RO EN
Košík je prázdný

PWC: Statele lumii trebuie sa reduca de 5 ori emisiile pentru a-si indeplini obligatiile

Limitarea cresterii temperaturii globale la cel mult 1,5°C, asa cum a fost convenit prin Acordul de la Paris, impune ca rata de decarbonare sa ajunga la 11,7% anual, de aproape cinci ori mai mare decat in 2019, arata cel mai recent raport PwC Net Zero Economy Index.
"Emisiile de carbon au scazut cu pana la 25% in unele tari, in prima jumatate a anului, ca urmare a reducerii activitatii economice, in special in transporturi. Insa, pe masura ce economiile se redeschid, datele arata o revenire a emisiilor la valorile anterioare, estimandu-se ca 2020 va fi un an record pentru cresterea temperaturii globale. Totodata, aparitia crizei Covid a pus in plan secund preocuparea fata de schimbarile climatice, dar tintele de decarbonare vor ramane pe agenda guvernelor, companiile si sectoarele poluante avand cu atat mai mult nevoie de transformare si adaptare", a declarat Dinu Bumbacea, Partener si Lider al Departamentului de Consultanta pentru Afaceri, PwC Romania.
In ultimii zece ani, PwC Net Zero Economy Index a modelat datele privind cresterea economica si emisiile de CO2 legate de energie, in raport cu ratele necesare pentru atingerea obiectivelor Acordului de la Paris. Raportul urmareste modul in care economiile fac progrese in procesul de reducere a dependentei dintre cresterea economica si cea emisiilor de carbon.
 
Emisiile si consumul de energie 
Pana in 2020, in intreaga lume, combustibilii fosili au continuat sa domine, 57% din cresterea consumului de energie fiind generata doar de gaze naturale si petrol. Emisiile de CO2 cauzate de producerea de energie au crescut cu 0,5% in acest an, intrucat si consumul global de energie a crescut cu 1,3%.
In 2019 s-a inregistrat o scadere de 0,6% a consumului de carbune pentru prima data din 2016. Au existat insa cresteri constante ale consumului de petrol, de 0,8%, si de gaze naturale, de 2%. In ceea ce priveste sursele regenerabile de energie, in pofida unor rate record de crestere in domeniul eolian (12,1%) si solar (23,8%), acestea au contribuit in total cu doar 11% din consumul global de energie.

Alte concluzii ale raportului
  • Indicele Net Zero Economy 2020 se bazeaza pe date pana la sfarsitul anului 2019. In tarile aflate intr-un blocaj complet in prima parte a anului, s-a inregistrat in medie o scadere cu 25% a cererii saptamanale de energie si ca urmare se asteapta ca emisiile sa scada cu aproximativ 7% in 2020. Cu toate acestea, au revenit rapid la nivelul anterior.
  • Pandemia Covid-19 trebuie sa fie un punct de inflexiune care sa ofere oportunitatea companiilor si guvernelor de a se reseta si de a investi pe termen lung. Urmatorul deceniu va fi esential in acest sens.
  • Multe dintre tehnologiile si solutiile care permit transformarea unor industrii sunt deja disponibile la scara larga, precum vehicule electrice, energie solara fotovoltaica, eoliana offshore, retele energetice inteligente si case conectate.
  • Principalele provocari tehnologice includ: generarea si stocarea energiei de noua generatie, hidrogen verde, inovatii pentru decarbonarea materialelor industriale, inclusiv otel, ciment si materiale plastice, eficienta si circularitatea materialelor, combustibili durabili pentru aviatie si tehnologii de captare si eliminare a carbonului.
  • Tehnologiile emergente, precum inteligenta artificiala (AI), cloud, blockchain, senzori avansati si biologie si chimie sintetica, nu numai ca permit optimizarea si scalarea solutiilor, ci ofera modele de afaceri complet noi.
  • Pentru al doilea an consecutiv, Germania a inregistrat cea mai mare rata de decarbonare dintre statele membre G20, de 6,6%.

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter