Competentele digitale ale angajatilor si joburile legate de Big Data si Artificial Intelligence sunt vitale pentru succesul proiectelor de transformare digitala ale companiilor, arata un studiu al companiei de consultanta in management Horvath, cu 40 de ani de experienta internationala si prezenta in Romania din 2005. Totodata, IMM-urile trebuie sa-si realinieze organizarea interna in contextul transformarii digitale, pentru a nu ramane in urma. Dintre companiile cu peste 10.000 de angajati, 57% au departamente pentru transformarea digitala, in timp ce numai 33% dintre firmele cu si sub 250 de angajati au in prezent astfel de departamente.
Acestea sunt cateva dintre rezultatele unui studiu realizat de Horvath si intitulat „IT Adaptive Study 2022: Digital Championship empowered by IT”. Studiul realizat in randul companiilor din peste 15 industrii precum automotive, finante, comert, IT, logistica si bunuri de larg consum - arata ca succesul in transformarea digitala este puternic abilitat de catre IT.
Externalizarea solutiilor complexe reprezinta un factor cheie care genereaza un plus de valoare in urma castigurilor rapide din cloud. Companiile urmaresc strategii de cloud consecvente cu caracteristici individuale de cloud si servicii. Alegerea unei strategii este determinata de factori individuali precum marimea companiei. Astfel, 44% dintre respondenti urmaresc o strategie cloud, iar 57% dintre ei planuiesc sa implementeze in urmatorii 3 ani. In ceea ce priveste hybrid cloud-ul 62% urmaresc deja, iar pentru 76% este o prioritate in 3 ani. In privinta cloud-ului privat, 62% urmaresc deja una si 65% planuiesc sa implementeze in viitorul apropiat.
Securitatea IT reprezinta un scop major in contextul strategiilor bazate pe cloud si nu este perceputa ca risc in privinta externalizarii. Pe langa securitatea IT, participantii la studiu au agreat drept obiective principale ale unei strategii in cloud: conectivitatea (75%), securitatea IT (74%), performanta (73%), flexibilitatea si optimizarea costurilor (73%) si stabilitatea (72%). Obstacolele pe care le intampina companiile in ceea ce priveste migratia catre cloud sunt cele legislative si de reglementare, de exemplu GDPR - (72%), pregatirea pentru cloud a sistemelor vechi, deja existente (65%), lipsa strategiei de aprovizionare (60%) sau lipsa abilitatilor necesare (59%).
Lipsa fortei de munca calificata in domeniul IT este mai putin critica decat sugereaza opinia publica: 80% dintre companiile respondente nu se confrunta cu probleme privind gasirea de personal calificat si adecvat pentru implementarea strategiilor. Obiectivul de transformare digitala a companiilor risca sa nu fie atins, in special din cauza unui management al portofoliului ineficient care are ca si rezultat un consum de resurse mai putin optim. Companiile au o nevoie urgenta de a optimiza planificarea si managementul portofoliului de proiecte pentru a asigura o utilizare eficienta a resurselor si competentelor.
Importanta competentelor digitale va creste pe tot parcursul anilor urmatori in numeroase domenii de activitate. Recrutarea talentelor digitale alaturi de traininguri de dezvoltare reprezinta factorii principali ai unei digitalizari de succes. Companiile au realizat importanta rolurilor dedicate in contextul digitalizarii, cele care presupun aptitudini analitice in domeniul datelor sunt foarte solicitate pe piata. Astfel, importanta acestor roluri in urmatorii 3 ani arata asa: Data Engineer (75%), Product Owner (67%), Business Consultant & Analyst (65%), Scrum Master (64%), AI Product Owner (64%), Data Scientist (63%).
„Dupa ce, in ultimii doi ani, au fost prioritare asigurarea conditiilor pentru munca la distanta, in perioada post-covid, importanta datelor si a competentelor digitale, necesare pentru valorificarea acestora, vor reveni in prim-plan. Accentul se va pune pe digitalizarea business-ului in ansamblu, deoarece doar 20% dintre companii pot face un management al datelor cum si-l doresc, iar o treime nu detin inca modele de date uniforme. Transformarea digitala se accelereaza in majoritatea companiilor, iar succesul acestui proces depinde de colaborarea armonioasa intre departamente, experti in IT si business, precum si de intelegerea rolului de coordonare pe care il joaca un CIO. In acest ecosistem rolul functiei de management al portofoliului de proiecte este crucial in succesul transformarii digitale”, a declarat Iulia Malioukis, Principal, Horvath Romania.