Solutiile ERP cunosc schimbari si evolutii pe care este bine sa le avem in vedere, mai ales in contextul vitezei cu care noile tehnologii schimba accelerat lumea in care traim. Anul acesta mizam pe cresterea apetitului si a interesului pentru SocrateERP, si nu numai, pentru ca sistemul ERP reprezinta baza spre transformarea digitala pe care suntem fortati (sau, ca sa fiu mai blanda, incurajati) sa o facem, mai ales in contextul creat de pandemie.
Haideti sa ne uitam impreuna la cateva dintre tendintele anuntate de Gartner care au inceput sa-si faca simtita prezenta inca de anii trecuti, dar care vor defini cu siguranta solutiile ERP in anii ce urmeaza.
Cloud sau on-premise? Cloud, cu siguranta!
Conform Eurostat, doar 16% din companiile prezente in Romania utilizau servicii de cloud in 2020, fapt ce claseaza tara noastra pe penultima pozitie in clasamentul European, dupa Bulgaria. Ultimul an insa a venit cu o schimbare, multe companii alegand sa migreze in cloud, datorita avantajelor evidente legate de acces 100% online la date, securitatea datelor si de reducerea costurilor. Se asteapta ca la nivel global, piata de cloud sa ajunga la 258 miliarde de dolari pana la inceputul anului 2021.
SocrateERP in cloud ofera o securitate mai buna a datelor, iar aici am explicat de ce datele sunt mai sigure in cloud decat pe serverele proprii.
Conform celor mai recente statistici, o treime din bugetele IT ale companiei merg acum catre solutii si servicii cloud.
AI si roboti pentru un grad sporit de automatizare
Inca de cand a inceput sa se vorbeasca despre inteligenta artificiala, omul s-a temut ca computerele vor inlocui oamenii, provocand somaj pe scara larga. Intr-adevar, astazi multe dintre sarcinile pe care nu demult le realizau oamenii au fost preluate, fie in intregime, fie partial, de computere. Scopul real al utilizarii inteligentei artificiale si al robotilor este ca tehnologia sa mareasca valoarea activitatii umane mai degraba decat sa inlocuiasca oamenii.
Cel mai evident avantaj al utilizarii robotilor este faptul ca munca este lipsita de posibilele erori umane. Astfel, toate sarcinile sunt indeplinite mult mai eficient, dar si mai rapid, ceea ce se traduce printr-o productivitate crescuta.
Din acest motiv am dezvoltat in jurul SocrateERP o serie de roboti care sa ajute la fluidizarea si eficientizarea anumitor procese.
Aplicatii mobile? Da, va rog!
Telefonul mobil este dispozitivul de care cu greu de despartim pe timpul zilei, iar laptopul a devenit un dispozitiv pe care il luam de multe ori cu noi in deplasari, acasa, nu doar la birou. In ultima perioada, probabil ca deplasarile au devenit mai rare, insa ne asteptam cat mai curand la o revenire a deplasarilor din perioada pre-pandemie, a vizitelor la clienti si a altor activitati de teren pentru care trebuie sa ne pregatim din timp.
Traim intr-o era a mobilitatii, a deplasarilor in interes de serviciu, iar informatiile trebuie sa fie accesibile oricand si de oriunde, direct pe telefon. Avem nevoie de aplicatii mobile, care ofera acces la informatii in timp real despre companie, faciliteaza comunicarea cu clientii si simplifica procesele muncii pe teren.
In cazul nostru, anul trecut am dezvoltat 2 aplicatii mobile, respectiv SocrateExpense si SocratePontaje, iar anul acesta avem in plan si alte lansari. Tot ce trebuie sa faceti este sa ne urmariti canalele de social media sau sa va abonati la newsletter ca sa fiti mereu la curent cu noutatile noastre.
Companiile care deja utilizeaza cele doua aplicatii in activitatea de zi cu zi se bucura de angajati mai productivi, care nu mai pierd timpul cu activitati redundante, si de informatie care circula mai rapid.
Dupa cum observam, sistemele ERP continua sa evolueze si sa se adapteze la modul in care companiile isi desfasoara activitatea. Cele 3 de mai sus sunt cele mai importante tendinte, pe care le-am adoptat deja si noi, pentru ca am intuit faptul ca organizatiile sunt pregatite sa devina mai mobile, dar si sa adopte noile tehnologii pentru a obtine un avantaj competitiv.
*** Articol de Alina Rafoi, Marketing and Communications Specialist, la BITSoftware.