RO EN
Košík je prázdný

ANIS: Guvernul pune in pericol industria IT, prin noile masuri intempestive

ANIS, Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii, isi exprima ingrijorarea pentru modalitatea in care Coalitia de guvernare alege sa pericliteze viitorul industriei IT si atuul Romaniei in acest sector la nivel regional si global prin masuri fiscale discutate fara consultarea reprezentantilor industriei, cu aplicabilitate imediata, fara respectarea niciunui principiu din Codul Fiscal. Tinand cont ca reprezentantii guvernului au asumat public in ultimele luni ca modificarile fiscale nu vor viza sub nicio forma industria IT, dat fiind aportul puternic pozitiv in cresterea PIB si echilibrul adus de sector in balanta comerciala, ANIS atrage atentia ca prin continuare intentiilor actuale decidentii risca sa scoata Romania de pe harta competitivitatii la nivel regional, cu tari precum Bulgaria si mai ales Polonia care vor profita la maximum pe termen mediu si lung de aceasta decizie inopinata.
„Noile masuri propuse de actualul Guvern pun o frana fara precedent procesului de transformare a Romaniei intr-un hub regional de inovare si transformare digitala, cu repercusiuni pe termen lung si foarte lung, mai ales in lipsa altor masuri de sustinere a dezvoltarii acestei industrii strategice si constituie o eroare de politica economica si un mare pas inapoi in dezvoltarea economica a Romaniei”, afirma Mihai Matei, Presedintele ANIS.
Reiteram impactul negativ major pe care aceste masuri fiscale propuse de actuala Coalitie de guvernare il va avea pe termen lung asupra celei mai performante industrii a Romaniei - industria IT. Impozitarea veniturilor salariale din IT peste pragul de 10.000 de lei brut este aproape echivalenta cu eliminarea facilitatilor per ansamblu, masura fiind aplicabila la aproximativ 80% din numarul celor 104.000 de specialisti IT care beneficiau de scutire, insa va aduce un beneficiu marginal la buget de maximum 0,4 miliarde de lei anual. Nu este deloc de neglijat si impactul negativ transversal in economie, stiut fiind ca in acest moment fiecare 10 angajati din industria IT sustin alte 10,5 locuri de munca din Romania.
In contrapartida, aceste masuri fiscale, cu aplicabilitate intr-un termen extrem de scurt - septembrie 2023, nu vor putea fi absorbite atat de repede in strategiile companiilor IT active in Romania si vor avea impact puternic negativ in special asupra organizatiilor locale din centre urbane precum Cluj Napoca, Timisoara, Iasi, alaturi de Bucuresti.
Industria de IT din Romania a crescut de 3 ori mai repede decat media nationala in ultimii 10 ani, acest lucru datorandu-se atat investitiilor pe care mediul privat le-a facut in educatia specialistilor, cat si facilitatilor fiscale si a stabilitatii pe termen lung oferita companiilor de aceasta masura.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter