RO EN
Košík je prázdný

SIGURA: "Vom lansa noi tehnologii in domeniul sigurantei la incendiu"



Horia Mihai Nicolescu (60 de ani)

Functia/Firma: director general al grupului de firme Sigura;
Studii: Institutul de Arhitectura "Ion Mincu";
Experienta profesionala: peste 35 de ani in domeniul sigurantei la incendiu.
 
Grupul Sigura, principalul furnizor al pietei autohtone de solutii globale in domeniul securitatii la incendiu, a inregistrat in 2009 o cifra de afaceri de peste 4,2 milioane de euro si previzioneaza mentinerea sau o usoara crestere pentru acest an. Societatea Sigura TFBE (Total Fire & Building Engineering) aniverseaza sase ani de activitate pe piata romaneasca avand un nou sediu construit in zona Platformei Policolor. Dezvoltarea rapida a companiei si cresterea portofoliului acesteia au impus diversificarea si specializarea ofertei, astfel incat, in 2005 s-a format societatea Sigura Prometeu & Consult (ce furnizeaza consultanta de specialitate, organizare de cursuri de formare de specialisti in domeniu etc.). In 2006 a fost infiintata Sigura Instal (ce are ca domeniu de activitate realizarea lucrarilor de montaj a sistemelor de securitate la incendiu), iar in 2008 s-a fondat firma Sigura Protect (specializata in lucrari de aplicare a unor solutii de protectie la foc a structurilor constructive si tubulaturilor de ventilatie). O echipa formata din 29 de profesionisti, avand certificari nationale si internationale de specialitate, acopera orice componenta majora din domeniul securitatii la incendiu, in toate etapele de realizare a cladirii: proiectare, executie, exploatare.

- Cum a evoluat segmentul sistemelor de siguranta la incendiu in anul 2009 si care sunt previziunile pentru 2010?
- Daca acceptam ideea ca sistemele de securitate la incendiu (noua denumire a conceptului de „siguranta la foc”) sunt indisolubil legate de sectorul de constructii, raspunsul se impune de la sine. In 2009, instalarea noilor sisteme de securitate la incendiu a consemnat o cadere abrupta, dictata de reducerea activitatii de realizare a noilor edificii. Trebuie facuta, insa, o nuantare privind regresul pietei aproape in exclusivitate in zona marilor investitii (cele de cateva sute de milioane de euro, realizate cu imprumuturi bancare), fata de cea a micilor proiecte (finantate din venitul propriu al companiilor) – care au ramas aproximativ la acelasi nivel. Avand in vedere ca in 2009 au disparut marii investitori (sursa principala de contracte), putem spune ca in 2009 am muncit mai mult pentru mai putine venituri. Luand in considerare si faptul ca - in orice domeniu - performanta si calitatea presupun costuri suplimentare si ca acestea sunt apanajul, de obicei, cu precadere al marilor investitori (din motive de presiune a asiguratorilor clientilor cu pretentii, de prestigiu al marcii/imaginii de firma etc.), rezulta ca a fost vorba, de fapt, despre o dubla scadere: una cantitativa (prin reducerea masiva a volumului investitiilor) si alta calitativa (pentru ca investitorii mici au o putere financiara redusa si, in consecinta, sunt interesati – in primul rand - de pretul serviciilor in detrimentul calitatii acestora). Nu am niciun motiv sa cred ca aceste tendinte nu se vor pastra, ba chiar se vor accentua in 2010.
- Descrieti modul in care criza financiara a afectat activitatea pe care o desfasurati.
- Situatia descrisa anterior s-a coroborat cu efectele crizei financiare (care au generat o circulatie mai lenta a banilor), ceea ce a determinat o lipsa accentuata de lichiditati, cu impact in capacitatea financiara a firmei. Aceasta s-a datorat intarzierilor la plata ale clientilor sau chiar intrarii acestora in incapacitate financiara. Aproape toti marii parteneri si-au reesalonat debitele, ceea ce ne-a creat si ne creeaza dificultati serioase, atat interne, cat si externe, in ceea ce priveste indeplinirea contractelor asumate cu furnizorii. Intrucat importam toate echipamentele, achitarea la termen a facturilor, in conditiile amanarii platilor de catre clientii nostri, ne prinde ca intr-un cleste. Am avut, insa, o politica financiara extrem de prudenta, care, impreuna cu absenta imprumuturilor la banci, ne-a permis totusi - anul trecut – sa ne derulam in grafic toate contractele si chiar sa finalizam noul sediu, sa pastram nivelul salariilor si al bonusurilor de performanta si sa deschidem firma Sigura Protect, ceea ce a insemnat inca o investitie suplimentara intr-un an foarte greu. Si pe viitor vom continua strategia de a promova noi tehnologii inovatoare in Romania, astfel incat sa oferim clientilor, companii nationale si multinationale, cele mai moderne solutii de protectie la foc. A fost un an foarte greu, dar am invatat, totusi, multe despre strategia de criza. In ceea ce priveste proiectele mari aflate in derulare pot fi mentionate: ansamblul Upground (o investitie a Deutsche Bank in cladiri de birouri in Bucuresti) si fabrica de anvelope realizata de compania americana Delphi, in Iasi.
- Ce categorie de sisteme a inregistrat cele mai multe cereri?
- Trendul mondial, de trecere de la sistemele pasive la cele active de securitate la incendiu, s-a observat si in Romania. Intrucat specialistii nostri au fost mereu cei care au adus pe piata autohtona principalele noutati mondiale in domeniul securitatii la incendiu, era firesc ca acest lucru sa se reflecte si in structura lucrarilor. Am realizat sisteme de detectie si stingere cu gaz Inergen, sisteme de stingere cu ceata de apa, tehnologii pentru bucatarii profesionale si bariere virtuale cu cortine etanse la fum si foc – care, impreuna cu vopsitoriile cu sisteme termospumante, au reprezentat peste 85% din totalul lucrarilor in 2009. Romania incepe sa se inscrie pe tendinte europene si mondiale – in care ponderea credibilitatii referitoare la eficienta unui concept de securitate la incendiu pentru o cladire se deplaseaza catre sistemele bazate pe tehnologia moderna, in detrimentul solutiilor «clasice».
- Nominalizati principalii furnizori ai Sigura.
- In prezent, lucram – in conditii de exclusivitate - cu 16 furnizori internationali, dintre care pot fi amintite companiile: Tyco, Schott, Sika, Coopers Blinds etc. Asiguram, astfel, o calitate ridicata a echipamentelor si o fiabilitate maxima a acestora – ceea ce, impreuna cu o echipa profesionista si o atitudine orientata catre necesitatile clientului, ne-au asigurat succesul si pozitia pe piata romaneasca de specialitate. Mai mult chiar, principalele parteneriate cu furnizorii dureaza inca de la inceputul activitatii noastre. O politica extrem de corecta a angajamentelor si a platilor ne-a asigurat o credibilitate maxima, dar si o cooperare extrem de loiala si corecta cu acestia.
- Ce prevede strategia pentru dezvoltare in intervalul urmator?
- Evident ca strategia companiei s-a adaptat la situatia de pe piata, ceea ce inseamna ca invatam permanent si ne ajustam activitatea pe parcurs. Pentru intervalul urmator vom aplica planuri cu tinte pe termen scurt (3-6 luni), vizand – pe cat posibil - o dezvoltare numai din resurse interne, pentru a evita indatorarea la banci pana cand piata nu se va stabiliza, iar institutiile bancare nu vor practica dobanzi acceptabile. Procesul de extindere se coroboreaza cu eforturile de reducere a cheltuielilor si de eficientizare a acestora, in baza unui program propriu de gestiune. Acordam o mai mare atentie strategiei de grup si implementarii experimentale a unei noi organigrame in «firma-mama», pentru motivarea personalului in gasirea de solutii inovatoare si cresterea cifrei de afaceri. De asemenea, ne-am propus si deschiderea directa catre piata a firmelor Sigura Instal si Sigura Protect din cadrul grupului, pentru contractarea unor lucrari mai mici, cu circuit rapid de incasare. In sfarsit, dorim sa structuram cateva solutii - pachet adaptate clientilor, precum si sa ne pastram avansul tehnologic prin lansarea de noi tehnologii in premiera, metoda pe care am aplicat-o cu succes pana acum. Aceasta ne poate oferi un avantaj tehnologic si financiar temporar in raport cu alte firme din bransa.
- Care sunt problemele specifice perioadei actuale?
- Paradoxal, cele mai mari probleme nu le intampinam in relatia cu firmele concurente de pe piata specifica, ci avem dificultati cu birocratia, cu atitudinea „bunului plac” si cu mentalitatile retrograde romanesti. Este normal ca intr-o economie de piata sa existe o competitie acerba, insa, daca aceasta este alterata si viciata de practici incorecte, de coruptie si incompetenta - venite tocmai din partea acelora care ar trebui sa reglementeze piata si sa vegheze la buna ordine a acesteia – se induce o atmosfera de domnie a arbitrarului. Astfel, apar firme necunoscute si neprofesionale, care castiga lucrari complexe la preturi imposibile, executa lucrari de cea mai slaba calitate, dar dau documente de calitate in regula - pentru ca sunt acoperite si girate tocmai de catre organismele care ar trebui sa nu le permita existenta! Si astfel se creeaza un mediu viciat si neprofesionist, care altereaza piata de specialitate.
Pentru cei care cunosc in profunzime regulile si mecanismele ce guverneaza acest domeniu in lume si care fac o comparatie cu situatia actuala din Romania - cauzele fundamentale ale starii actuale de la noi par a fi evidente si tin, preponderent, de incompetenta autoritatilor si de rezistenta acestora la orice incercari de modernizare si profesionalizare. Revenind la aspectele profesionale ale domeniului, trebuie spus ca, in ciuda eforturilor facute in ultima perioada, in Romania se manifesta inca plenar o marcata ramanere in urma fata de modul de abordare a problemei securitatii la incendiu din tarile Europei Occidentale. Nu este perceputa necesitatea unei abordari si formari profesionale, coerente si moderne a managementului securitatii la incendiu (MSI) de catre toti cei implicati in utilizarea acestui concept (atat practicieni, cat si legiuitori), iar lipsa acuta a unui cadru organizat de exprimare, care sa permita persoanelor din domeniu schimbul liber de opinii si experiente pozitive constituie o alta problema. Din pacate, in practica de proiectare a cladirilor din tara noastra, se constata deficiente in proiectarea elementelor fundamentale ale unui concept modern si eficient de securitate la incendiu – datorate atat lipsei de informare cu privire la noutatile din domeniu, cat si lipsei unui program coerent si organizat de formare a specialistilor. In prezent, numai Facultatea de Arhitectura din cadrul Universitatii de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”, din Bucuresti, organizeaza un asemenea curs, intitulat: "Securitatea la incendiu a cladirilor - principii de baza pentru proiectanti". De aceea, incepand cu luna martie a acestui an, vom deschide portile primei editii a evenimentului ”Zilele tehnice Sigura”, o actiune menita sa devina un prilej de prezentare a noutatilor in domeniu, un forum de idei inovatoare si discutii profesionale intre toti cei care au tangente cu domeniul securitatii la incendiu. O data pe luna, cei interesati vor putea afla noutatile specifice si vor aborda probleme de interes comun. Totodata, ca membru fondator, am contribuit si la infiintarea Asociatiei pentru Securitate la Incendiu - o organizatie apolitica, neguvernamentala si nonprofit, pe care dorim sa o transformam, in cel mai scurt timp, intr-o institutie profesionala deschisa tuturor celor ce activeaza pe piata si care doresc sa contibuie la fundamentarea tehnico-stiintifica si la promovarea conceptelor moderne privind securitatea la incendiu.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter