RO EN
Košík je prázdný

KNAUF INSULATION: Solutii moderne pentru izolarea fatadelor si mansardelor

Knauf Insulation Romania, unul dintre principalii furnizori locali de vata minerala, estimeaza o stabilizare a afacerilor din acest an la nivelul din 2012, in contextul in care piata de profil a constinuat sa se mentina pe un trend descrescator. Dupa o diminuare de 5% a vanzarilor totale din domeniu, raportate de companiile specializate anul trecut, premisele pentru 2013 nu sunt pozitive, avand in vedere scaderea numarului de autorizatii de construire emise in primele opt luni ale anului, precum si faptul ca exista, in continuare, multe lucrari incepute si nefinalizate, care inca nu dispun de finantare. La nivel national, Knauf Insulation livreaza, preponderent, materiale direct pe santiere, pentru izolarea cladirilor rezidentiale si comerciale, insa si pentru reabilitarea termica a unor blocuri de locuinte avand regimuri de inaltime de minimum P+11E, care trebuie prevazute, conform legislatiei in vigoare, numai cu materiale izolatoare incadrate in clasa A1 de rezistenta la foc. Actualmente, compania se concentreaza pe promovarea termosistemului ce include vata bazaltica si pe sistemele de izolare a mansardelor cu vata minerala.
 
Sisteme FKD si FKD S pentru izolarea peretilor exteriori
Pentru realizarea de lucrari de termoizolare cu termosisteme cu vata minerala bazaltica, Knauf Insulation livreaza pe piata sistemele FKD si FKD S, ce au proprietati deosebite de izolare termica si fonica a peretilor exteriori. Coeficientul de conductivitate termica (λ) al sistemului FKD ajunge la 0,039 W/mK, la o grosime de 20 - 150 mm, o lungime de 600 mm si latime de 1.000 mm. In ceea ce priveste sortimentul FKD S, pentru un material avand grosimea de 60 - 180 mm, o lungime de 600 mm si o latime de 1.000 mm, coeficientul λ ajunge pana la 0,036 W/mK. Potrivit datelor Knauf Insulation, economia de energie se traduce printr-o valoare cat mai scazuta a coeficientului de conductivitate termica. "Fibrele din vata minerala bazaltica sunt protejate de o substanta hidrofoba, materialul avand o rezistenta ridicata la umiditate. De asemenea, vata minerala este un produs incombustibil, nu intretine arderea si nici nu emana gaze nocive sub actiunea focului, avand o siguranta sporita la incendiu", a explicat Lucia Matei, Marketing Manager in cadrul Knauf Insulation Romania. Un alt avantaj esential al vatei minerale bazaltice este reprezentat de rezistenta in timp, deoarece roca bazaltica nu corodeaza si nu este corodata, nu este atacata de ciuperci si microorganisme, nu poate constitui hrana pentru insecte si rozatoare si, mai mult, nu putrezeste. Totodata, este un material ecologic, deoarece nu dauneaza sanatatii si nu polueaza mediul. "Acest aspect se face resimtit si in montaj, neexistand riscuri in timpul manevrarii materialului. Protectia fonica poate fi realizata, in acelasi timp, fara probleme. In functie de sortiment si grosime, structura fibroasa a vatei minerale bazaltice prezinta proprietati foarte bune de absorbtie acustica. Manevrabilitatea si instalarea acesteia nu ridica probleme, fiind compatibila cu majoritatea materialelor de constructii", a mai spus reprezentantul Knauf Insulation.
 
Termosisteme realizate cu vata minerala
Izolarea casei reprezinta solutia cea mai rentabila pentru cresterea eficientei energetice a casei, generand reducerea facturilor la energie si cresterea confortului termic si fonic. "Prin izolarea peretilor se diminueaza considerabil nivelul emisiilor de CO2 asociate locuintei, sprijinind economisirea resurselor si restrangerea efectului de incalzire globala", a explicat Lucia Matei. Caracteristicile tehnice de izolare termica a casei si cerintele standard sunt mentionate in C107/2005. Prin calculul termotehnic corect, se determina nivelul minim necesar de izolare pentru a se asigura un confort termic interior adecvat. Parametrul fundamental pentru un perete exterior (fatada), in ceea ce priveste nivelul de izolare termica, este rezistenta termica "R" [mK/W]. Determinarea rezistentei termice se face printr-o formula simpla: R = d/λ [m2K/W], unde d reprezinta grosimea materialului termoizolant Knauf Insulation, masurat in metri, iar λ este coeficientul de conductivitate termica al materialului termoizolant Knauf Insulation (W/mK). Pentru atingerea parametrului standard de rezistenta termica este necesara utilizarea unei grosimi adecvate a materialului termoizolant. Potrivit standardelor interne, parametrul de rezistenta termica reglementat prin C105/2005 si modificat prin Hotararea Guvernului publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, partea I, nr. 765/14.11.2012, indica o valoare R de 1,80 (mK/W). Pentru un perete de beton se obtine acest parametru cu o grosime de minimum 10 cm a materialului izolant.
Termosistemele realizate cu vata minerala Knauf Insulation includ opt componente, respectiv: zidaria, un strat de mortar, materialul termoizolant din vata minerala bazaltica, dibluri avand cuie metalice, un alt strat de mortar, plasa din fibra de sticla pentru armare, al treilea strat de mortar si acoperirea cu tencuiala decorativa.
 
Specificatii privind etapele de montare a izolatiei din vata minerala bazaltica
In prima etapa a procesului de izolare, se aplica pe placa de vata minerala bazaltica mortarul adeziv preparat. Aplicarea se face perimetral si in 3-5 puncte suplimentare la interior, pentru a evita dezlipirea. Cea de-a doua faza presupune montarea decalata a placilor pe peretele de sustinere, in randuri orizontale. Placile trebuie decalate pentru a evita formarea de rosturi in plan vertical. Dupa fixare, este necesara nivelarea placilor, utilizand dreptarul, pentru a asigura o montare corecta a termosistemului. Potrivit specificatiilor Knauf Insulation, trebuie acordata o atentie sporita planeitatii suprafetei peretelui. In etapa a treia a procesului, este necesara perforarea, cu ajutorul unei bormasini, a placilor de vata minerala, pentru a se introduce diblurile ce vor asigura stabilitatea acestora. Se recomanda utilizarea a minimum 5 dibluri/mp. Dupa fixarea diblurilor, acestea se introduc total in placi, cu ajutorul unui ciocan de cauciuc. Grosimea si lungimea diblurilor se alege in functie de tipul de zidarie si, respectiv, de grosimea materialului termoizolant. Apoi, vata minerala din dreptul golurilor peretilor trebuie indepartata utilizand cutitul de vata, dupa care se intinde un prim strat de mortar adeziv pe suprafata peretelui. Ulterior, se fixeaza plasa din fibra de sticla, sustinuta de coltari. Peste plasa se intinde un al doilea strat de mortar adeziv, pentru fixarea acesteia. Cel din urma strat este nivelat cu ajutorul dreptarului, pentru a pregati peretele pentru tencuiala decorativa. Intr-o ultima etapa, dupa aplicarea amorsei, se acopera cu un strat de tencuiala decorativa.
 
Izolarea mansardelor - noi provocari pentru producatorii de sisteme
Izolarea mansardelor caselor reprezinta un proces relativ complex, ce necesita materiale si sisteme cu performate deosebite, avand in vedere faptul ca prin mansarde si poduri, in general, se inregistreaza cele mai mari pierderi de caldura (circa 30%). Tot din acest motiv, acestea au si cel mai mare potential de imbunatatire a eficientei energetice printr-o izolare potrivita. Izolarea mansardei poate fi realizata cu vata minerala de sticla sau bazaltica, Knauf Insulation oferind solutii performante in cazul oricarei optiuni. Pentru izolarea cu vata minerala de sticla, oferta companiei include sistemele TI 135U, TI 14OU si Classic 044, ce pot atinge coeficiente de conductivitate termica de 0,035 W/mK, 0,039 W/mK, respectiv 0,044 W/mK, la grosimi standard de 50-240 mm, 60-240 mm, 80-240 mm, lungimi de 1.200 mm si latimi de 10.000-4.500 mm, 9.000-3.000 mm, respectiv 7.700-3.000 mm. "Printre avantajele acestei solutii se afla proprietatile excelente de izolare ale vatei de sticla, rezistenta ridicata la foc, rigiditatea superioara, manipularea usoara, stabilitatea dimensionala, ambalajul comprimat, la care se adauga beneficiile utilizarii tehnologiei Ecose, respectiv utilizarea unui material mai moale la atingere, mai putin prafos, fara miros si usor de taiat", a precizat managerul de marketing al Knauf Insulation. In ceea ce priveste izolarea mansardelor cu vata minerala bazaltica, Knauf Insulation recomanda sistemele KR S si KR SK, ce ajung la un coeficient γ de 0,038 W/mK la o grosime de 50 - 120 mm, lungime de 600 mm si latime de 1.000 mm. Coeficientul scazut de conductivitate termica se datoreaza proprietatilor excelente de izolare ale vatei minerale bazaltice. De asemenea, materialul este incombustibil, sporind gradul de siguranta pasiva a cladirilor, are proprietati acustice si un coeficient scazut de permeabilitate la vapori. Totodata, daca este aplicat corect, isi pastreaza proprietatile durabile de izolare si ramane stabil in volum si forma la temperaturi diferite.
 
Etape de montare a izolatiei din vata minerala de sticla
Pentru realizarea sistemului sunt necesare cateva componente, respectiv: invelitoare, sipci din lemn, transversale, pentru fixarea invelitorii, folie hidroizolanta, vata minerala de sticla Knauf Insulation, pentru montarea intre capriori si pe fata acestora, profile de aluminiu pentru fixarea termoizolatiei, membrana de vapori, placi din gips-carton, capriori si vata minerala bazaltica Knauf Insulation. Inainte de a incepe montarea vatei minerale, este necesara verificarea foliei hdroizolante montate in spatele capriorilor. Rolul acesteia este de a evita patrunderea apei, care, pe termen lung, va afecta atat calitatile termoizolatiei, cat si rezistenta acoperisului. Apoi, se masoara spatiul dintre capriori si se taie vata de sticla cu 20 mm in plus fata de dimensiunile masurate, pentru o fixare fortata. Materialul izolant se introduce intre capriori printr-o usoara presiune laterala, asigurand, astfel, stabilitatea acestuia intre capriori si evitarea aparitiei puntilor termice. Intr-o a treia etapa, se monteaza profile de aluminiu peste materialul izolant, ce vor folosi, de asemenea, ca elemente de suport pentru placile de gips-carton care se vor instala ulterior. Fixarea profilelor de aluminiu in capriori se face cu ajutorul unor suruburi autofiletante. Se aplica, apoi, al doilea strat de vata minerala termoizolanta, intre capriori si profilele de aluminiu montate anterior. Al doilea strat va fi, de asemenea, supradimensionat cu 20 mm, pentru a nu ramane goluri intre cele doua straturi si capriori. Ulterior, se instaleaza membrana/bariera de vapori, iar fixarea foliei se face cu ajutorul unei benzi pentru etansare. In cele din urma, se fixeaza placile de gips-carton pe profilele de aluminiu, utilizand suruburi autofiletante.
 
Continua actiunile de dezvoltare durabila a unitatilor de productie
Toate materialele fabricate in cadrul unitatilor de productie a materialelor comercializate de grupul Knauf Insulation sunt realizate in mod sustenabil, compania continuand sa se implice activ in actiunile de incurajare a economisirii de energie. In contextul in care cererea globala de materiale pentru izolatii va inregistra o crestere anuala medie de 5% pana in anul 2014, potrivit celui mai recent studiu publicat de compania americana Freedonia Group, adoptarea unor noi standarde de izolare pentru cladiri si punerea in aplicare a programelor guvernamentale de economisire a energiei, incurajarea utilizarii de produse cu un grad inalt de izolare si eficienta energetica etc. vor avea o contributie suplimentara importanta la vanzarile globale de sisteme. In continuarea eforturilor de eficientizare energetica a tuturor unitatilor de productie de care dispune la nivel global, Knauf Insulation a anuntat faptul ca, incepand din luna august 2013, cele patru fabrici din Marea Britanie vor lucra fara pierderi, investitiile recente determinand un nivel zero al deseurilor eliberate de aceste unitati. Astfel, la fabrica de vata minerala de sticla din St. Helens (unde se localizeaza si sediul Knauf Insulation - Marea Britanie) si la cea din Cwmbran, Knauf Insulation a introdus o serie de masuri pentru a reutiliza deseurile generate de centrele industriale respective. De exemplu, baloturile de deseuri de vata de sticla sunt preluate si reciclate de un producator de tavane casetate, in timp ce rebuturile generate de ambalaje sunt colectate de un partener din industria mobilei. Alte deseuri sunt separate direct de la sursa, pentru a permite reciclarea eficienta. Totodata, la fabrica de vata minerala din Queensferry, Knauf Insulation a lucrat, in ultimii ani, cu parteneri industriali pentru a prelua deseurile si a le reutiliza ca materii prime. Initial, acest lucru a fost realizat cu ajutorul serviciilor specializate NISP (Programul National de Simbioza Industriala), insa, dupa ce proiectul a fost desfiintat in Tara Galilor in 2011, compania a cautat un nou parteneriat si a continuat activitatea pentru a diminua cantitatile de deseuri eliminate si a realiza recuperarea acestora. Mai mult, Knauf Insulation a pus in functiune un centru propriu de reciclare, care permite ca orice exces de material sa fie reintrodus in procesul de fabricatie. Pentru informatii suplimentare, click aici!

AGENDA CONSTRUCTIILOR

Vizualizaţi acum şi valorificaţi toate oportunităţile!
Ştiri de calitate și informaţii de afaceri pentru piaţa de construcţii, instalaţii, tâmplărie şi domeniile conexe. Articolele publicate includ:
- Ştiri de actualitate, legislaţie, informaţii statistice, tendinţe şi analize tematice;
- Informaţii despre noi investiţii, lucrări, licitaţii şi şantiere;
- Declaraţii şi comentarii ale principalilor factori de decizie /formatori de opinie;
- Sinteza unor studii de piaţă realizate de către organizaţii abilitate;
- Date despre noile produse şi tehnologii lansate pe piaţă.
AGENDA INVESTITIILOR
EURO-CONSTRUCTII
EURO-FEREASTRA
FEREASTRA

Abonare newsletter