RO EN
Košík je prázdný

PE: Tehnologiile bazate pe IA trebuie sa permita supraveghere umana permanenta

PE a adoptat marti propuneri privind modului optim in care UE poate sa reglementeze inteligenta artificiala (IA) pentru a stimula inovarea, standardele etice si increderea in tehnologie.
Parlamentul European se afla printre primele institutii care au formulat recomandari cu privire la normele din domeniul IA in ceea ce priveste etica, raspunderea si drepturile de proprietate intelectuala. Aceste recomandari pregatesc calea pentru ca Uniunea sa poata deveni lider mondial in dezvoltarea IA. Propunerea legislativa a Comisiei este asteptata la inceputul anului viitor.
Cadrul etic pentru IA
In raportul din proprie initiativa depus de Iban Garcia del Blanco (S&D, Spania), i se solicita Comisiei Europene sa prezinte un nou cadru juridic in domeniu. In acesta ar urma sa fie stabilite principiile etice si obligatiile legale ce trebuie respectate in dezvoltarea, introducerea si folosirea inteligentei artificiale, a roboticii si a tehnologiilor conexe in Uniune, inclusiv cand este vorba de software, algoritmi si date.
Raportul a fost adoptat cu 559 voturi pentru, 44 impotriva si 88 abtineri.
Legislatia viitoare ar trebui sa ia in considerare mai multe principii directoare, printre care: AI centrata pe factorul uman si realizata de oameni; siguranta, transparenta si responsabilitate; garantii impotriva prejudecatilor si a discriminarii; dreptul la compensatii; responsabilitatea sociala si de mediu si respectarea vietii private si a protectiei datelor.
Tehnologiile bazate pe IA cu grad ridicat de risc, precum optiunile de invatare autonoma, ar trebui sa fie dezvoltate in asa fel incat sa permita supravegherea umana in orice moment. Daca se foloseste o functionalitate care ar avea ca rezultat incalcarea grava a principiilor etice si ar putea reprezenta un pericol, ar trebui sa fie dezactivate optiunile de invatare autonoma si restabilit controlul uman.
Raspunderea pentru daunele cauzate de IA
In raportul din proprie initiativa depus de Axel Voss (PPE, Germania) se cere un cadru de responsabilitate civila orientat catre viitor, astfel incat cei care utilizeaza inteligenta artificiala cu grad ridicat de risc sa fie strict raspunzatori in caz de daune. Printr-un cadru juridic clar ar fi stimulata inovarea, companiile ar avea certitudine juridica, cetatenii ar fi protejati si increderea lor in tehnologiile bazate pe IA ar fi intarita prin descurajarea activitatilor care ar putea fi periculoase.
Normele ar trebui sa se aplice activitatilor fizice si virtuale bazate pe IA si ar trebui sa vizeze protectia vietii, a sanatatii, a integritatii fizice, a bunurilor, precum si acoperirea prejudiciilor imateriale semnificative in cazul in exista „pierderi economice verificabile”. Chiar daca nu exista multe tehnologii bazate pe IA cu risc ridicat, eurodeputatii considera ca operatorii ar trebui sa aiba o asigurare similara asigurarii auto.
Raportul din proprie initiativa a fost adoptat cu 626 voturi pentru, 25 impotriva si 40 abtineri.
Drepturile de proprietate intelectuala
Raportul depus de Stéphane Séjourné (Renew Europe, Franta) clarifica faptul ca rolul de lider mondial al Uniunii in domeniul inteligentei artificiale impune crearea unui sistem eficace pentru protectia drepturilor de proprietate intelectuala si garantii ca normele Uniunii in materie de brevete sa protejeze dezvoltatorii inovatori: Raportul subliniaza, insa, ca aceste obiective nu trebuie sa lezeze interesele creatorilor umani sau principiile etice ale Uniunii Europene.
Eurodeputatii considera ca trebuie sa facem diferenta intre activitatea creativa care utilizeaza IA si cea generata de IA. Ei subliniaza faptul ca IA nu ar trebui sa aiba personalitate juridica si ca, prin urmare, drepturile de proprietate intelectuala ar trebui sa fie acordate numai oamenilor. Textul abordeaza si drepturile de autor, colectarea de date, secretele comerciale, folosirea algoritmilor si falsurile ultrarealiste.
Raportul a fost adoptat cu 612 voturi pentru, 66 impotriva si 12 abtineri.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter