RO EN
Košík je prázdný

Stefan Constantinescu, BIMTECH: Digitalizarea a inceput si la nivelul primariilor

Cu siguranta se simte o accelerare a gradului de adoptie si de cunoastere a procesului de digitalizare si in domeniul constructiilor, iar lucrurile merg intr-o directie corecta, a declarat Stefan Constantinescu, presedinte si co-fondator, BIMTECH - Asociatia pentru Cercetarea, Dezvoltarea si Implementarea Tehnologiilor in Constructii din Romania, cu prilejul participarii la EURO-Constructii, videoconferinta pe tema digitalizarii sectorului de constructii din Romania, ce a avut loc recent. "Daca exista o parte pozitiva a pandemiei, aceasta este faptul ca ne-a fortat sa apelam la unelte care sa ne usureze viata si sa ne permita sa lucram remote, de acasa. Iar acest aspect cumva ajuta si misiunea noastra de a aduce procese eficiente si tehnologii noi in domeniul de constructii, care este unul conservator si cu rezistenta mare la schimbari", a precizat Stefan Constantinescu.
Asociatia BIMTECH a fost fondata in 2016 si reuneste arhitecti, urbanisti, ingineri de rezistenta, ingineri de instalatii, consultanti, constructori/ antreprenori etc. Organizatia promoveaza colaborarea intre membri si astazi are peste 30 de membri activi, cotizanti, inclusiv persoane fizice si juridice. Din 2016 si pana astazi, in cei 5 ani, BIMTECH a participat la peste 10 proiecte-pilot de implementare a procesului BIM in constructii, proiecte reale, executate, in care a aplicat principiile BIM, printre care si cel mai mare model BIM al unei cladiri existente in Romania.
"Ne-am dorit sa avem o abordare practica, pentru ca este facil in ziua de astazi sa studiezi, sa gasesti si sa adopti procese si tehnologii, insa am vrut cu adevarat sa le testam si sa vedem ce functioneaza la noi in sector. Pe langa aceasta, am initiat comitetul tehnic CT 335 in cadrul Asociatiei de Standardizare din Romania si am participat activ la traducerea standardului ISO 19650, recunoscut la nivel mondial ca reper in domeniul BIM, fiind primul document de acest fel tradus in Romania. Pe langa abordarea practica, am dorit sa aducem know how din exterior si modul prin care am considerat ca putem face aceasta a fost sa participam la conferinte internationale BIM. In plus, am popularizat si mediatizat conceptul BIM in nu mai putin de 30 de publicatii la nivel national. De asemenea, am lansat si o serie de videoclipuri pe Youtube - BIM Series -, la care lucram destul de mult pe partea de cercetare, incercam sa aducem cat mai multe informatii bune si sa le oferim gratuit sectorului de constructii. Una din directiile in care putem populariza conceptul de BIM este si conferinta anuala BIMcon, lansata in 2019 in Bucuresti. Anul trecut, in contextul pandemiei, am realizat o conferinta hibrid transmisa live din curtea Castelului Peles. Anul acesta, vom organiza o noua editie a conferintei nationale BIMcon, pe 2 decembrie", a spus Stefan Constantinescu la EURO-Constructii.
 
 
Recent, BIMTECH a demarat un nou proiect-pilot, GISCraft, alaturi de Graphein, initiat pentru a veni in intampinarea municipalitatilor pentru probleme legate de digitalizare si debirocratizare in gestionarea fondului construit.
"In esenta, incercam sa ii ajutam pe cei din administratiile publice locale sa utilizeze tehnologii care sa accepte modele IFC, modele BIM, pentru ca, din punctul nostru de vedere, acesta este un mod foarte bun de a accelera lucrurile. In momentul in care autoritatile publice solicita modele IFC, consideram ca s-a facut un pas imens catre digitalizarea sectorului de constructii in Romania. Din echipa proiectului, alaturi de mine, fac parte Petri Kokko, fondator Sova3D & KuntaD (Finlanda), Eugen Ursu, co-fondator Graphein si Andrei Fenyo, specialist in legislatie in constructii si vice-presedinte al OAR Bucuresti", a precizat specialistul.
El explica, în continuare, cum functioneaza procesul de digitalizare in primarii. "In primul rand, intregul oras este scanat fie din drona, fie de la nivelul solului si sunt generati nori de puncte, in baza carora sunt utilizate tehnologii finlandeze de conversie automata la cladiri si alte tipuri de obiecte. Acest software este capabil sa clasifice norii de puncte, astfel incat sa se separe, de exemplu, arborii de cladiri. Iar cladirile le poate genera in mod automat, in geometrii simple (LOD2). Acestea, desigur, necesita si un input uman la final, pentru a putea verifica ca totul este in regula si, intr-un final, obtinem un fisier open data care seamana cu Google Earth 3D, doar ca acesta este gestionat, efectiv, de primarii. Functionarii din primarii pot folosi platformele online Kunta3D, Sava3D si Lupapiste, destul de user friendly, pentru a analiza cu atentie daca sunt respectati indicatorii urbanistici - POT, CUT, retrageri etc., in autorizarea unui proiect. Este un mod foarte transparent si care nu lasa loc de interpretari, de a autoriza si a aviza lucrari de constructii", a explicat co-fondatorul BIMTECH.
 
 
Potrivit specialistului, harta Romaniei a fost recent importata in platforma romania.kunta3d.fi, dar inca nu a fost lansat oficial produsul, este o varianta demonstrativa. "Unul dintre proiectele noastre pilot a fost centrul comercial Bucur Obor, un proiect cu 48.000 mp, unde am reusit obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu folosind aceste modele BIM si, la nivel demonstrativ, platforma este capabila sa proceseze si sustina inclusiv modele complexe cum este acesta. In platforma se pot conecta si alte baze de date, cum ar fi baza de date cadastrala, dar, desigur, trebuie gasita o modalitate ca aceasta sa poata fi conectata live. Platforma permite atat nori de puncte, cat si modele open data, dar si IFC-uri, modele open data BIM. Iar, din punctul nostru de vedere, aceasta este o situatie ideala in care atat mediul privat, cat si cel public ar putea sa lucreze intr-un mediu tridimensional care sa contina si informatii semantice, astfel incat sa avansam si mai mult nivelul de adoptie. In aceasta perioada, lucram si la o strategie BIM la nivel national, uitandu-ne la modelele finlandeze, daneze, britanice, astfel incat sa gasim o modalitate sanatoasa de adoptie, sa nu fie un proces nici prea accelerat, dar nici de prea lunga durata. Invitam toti actorii implicati in domeniul BIM din Romania sa ni se alature pentru realizarea acestei strategii", a mai spus Stefan Constantinescu, in incheierea interventiei sale la EURO-Constructii.
***
Cea de-a cincea editie a seriei de videoconferinte EURO-Constructii, si a doua din 2021, organizata de publicatia Agenda Constructiilor, a avut loc pe 30 septembrie 2021 si a avut ca subiect de dezbatere "Transformare digitala, inovare si automatizare in sectorul de constructii si domeniile conexe". Evenimentul, ce s-a derulat pe o perioada de trei ore, s-a bucurat de interesul unui numar foarte mare de urmaritori, specialisti in arhitectura/ proiectare, constructii, dar si reprezentanti ai sectorului IT&C, atingand aproape 900 de vizualizari in mediul online (pe Facebook si Youtube).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter