RO EN
Košík je prázdný

CE: Digitalizarea si BIM, solutii optime pentru constructiile europene

Grupul de lucru privind BIM al Uniunii Europene, cofinantat de Comisia Europeana (CE), a elaborat recent un raport intitulat „Manual pentru introducerea modelarii informatice a cladirilor de catre sectorul public european - actiuni strategice pentru performanta sectorului de constructii: promovarea valorii, a inovarii si a cresterii”.
Potrivit documentului, digitalizarea si modelarea informatica a cladirilor (BIM) reprezinta solutii optime pentru piata de constructii din UE. „Digitalizarea este adoptarea sau sporirea gradului de utilizare a tehnologiei digitale sau a computerelor de catre o entitate, cum ar fi o organizatie, un sector industrial sau o tara. Introducerea modelarii informatice a cladirilor (BIM) reprezinta momentul digitalizarii sectorului constructiilor. Este de necontestat faptul ca utilizarea mai larga a tehnologiei, a proceselor digitale, a automatizarii si a lucratorilor cu inalta calificare contribuie intr-o masura foarte mare la viitorul nostru economic, social si de mediu. Sectorul constructiilor este important din punct de vedere strategic pentru economii in ceea ce priveste productia, crearea de locuri de munca, darea in exploatare si intretinerea mediului construit”, se arata in preambulul manualului.
Rata productivitatii anuale a crescut cu numai 1% in ultimele doua decenii
Conform manualului, „productia sectorului european al constructiilor, cifrata la 1.300 miliarde euro (potrivit datelor de la FIEC si ale Comisiei Europene), reprezinta aproximativ 9% din PIB al regiunii si angajeaza peste 18 milioane de persoane, dintre care 95% sunt salariati ai unor intreprinderi mici si mijlocii (IMM-uri). Cu toate acestea, constructiile reprezinta unul dintre cele mai putin digitalizate sectoare, cu rate ale productivitatii constante sau in scadere. Rata productivitatii anuale a sectorului a crescut cu numai 1% in ultimii douazeci de ani. Mai multe rapoarte din sector identifica probleme sistemice in procesul de constructie, legate de nivelurile sale de colaborare, de investitii insuficiente in tehnologie si in cercetare si dezvoltare, precum si de gestionarea defectuoasa a informatiilor. Aceste probleme conduc la un randament scazut al utilizarii banilor publici si la un risc financiar mai ridicat, din cauza depasirilor neprevazute de costuri, a livrarilor cu intarziere a infrastructurii publice si a unor modificari de proiect care pot fi evitate. In rapoarte se estimeaza ca oportunitatea financiara pentru digitalizarea proceselor de proiectare, constructie si de operare se situeaza in intervalul de 10% -20% din cheltuielile de investitii ale proiectelor pentru constructii verticale (cladiri) si ale proiectelor de infrastructura. Chiar si luand in considerare pragul inferior, o imbunatatire cu 10% a productivitatii sectorului european al constructiilor ar genera economii de 130 miliarde euro. Acesta este un beneficiu care merita o investitie din partea Europei si care necesita o abordare coordonata si comuna. Pentru aceasta va fi necesar ca guvernele si sectorul public din toata Europa, care reprezinta cel mai mare client al sectorului constructiilor, sa aiba initiativa si sa utilizeze avantajele oferite de procedurile de atribuire a contractelor de achizitii publice”.
Exemplul celor mai bune practici - aplicat in constructii
Expertii ce au lucrat sub egida CE sunt unanim de acord ca „digitalizarea sectorului constructiilor reprezinta o oportunitate unica de a aborda provocarile structurale enuntate anterior, prin valorificarea disponibilitatii generale a celor mai bune practici din alte sectoare industriale si a metodelor si instrumentelor de inginerie, a fluxurilor digitale de lucru si a competentelor tehnologice pentru trecerea la un nivel mai ridicat de performanta - si de a deveni un sector al constructiilor digitalizat”.
„Sectorul european al constructiilor se afla in centrul unui ansamblu dur, insa promitator, de provocari economice, de mediu si sociale. Acest sector reprezinta 9% din PIB-ul UE si angajeaza 18 milioane de persoane. Reprezinta un promotor al cresterii economice, cuprinzand 3 milioane de intreprinderi, dintre care majoritatea sunt IMM-uri. Dar schimbarile climatice, utilizarea eficienta a resurselor, cerintele mai mari de asistenta sociala, urbanizarea si imigratia, o infrastructura in curs de imbatranire, necesitatea de a stimula cresterea economica, precum si constrangerile bugetare - toate acestea sunt provocarile cu care se confrunta guvernele, proprietarii de infrastructuri publice si societatea in ansamblu. Un sector de constructii inovator, competitiv si in crestere constituie o componenta esentiala a raspunsurilor la aceste provocari. La fel ca alte sectoare, constructiile trec in prezent prin propria „revolutie digitala”, dupa ce in trecut au beneficiat doar de imbunatatiri modeste ale productivitatii. Modelarea informatica a cladirilor (BIM) este adoptata rapid de diferitele componente ale lantului valoric ca un instrument strategic pentru obtinerea de economii de costuri, pentru cresterea productivitatii si eficientei operatiunilor, pentru imbunatatirea calitatii infrastructurii si pentru o mai buna performanta de mediu. Viitorul este aici si a sosit momentul sa construim o abordare europeana comuna pentru acest sector. Atat achizitiile publice - care sunt responsabile pentru o parte importanta a cheltuielilor de constructie -, cat si factorii de decizie politica pot sa aiba un rol esential pentru a incuraja utilizarea mai ampla a BIM in sprijinul inovarii si al cresterii durabile, incluzand in acelasi timp in mod activ IMM-urile noastre si generand mai multa valoare pentru banii contribuabilului european”, a declarat Elżbieta Bieńkowska, comisar al UE pentru piata interna, industrie, antreprenoriat si IMM-uri. Pentru a descarca manualul integral, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter