sai prin furnizarea de servicii de dezoltare software si consultanta care stimuleaza competitivitatea si inovatia. In prezent, TARA Interactive are 30 de angajati in birourile din Bucuresti si Chisinau si desfasoara proiecte interantionale (SUA, Marea Britanie, Europa, Romania, etc), in domenii precum fintech, sport, consultanta, transport, logistica, ecommerce si retail.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter