RO EN
Košík je prázdný

LEVEL(S), limbaj comun dezvoltat in jurul conceptului de durabilitate

In 2017, Uniunea Europeana a publicat documentul denumit "Level(s)" - ce poate fi tradus ca „nivel(uri)” - pentru a contribui la dezvoltarea unui limbaj comun in jurul conceptului de cladiri durabile. Astfel, prin intermediul Comisiei Europene, UE consulta industria de constructii pentru a elabora noi indicatori de performanta pentru constructia de cladiri cu emisii reduse de carbon, dar si pentru a ajuta la transformarea sectorului de constructii in aceasta directie. Level(s) este, astfel, primul instrument de raportare a durabilitatii cladirilor din intregul spatiu european, avand ca scop principal transformarea pietei continentale a constructiilor de la o industrie care, in prezent, contribuie semnificativ la schimbarile climatice, la una care sa aiba un impact pozitiv atat asupra mediului, cat si a societatii. Documentul reprezinta rezultatul unei consultari ample cu sectorul de constructii si se concentreaza pe indicatori de performanta in domenii precum emisiile de gaze cu efect de sera, eficienta resurselor si a apei, precum si sanatatea si confortul ocupantilor cladirilor.
Level(s) este un cadru de raportare voluntara care utilizeaza standardele existente si ofera o abordare comuna a UE in ceea ce priveste evaluarea performantei de mediu in mediul construit. In aceasta viziune, fiecare indicator este conceput pentru a raporta impactul fiecarei cladiri la prioritatile pentru durabilitate la nivel european. Utilizarea Level(s) este conceputa pentru un numar esential, dar usor de gestionat, de indicatori de performanta, care, odata respectate la nivelul unei cladiri, aceasta sa contribuie la realizarea obiectivelor politicii de mediu si a tintelor UE de sustenabilitate.
Primele doua rapoarte tehnice orientative au fost lansate in timpul Saptamanii Mondiale a Sustenabilitatii (25 septembrie - 1 octombrie 2017). Primul document ofera o introducere asupra conceptului de Level(s) si a modului in care acesta functioneaza. Cel de-al doilea raport tehnic include indrumari detaliate cu privire la modul in care se efectueaza evaluarile performantelor prin utilizarea Level(s).
Documentele au fost dezvoltate de Comisia Europeana in stransa colaborare cu factori-cheie din domeniul constructiilor sustenabile, precum consiliile pentru cladiri verzi din mai multe tari, dar si companii precum Skanska si Saint-Gobain sau organizatii precum Alianta pentru Constructii Durabile (Sustainable Building Alliance).
Level(s) este descris ca un "cadru de evaluare a surselor deschise" sau, in termeni mai simpli, un instrument care poate fi utilizat de factorii implicati in dezvoltarea si operarea unei cladiri (proiectanti, arhitecti, dezvoltatori, ocupanti), pentru a masura performantele durabile ale acestora. Pentru prima data, la nivelul UE este constituit un cadru pentru masurarea eficientei care include si alte niveluri in afara consumurilor energetice care, pana in acest moment, au fost utilizate ca indicator principal al performantei durabile. Astfel, Level(s) include masuratori si la nivelul altor aspecte-cheie de performanta a cladirilor, precum emisiile de gaze cu efect de sera, utilizarea resurselor de apa, sanatatea si confortul ocupantilor, gradul de adaptare si rezilienta la schimbarile climatice, dar si aspecte despre valoarea de piata a cladirii si costurile de operare.
 
Noul concept promoveaza conceptul circular in constructii
Level(s) promoveaza, astfel, un concept circular, incurajand utilizatorii sa ia in calcul intregul ciclu de utilizare a unei cladiri - de la fabricarea sistemelor si a materialelor utilizate la constructie, pana la utilizarea si reciclarea acestor produse dupa demolarea imobilului. Aceasta abordare va permite guvernelor din intregul spatiu european sa includa conceptul economiei circulare in planurile si strategiile nationale si, de asemenea, sa se asigure ca acestea sunt aliniate la obiectivele si eforturile europene de combatere a schimbarilor climatice. "Level(s) ne poate ajuta sa dezvoltam un mediu construit durabil in intreaga Europa si sa sustinem tranzitia la economia circulara. Lansarea acestui cadru in timpul Saptamanii Mondiale a Sustenabilitatii demonstreaza interesul comun, asumat si seriozitatea conducerii UE referitoare la politicile de combatere a schimbarilor climatice. Totodata, Level(s) reprezinta un pas important spre un sector al constructiilor mai eficient din punct de vedere al resurselor si mai competitiv, in Europa", a declarat Karmenu Vella, comisarul pentru mediu, afaceri maritime si pescuit din cadrul Comisiei Europene.
La randul sau, James Drinkwater, directorul zonal pentru Europa al World Green Building Council, este de parere ca "acesta este un semnal clar pentru piata, conform caruia practicile de constructie durabile se deplaseaza de la nisa la norma. Avand un obiectiv comun de a furniza cladiri cu aproape zero consum de energie in intreaga Europa, actiunile intreprinse la scara industriala si acum avand un limbaj comun in jurul cladirii «durabile» ne ajuta sa incepem sa transformam intr-adevar practica si obiceiurile curente".
 
Level(s) se afla in testare pana in 2019
Etapa de testare pentru Level(s) a fost lansata la finele anului trecut si se desfasoara pana in 2019. Toate partile implicate in dezvoltarea de proiecte de constructie pot afla mai multe date despre noul instrument de la reprezentantii Comisiei Europene si il pot testa. Primul atelier-pilot organizat de CE in acest sens a avut loc la Bruxelles, pe 4 decembrie 2017.
Utilizatorii cadrului Level(s) vor invata sa colecteze, sa simuleze, sa masoare si sa analizeze o gama variata de date legate de performantele unei cladiri de birouri sau rezidentiale. Aceste date pot fi masurate sau estimate in functie de stadiul proiectului si vor include: pentru energie si apa (consum, emisii, costuri), pentru materiale si produsele de constructii (cantitati, emisii, costuri, durata de utilizare), pentru mediul interior (monitorizarea sistemelor de ventilatii, a aerului si temperaturii interioare).
Utilizatorii vor putea lucra cu date si metode de calcul pe trei niveluri definite de expertiza si comprehensivitate: unul comun (Nivelul 1), unul comparativ (Nivelul 2) si unul de performanta-optimizare (Nivelul 3). Fiecare dintre aceste trei niveluri (levels) va necesita, la randul sau, anumite competente si expertiza in manipularea si gestionarea datelor.
Odata ce datele au fost colectate, performanta unei cladiri poate fi analizata pentru a determina punctele-cheie ale impactului de mediu pe intreaga durata de exploatare a cladirii, scenariile posibile ale performantelor viitoare - care pot fi influentate de anumite decizii luate in momentul proiectarii, parametrii de design care pot influenta calitatea mediului interior, estimarile de costuri de administrare/ locuire pe intreaga durata de exploatare a cladirii (pe termen scurt, mediu si lung), precum si masura in care au fost atinse estimarile din etapa de proiectare, in comparatie cu performanta construita sau masurata.
Practic, utilizatorii au doua posibilitati prin care pot evalua performantele unei cladiri, in acord cu noul cadru Level(s). In mod direct, pot folosi ghidul si formatele de raportare ale Comisiei Europene (detaliate in partea a treia a cadrului proiectului), sau in mod indirect, prin utilizarea unei scheme de evaluare a cladirilor, a unui sistem de raportare sau indicatorii investitiei aliniati in mod specific cadrului Level(s).

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter